Finlandet

Runeberg-Tårta: en kaka älskad av den finska poeten Runeberg

ルーネベリタルト
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Tyskland, ett land med en av de högsta kaffekonsumtionerna i världen, finns det många sötsaker som passar bra till kaffe. Bland dem finns Runeberg-Tårta, som fram till den 5 februari står i fokus som en begränsad produkt. Runeberg-Tårta är en cylindrisk kaka, som kommer från en berömd person i Finland och är en av de mest populära sötsakerna i hela landet. I denna artikel kommer jag att presentera de finska sötsakerna, Runeberg-Tårta, i detalj.

Vad är Runeberg-Tårta?

Runeberg-Tårta är en populär sötsak i Finland och en nordisk cylindrisk kaka, som är liten nog att passa i din handflata. I mitten finns det hallonsylt, och kanten är dekorerad med vit glasyr, vilket ger den ett sött utseende.

Runeberg-Tårta har dock en begränsad försäljningstid och säljs normalt från början av januari till den 5 februari under ungefär en månad. Den 5 februari, den sista dagen då Runeberg-Tårta säljs, kallas i Finland ”Runebergsdagen”. Denna dag infaller på födelsedagen för den berömda finska poeten Johan Ludvig Runeberg.

Om Runeberg, som skrev texten till den finska nationalsången

Johan Ludvig Runeberg var en finlandssvensk poet, som var aktiv under 1800-talet. Han bodde i den historiska finska staden Borgå och publicerade många dikter och litteratur. Eftersom han var en finlandssvensk, var hans verk inte skrivna på finska, utan på svenska.

Runeberg är också känd som författaren till texten till den finska nationalsången ”Vårt land” (Maamme). ”Vårt land”, som skrevs på svenska, framfördes första gången 1848 vid en studentförsamling. 1863 översattes den till finska och blev 1919, efter självständigheten från den ryska monarkin, officiellt Finlands nationalsång. På grund av Runebergs stora prestation blev hans födelsedag, den 5 februari, ”Runebergsdagen”.

Som nämnts tidigare säljs Runeberg-Tårta till den 5 februari som en säsongsprodukt, men i Borgå, Runebergs hemstad, säljs den hela året runt. Om du vill äta Runeberg-Tårta i Finland utanför säsongen, bör du besöka ett café i Borgå.

ポルヴォー
Porvoo: 14:e århundradet byggdes Finlands näst äldsta stadI Finland finns många platser från medeltiden, och Porvoo är en av de städer som grundades på 1300-talet och är Finlands näst äldsta stad. I den här artikeln kommer jag att beskriva i detalj om Porvoos historia och kända platser i staden. Om du är intresserad av Finlands historia och turistattraktioner, läs gärna vidare....

Historien om skapandet av Runeberg-Tårta

Runeberg-Tårta är en sötsaksprodukt som kommer från den finska poeten Johan Ludvig Runeberg, men hur kom den exakt till?

Det antas att Frederika Runeberg, Runebergs fru, är skaparen av Runeberg-Tårta. Runeberg var känd för sin kärlek till sötsaker och åt ofta hallonkaka under sitt kreativa arbete.

En dag gjorde Frederika Runeberg en kaka till sin man, på vilken hon lagt hallonsylt på en muffins. Denna kaka, som hon hade gjort, anses vara föregångaren till dagens Runeberg-Tårta.

Nyckelpunkter i receptet för Runeberg-Tårta

Smeten till Runeberg-Tårta görs av vetemjöl, smör, ägg och mandelmjöl, precis som en muffins. Smeten är fuktig och mandelmjölet ger den en speciell tugga. Den kan också smaksättas med rom, apelsinskal eller kardemumma.

カルダモン
Kardemumma: Drottningen av kryddor som vikingarna förde till NordenKardemumma är ett krydda med karakteristiska gröna frön och kan ofta hittas i japanska mataffärer. Ursprungligen kommer den från Indien och är oumbärlig i nordiskt bakning. Kardemumma används ofta i bakverk som svenska kanelbullar och finska traditionella söta bröd "pulla". Idag vill jag presentera kardemumma och dess historia....

En annan punkt i receptet är att smula pepparkakor, som ofta dyker upp under den nordiska julen, och blanda in det i smeten. När Frederika Runeberg gjorde den första Runeberg-Tårta, användes kvarvarande pepparkakor i receptet.

Så Runeberg-Tårta är ett enkelt recept, men den subtila sötman i smeten och kryddigheten av ingefära och kardemumma harmoniserar perfekt.

ジンジャークッキー
Pepparkakor: Kryddig, nordisk julgodisI Norden, särskilt i Sverige, har pepparkakor länge varit en traditionell och populär kaka. De är särskilt vanliga under julen och det finns en mängd olika familjerecept för dessa kakor. I den här artikeln kommer jag att förklara charmen med pepparkakor....

Sammanfattning

Runeberg-Tårta, en finsk sötsak, är en kompakt dessert med en cylindrisk kakdeg och hallonsylt som topping. Det sägs att ursprunget till denna kaka är en kaka som poeten Johan Ludvig Runebergs fru gjorde till honom på hans födelsedag.

Runeberg är en känd person som skrev texten till den finska nationalsången, och i Finland äts denna kaka runt hans födelsedag, den 5 februari. Runeberg-Tårta säljs till den 5 februari som en säsongsprodukt, men säljs året runt på caféer i Borgå.