Måltid

Kardemumma: Drottningen av kryddor som vikingarna förde till Norden

カルダモン
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Kardemumma är ett krydda med karakteristiska gröna frön och kan ofta hittas i japanska mataffärer. Ursprungligen kommer den från Indien och är oumbärlig i nordiskt bakning. Kardemumma används ofta i bakverk som svenska kanelbullar och finska traditionella söta bröd ”pulla”. Idag vill jag presentera kardemumma och dess historia.

Karaktär av kardemumma

Kardemumma är en krydda som ursprungligen kommer från Indien och Sri Lanka. Det är en krydda som ofta används i curry och många har förmodligen hört namnet tidigare. 

Kardemumma är mest känt som en currykrydda men det är också vanligt i nordisk husmanskost. I Norden används den främst i bakning, som i svenska kanelbullar där kardemummakrydda ofta blandas i degen. 

Namnet kardemumma kommer från det grekiska ordet ”kardamomon”. Dessutom finns det en teori att ”karda” kommer från det grekiska ordet för hjärta, ”kardia”, och ”amomon” från det grekiska ordet för läkemedel, ”amoumum”. 

För övrigt är Indien inte den största producenten av kardemumma, trots att det ofta antas. Indien ligger på andra plats, medan Guatemala i Centralamerika är den största producenten av kardemumma.

Kardemumma kallas även drottningen av kryddor

Kardemumma skördas i omogen, grön frukt. Den torkas sedan och säljs i affärer. De svarta fröna inuti det gröna skalet av kardemumma används som krydda. 

Kardemumma är en växt av ingefärafamiljen och har en kryddig, uppfriskande doft. På grund av dess exotiska doft kallas kardemumma ”drottningen av kryddor”. Dessutom är kardemumma den tredje dyraste kryddan i världen efter saffran och vanilj. Enligt en teori betyder namnet drottningen av kryddor också att priset är exklusivt.

Historien om kardemumma

Det finns dokumentation av att kardemumma användes som krydda och läkemedel så långt tillbaka som före Kristus, vilket gör den till en av världens äldsta kryddor.

I ursprungslandet Indien har den värderats som läkemedel i Ayurveda sedan före 1000 f.Kr. I det forntida Egypten kallades kardemumma ”heliga rökelse” och användes som rökelse i tempel för bön. Det sägs att kardemumma kom till Europa omkring 200-talet och i Europa användes kardemumma i mat och som avgiftande med medel.

I Skandinavien sägs kardemumma först ha kommit dit genom vikingarna, som tog det med sig som krigsbyte. Vikingarna var sjörövare som invaderade Västeuropa och handlade mellan 700- och 1000-talet. När de plundrade Konstantinopel (nuvarande Istanbul, Turkiet) fick de tag på kardemumma och tog det tillbaka till sina hemländer på den skandinaviska halvön.

Kardemumma i nordisk matlagning

Kardemumma används för dess rika smak i allt från vardaglig curry till kött, grytor och etniska rätter. I Norden används kardemumma mest i vanlig husmanskost, särskilt i bakning. 

Ett exempel är de svenska kanelbullarna, som är en nationaldessert och en oumbärlig följeslagare till fika och kaffe. När svenskar bakar kanelbullar blandar de in kardemummakrydda i degen. De fluffiga bullarna toppas med kanelkrydda. Om man byter ut kanelkryddan med kardemummakrydda kallas det kardemummabullar. Kanelbullar har en söt doft och är lätta för barn att äta, medan kardemummabullar har en kryddig smak som passar vuxna.

Oväntade användningsområden för kardemumma

Kardemumma har en lång historia som läkemedel, som avgiftande medel, men används idag inte bara som matkrydda utan också för många andra ändamål. I Norden är det en tradition att ha en liten mängd kardemumma i munnen för att ta hand om dålig andedräkt efter att ha druckit alkohol. Den uppfriskande doften av kardemumma sägs dämpa den obehagliga lukten av alkohol. 

På liknande sätt används även kryddan fänkål, som ofta ses i indiska restauranger. Fänkål har också en luktdämpande effekt och det är en traditionell indisk sed att tugga fänkål efter maten för att ta bort dålig andedräkt. 

I Japan finns det en vana att dricka grönt te, som innehåller luktdämpande och antibakteriella katekiner, efter måltider. När du går ut och dricker kan det vara bra att prova kardemumma som ett naturligt skydd mot dålig andedräkt.

Sammanfattning

Kardemumma, som fördes till Norden av vikingarna, är en oumbärlig krydda i nordiska bakverk och maträtter som kanelbullar. Eftersom det är lätt att köpa i mataffärer, överväg att inkludera det i ditt nästa matlagningsexperiment.