Måltid

Surströmming: Svensk Fermenterad Mat, känd som världens stinkigaste mat

シュールストレミング
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Japan finns det många fermenterade livsmedel med en distinkt doft, som natto eller kusaya. I själva verket finns det en burk i Sverige som kallas surströmming, som har en extremt intensiv lukt. Surströmming visas ofta i japanska TV-program, och några av er kanske känner till namnet själv. I denna artikel kommer jag att fokusera på den svenska surströmmingen och kommer att presentera dess historia, rätt sätt att äta den och orsaken till lukten i detalj.

Vad är surströmming?

Surströmming, från Sverige, är en fermenterad mat som konserverar saltad sill i burkar. I Sverige utvecklades saltlag- och torkmetoder för konservering för att överleva den långa vintern, och surströmming föddes som en av dessa i norr.

Det marknadsfördes som en konserverad burk på 1800-talet, men fermenterad saltad sill har ätits sedan 1300-talet. På 1600-talet användes det också som mat för den svenska armén. Det är fortfarande en av de mest populära fermenterade livsmedlen i Sverige, och den tredje torsdagen i augusti varje år är dagen då surströmming släpps.

Surströmming har dock, på gott och ont, den mest framstående egenskapen av en intensiv lukt som är typisk för fermenterade livsmedel. Enligt de som faktiskt har upplevt det luktar det som förruttnelse, och det har också en distinkt skarp, syrlig lukt som stiger upp i näsan. Namnet surströmming är ett sammansatt ord av ”sur”, vilket betyder ”sur” på svenska, och ”strömming”, vilket betyder ”sill”.

Stanken är så hemsk att den är känd som världens stinkigaste mat. Jag har inte provat det själv, men det är kanske bara ätbart för människor som kan tåla den starka lukten.

Orsaken till lukten av surströmming

Surströmming, den stinkigaste fermenterade maten i världen, men hur föddes denna stank? Orsaken till lukten ligger i matlagningen av surströmming.

Livsmedel som används för konservering och deras metoder har sin egen karaktär beroende på land, och det finns många former som saltning, torkning och rökning beroende på landets klimat och miljö. I Sverige var jordbruket svårt på grund av det kalla klimatet, men fisket har länge blomstrat.

Den klyftade sillen, som fångades i stora mängder, förvarades i saltlake för att förhindra tillväxt av bakterier och förruttnelse, och användes som vinterkonserver. Faktum är att den läggs in i saltlake och inte i fast salt som japanskt tsukemono beror på att Sverige har en kort soltid och det är olämpligt att producera fast salt genom att avdunsta havsvatten.

Och orsaken till surströmmingens dåliga lukt ligger också i denna konserveringsmetod att lägga in i saltlake. I fallet med saltsaltning med fast salt minskar det fria vattnet, som mikroorganismer använder för sin förökning, genom saltets effekt. Genom att sakta ner aktiviteten hos mikroorganismerna undertrycks lukten som uppstår under nedbrytningsprocessen av maten.

I fallet med surströmming som läggs in i saltlake, kan förruttnelse förhindras genom den förbättrade hållbarheten, men aktiviteten hos mikroorganismerna förblir oförändrad, och jäsningen fortsätter även efter konservering i burken. Som ett resultat produceras stora mängder luktbildande ämnen genom nedbrytning av mikroorganismer, vilket gör att burken sväller, och den unika dåliga lukten av surströmming uppstår.

Försiktighetsåtgärder vid öppning

På grund av dess intensiva lukt kräver surströmming särskild försiktighet vid öppning. Burken är fylld med stinkande gas som genereras av sillens jäsning, och det är farligt att öppna den som en vanlig burk.

Så snart du gör ett hål med en burköppnare, sprutar vätskan i burken med lukten runt. Om du öppnar den i ett rum klibbar lukten till möbler och väggar, så det är i grunden förbjudet att öppna surströmming inomhus. Lukten fastnar även på kläder, och i vissa fall måste du kasta bort kläderna.

Det rätta sättet att öppna det är att öppna det i en hink med vatten. I vattnet kan du minimera utsöndringen av lukten. När det gäller kläder är det rådligt att försiktighetsmått bära en regnrock eller bära kläder som du i värsta fall kan kasta bort.

Dessutom är surströmming på grund av risken för explosion genom tryckförändringar i grunden inte tillåtet för lufttransport. Om den transporteras med lufttransport packas den som farligt gods och transporteras sedan. Därför är surströmming som säljs över hela världen främst importerad via sjöfrakt. Det kostar lite, men du kan också köpa surströmming i online-butiker.

Hur man äter surströmming

Surströmming är en burk med saltad sill och har en mycket salt smak. Burken innehåller skuren sill som skärs i munsbitar när den äts.

I Sverige tvättas sillen ibland med stark alkohol som akvavit för att ta bort lukten innan den äts. Dessutom är det vanligt att äta surströmming på tunt skuret bröd, och det förbereds ofta kompletterande livsmedel som potatismos, smör och ost för att mildra saltigheten.

https://hokuou-info.com/it/2023/05/18/aquavit/

Sammanfattning

Surströmming är en burk med saltad sill som uppstod i Sverige och är en av de mest kända fermenterade livsmedlen i världen. Den intensiva fermenteringslukten som släpps ut när den öppnas beskrivs som starkare än den av natto eller kusaya, och det rekommenderas att öppna den under vattnet. När du äter det behöver du vara medveten om din omgivning och följa reglerna, men det är en mat som är värt att prova minst en gång.