Måltid

Smörgåsbord: Svensk maträtt som blev grunden till allt-du-kan-äta-buffén

記事内に商品プロモーションを含む場合があります

På hotell och gästhus i Japan är det inte ovanligt att de erbjuder bufféer i allt-du-kan-äta-stil. En buffé där olika rätter serveras på bordet och du kan äta så mycket du vill efter betalning är mycket populär. Denna buffé i Japan är faktiskt baserad på den svenska traditionen med smörgåsbord. I den här artikeln kommer jag att introducera smörgåsbordet, en traditionell svensk allt-du-kan-äta-rätt.

Vad är ett smörgåsbord?

Ett smörgåsbord är en traditionell svensk maträtt som kännetecknas av sin allt-du-kan-äta-stil. Liksom den japanska buffén serveras olika rätter på bordet och du kan ta och äta så mycket du vill. Urvalet av rätter är varierande och inkluderar nordiska specialiteter som lax och inlagd sill, kötträtter, grönsaksrätter och mycket mer.

Rätterna byts ut varje gång de töms, och varma rätter serveras på varma tallrikar. Det finns ingen strikt ordning för att äta, men det är vanligt att först äta förrätter, kalla rätter, varma rätter och sedan desserter. Aquavit, en potatis sprit, dricks ofta till.

アクアヴィット
Aquavit: Nordisk snaps från potatisSpritdrycker som gin och vodka har många fans på grund av deras höga alkoholhalt och rena smak. Även i de nordiska länderna avnjuts alkohol vid olika tillfällen som måltider, kvällsdrickande och för att värma kroppen. Ett sådant sprit är snapsen som kallas "Aquavit", som ursprungligen kommer från de nordiska länderna. I denna artikel presenterar jag karaktäristika och historien om Aquavit, som är utbrett i de nordiska länderna....

När man tittar så finns det knappt några skillnader jämfört med buffén som serveras på japanska hotell. Å andra sidan äts smörgåsbordet inte bara på restauranger i Sverige, utan också hemma vid firanden och fester.

Det finns olika teorier om smörgåsbordets ursprung, men det antas att det började från nordiska fester där deltagarna tog med sina egna rätter. Namnet smörgåsbord kommer från ”smörgås”, det svenska ordet för ”smörjad bröd”, och ”bord”, vilket betyder ”bord”. Det ursprungliga smörgåsbordet var en stil där ingredienser lades på skuret bröd och åts som ett öppet smörgås. Stilen där varma och kalla rätter placeras på en tallrik och äts började först på 1700-talet.

Tills smörgåsbordet introducerades i Japan

smorgasbord

Smörgåsbordet, en original svensk maträtt, blev känt över hela världen när det serverades på New York World’s Fair 1939. I Japan introducerade Imperial Hotel först ett smörgåsbord, det vill säga en allt-du-kan-äta-stil restaurang, 1958.

För att förklara historien, hade Imperial Hotel då planerat att öppna en ny restaurang. Den dåvarande presidenten Tetsuzo Inumaru tog smörgåsbordet, som han hade ätit i Danmark, som en förebild och öppnade en restaurang i allt-du-kan-äta-stil den 1 augusti 1958. Namnet på restaurangen valdes med inspiration från filmen ”THE VIKINGS” av Richard Fleischer, som släpptes 1957.

Vikingar var pirater som var aktiva i Europa under medeltiden, och de är kända som representativa karaktärer från norr. Efter bilden att norr är synonymt med vikingar, döptes namnet på restaurangen till ”Imperial Viking”. Med spridningen av restaurangens namn började folk kalla allt-du-kan-äta-rätter för ”Vikings”.

Det antas också att den svåra uttalet av det svenska ”Smörgåsbord” för japaner bidrog till att namnet Viking slog igenom. Som ett resultat har det nu etablerat sig som allt-du-kan-äta = Viking.

Skillnaden mellan Viking och Buffet

I Japan finns det utöver ”Viking” också ”Buffet” som ord som uttrycker allt-du-kan-äta. Viking och Buffet förväxlas ofta, men det finns en tydlig distinktion mellan dem.

Viking avser en måltid där du kan äta så mycket du vill för ett fast pris. Å andra sidan avser Buffet en stående fest eller självbetjäningsmåltid.

Buffet kommer ursprungligen från det franska ordet ”buffet”, vilket betyder ”dekoration hylla”. På franska snabbmatsrestauranger fanns det en regel att du väljer och äter dina favoriträtter från de rätter som är utlagda på dekoration hyllan, därav namnet.

På västerländska bufféer är det också i fransk stil vanligt att var och en lägger sin favoriträtt på en bricka och betalar tillsammans i slutet. Med andra ord, ”Viking = allt-du-kan-äta”, men ”Buffet ≠ allt-du-kan-äta”, så var försiktig när du reser.

Dessutom är ”Viking” en japansk anglicism och förstås generellt inte utomlands. I väst kallas allt-du-kan-äta för ”all-you-can-eat”.

Sammanfattning

Det i Sverige födda smörgåsbordet är en traditionell maträtt där du tar dina favoriträtter från bordet och äter så mycket du vill. Namnet Viking, som står för allt-du-kan-äta-stilen i Japan, spriddes när Imperial Hotel 1958 öppnade restaurangen ”Imperial Viking”, som serverade smörgåsbord.

De många olika rätterna, från kött och grönsaker till skaldjur, som alla serveras på en gång, påminner om de energiska scenerna där vikingapirater slukar ingredienserna serverade på bordet.