Arkitektur

Temppeliaukio-Kyrkan: En finsk kyrka byggd genom utgrävning i berg

テンペリアウキオ教会
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Temppeliaukio-kyrkan i Helsingfors, Finland, är känd för sin unikhet bland många kyrkor i Nordeuropa. Denna kyrka, som är designad genom att hugga ut ett enormt berg i ett utrymme inuti en bergsklippa, är en fusion av natur och arkitektur. I den här artikeln presenterar jag Temppeliaukio-kyrkan i Finland, som har en grotliknande atmosfär.

Egenskaperna för Temppeliaukio-kyrkan

Temppeliaukio-kyrkan ligger i centrum av Helsingfors, Finlands huvudstad, och tillhör den evangelisk-lutherska kyrkan. Till skillnad från andra kyrkor är den byggd i ett utrymme som har huggits ut från naturligt berg.

Det här berget har funnits sedan istiden och kyrkan ligger under det. Det utgrävda utrymmet har en halvklotformad, kupolliknande form och ger en atmosfär av att vara i en grotta. Därför kallas den också ”Rock Church”. Temppeliaukio-kyrkan är en av de mycket originella kyrkorna i Finland, där natur och människoskapade byggnader smälter samman.

Bakgrunden till kyrkbygget

Temppeliaukio-kyrkan designades av de finska arkitekterna och bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. De vann Grand Prix i en arkitekturdesign-tävling 1961 och började sedan bygga. Temppeliaukio-kyrkan slutfördes 1969.

På 1930-talet fanns det planer på att bygga andra kyrkor, men de stoppades på grund av andra världskriget. På 1960-talet kom åter en kyrkbyggnadsplan upp och Temppeliaukio-kyrkan valdes ut.

Det inre utrymmet med naket berg

Ingången till kyrkan ligger i den överjordiska delen och kännetecknas av sin unika design. Från ingången går du genom en väg som smälter samman med det råa bergsklippa, och välkomnas av ett öppet kyrkutrymme. Inuti kyrkan finns ett altare gjort av granit, en guldig orgel och bänkar för besökarna.

På taket finns en kopparplatta med en diameter på 24 meter, som stöds av glasstolpar i radial form. Ljuset strömmar in och skapar en gudomlig atmosfär. Väggarna är nakna, vilket ger hela kyrkan en känsla av att vara i en grotta.

Konserter som utnyttjar den utmärkta akustiken

Temppeliaukio-kyrkans inre väggar har faktiskt utmärkta akustiska egenskaper. Eftersom utgrävningsområdet avsiktligt lämnades blottat, är bergsväggarna naturligtvis kvar och inte målade, vilket leder till ett eko.

Därför är kyrkans inre som en naturlig akustikanläggning, där gudstjänster och bröllop vanligtvis hålls, men ibland också används som konsertlokal.

Sammanfattning

Temppeliaukio-kyrkan är en kyrka med en unik struktur, byggd i ett utgrävt utrymme i ett berg i Helsingfors, Finlands huvudstad. Den slutfördes 1969 och designades av de finska arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen. Den är lätt att nå från centrala Helsingfors och är en populär plats för många pilgrimer och turister.