Arkitektur

Olavinlinna: Den finska borgen som var modell för Drakkungens borg i Dragon Quest

オラヴィ城
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Den medeltida borgen Olavinlinna tronar på ytan av Saimaa-sjön i sydöstra Finland. Den byggdes 1495 som en militärfästning för att avvärja en rysk invasion medan Sverige styrde Finland. Den är också känd för att ha varit modell för Drakkungens borg i det representativa japanska RPG-spelet ”Dragon Quest”.

I denna artikel kommer jag att rapportera i detalj om den finska borgen Olavinlinna, som fascinerar många människor, från operafans till Dragon Quest-fans.

En av Finlands tre stora gamla borgar, Olavinlinna

Olavinlinna är en gammal borg i staden Savonlinna i sydöstra Finland. Den byggdes på Finlands största sjö, Saimaa-sjön, och är känd som en av Finlands tre stora gamla borgar tillsammans med Turku borg och Häme borg. Det är också en av världens nordligaste stenborgar.

På finska kallas den ”Olavinlinna”, ett namn som härstammar från Norges skyddshelgon Olav II. Därför är den också känd som ”Sankt Olavs borg”.

トゥルク城
Åbo slott: Finlands äldsta slott byggt på 1200-taletI sydvästra Finland finns Åbo slott, en fästning som byggdes för att skydda den gamla huvudstaden Åbo. Åbo slott började byggas runt 1280 när Finland var en del av Sverige och är känt som ett av de äldsta slotten i Finland. I den här artikeln kommer jag att presentera det historiska Åbo slottet....

Byggd 1495 som en militärfästning

Borgen Olavinlinna byggdes 1495 som en militärfästning för att avvärja ryska invasioner när Finland styrdes av Sverige. Trots att den bär namnet ”borg” byggdes den ursprungligen som en fästning, och det finns knappt någon av de eleganta dekorationer som man förväntar sig av en typisk borg. Istället kännetecknas den av starka murar och massivt murverk.

Borgen Olavinlinna byggdes på en ö i Saimaa-sjön och är omgiven av vatten. Faktum är att bron från fastlandet till borgen Olavinlinna inte byggdes förrän 1974. Fram till dess hade alla rest till borgen med roddbåt.

Inuti borgen finns kanoner och slingrande stenpassager som påminner om dess förflutna som fästning. Man kan besöka insidan av borgen Olavinlinna under ledning av en guidad tur.

Olavinlinnas historia

Borgen Olavinlinna byggdes under ledning av Erik Axelsson Tott, en riddare från Danmark som samtidigt var regent av Sverige, som då ockuperade Finland. Som en robust fästning för att försvara det geografiskt viktiga Savonlinna (Savo-regionen) i kriget mot Ryssland, började bygget av Olavinlinna 1475 och borgen stod klar 20 år senare, 1495.

Samma år, 1495, blev den omedelbart attackerad av det dåvarande Moskva storfurstendömet, men fästningens funktioner var oklanderliga och den lyckades framgångsrikt avvärja den. Från dess uppförande på 1400-talet fram till 1700-talet har borgen Olavinlinna upplevt många strider och överlevt många strider.

Trots att den avvärjde invasioner från Ryssland i århundraden, föll den till slut under en intensiv rysk attack under det stora nordiska kriget 1714. Efter kriget återlämnades den en gång till Sverige enligt freden i Nystad, men Sverige och Ryssland fortsatte att växla segrar, och 1743 kom den åter under rysk kontroll. Slutligen överlämnades Finland 1809 från Sverige till Ryssland. Genom att ändra gränsen avslutades rollen för borgen Olavinlinna som fästning för att försvara den militärt viktiga regionen Savo mot ryska invasioner.

Operaföreställningar äger rum varje sommar

Borgen Olavinlinna, som en gång tjänade som en fästning, är idag platsen för Savonlinna-operafestivalen, som äger rum varje sommar i Finland. Ursprungligen inbjöds den finska operasångerskan Aino Ackte till borgen Olavinlinna 1912 för att framföra en opera. Idag är det en stor festival som pågår i ungefär en månad och drar till sig många operafans från både in- och utland.

Det sägs att totalt antal besökare är 60 000. Operan framförs på en scen inuti borgen Olavinlinna, och varje dag framförs ett annat stycke. Från mainstreamoperor som ”Iolanta” och ”Faust” till nischämnen baserade på finska folktraditioner, uppförs ett brett spektrum av operagenrer.

Borgen som tjänade som modell för Drakkungens borg i Dragon Quest

Visste du att borgen Olavinlinna tjänade som modell för Drakkungens borg i det representativa japanska RPG-spelet ”Dragon Quest”? ”Drakkungens borg” är en av de dungeons som dyker upp i den första utgåvan av Dragon Quest-serien, som släpptes 1986 under Famicoms glansdagar, och är berömt som den sista platsen huvudkaraktärerna når i deras äventyr.

Borgen Olavinlinna, som byggdes på medeltiden på 1400-talet, har en atmosfär som passar perfekt med Dragon Quests världsåskådning. Särskilt i den första Dragon Quest framträdde den som den sista dungeon där slutbossen ”Ryuou” väntar, och har fascinerat många spelare. Så det finns en överraskande koppling mellan Japan och borgen Olavinlinna.

Sammanfattning

Borgen Olavinlinna byggdes ursprungligen på 1400-talet som en militärfästning för att försvara mot ryska invasioner. Efter att ha avslutat sin roll som fästning, är den idag ett turistmål som drar till sig många besökare från både in- och utland, som platsen för den årliga ”Savonlinna opera festival” på sommaren och som modell för ”Drakkungens borg” i det japanska RPG-spelet ”Dragon Quest”.