Finlandet

Porvoo: 14:e århundradet byggdes Finlands näst äldsta stad

ポルヴォー
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland finns många platser från medeltiden, och Porvoo är en av de städer som grundades på 1300-talet och är Finlands näst äldsta stad. I den här artikeln kommer jag att beskriva i detalj om Porvoos historia och kända platser i staden. Om du är intresserad av Finlands historia och turistattraktioner, läs gärna vidare.

Översikt över Porvoo

Porvoo grundades 1346 och är en av Finlands mest framstående gamla städer och den näst äldsta staden i Finland efter Åbo. Belägen på Finlands södra kust, cirka 50 km öster om huvudstaden, är det lätt att nå och populärt som turistmål.

Den största attraktionen i Porvoo är den gamla stadsdelen, som har en historia på över 700 år, med kullerstensgator och pastellfärgade trähus som ger en atmosfär som om man har rest tillbaka i tiden.

Porvoo var en gång en handelsstad, och längs Porvoonjoki-floden finns fortfarande lagerlokaler där importerade varor förvarades på den tiden.

Dessutom är den finska nationalsångens författare, poeten J.L. Runeberg, född i Porvoo. Runebergs födelsehem, där han bodde fram till 1877, är nu öppet som ett museum där man kan få en glimt av hans liv på den tiden.

För mer information om Åbo, Finlands äldsta stad, se artikeln nedan.

トゥルク城
Åbo slott: Finlands äldsta slott byggt på 1200-taletI sydvästra Finland finns Åbo slott, en fästning som byggdes för att skydda den gamla huvudstaden Åbo. Åbo slott började byggas runt 1280 när Finland var en del av Sverige och är känt som ett av de äldsta slotten i Finland. I den här artikeln kommer jag att presentera det historiska Åbo slottet....

Pastellfärgade gamla stadsdelar från 1700-talet

När du går in i den gamla stadsdelen i Porvoo, ser du en rad imponerande träbyggnader med gula, ljusblå och andra färgade fasader.

Den gamla stadsdelen i Porvoo, byggd på 1700-talet, kännetecknas av dess enhetliga pastellfärgade gator.

Scenen är fotogenisk var du än tar en bild, och området är populärt bland turister som utforskar staden med en kamera i handen.

Röda lagerbyggnader längs kanalen

Porvoo har en lång historia som en av Finlands främsta handelscentrum. I staden finns också Porvoonjoki-kanalen, som användes för sjöfart på den tiden. Porvoonjoki-floden ansluter till Finska viken, och under medeltiden besöktes den av många handelsskepp från utlandet.

Ett ställe som berättar om Porvoos historia som handelsstad är raden av röda lagerbyggnader längs flodbanken i Porvoonjoki. Dessa färgstarka röda lagerbyggnader användes för att lagra kryddor, vin och andra handelsvaror under medeltiden när sjöfartsh handeln blomstrade. Dessutom sägs anledningen till att alla lagerbyggnader i området har röda fasader vara att visa lojalitet och respekt för den svenska kungen Gustav III, som styrde Finland under 1700-talet.

Porvoo domkyrka, stadens symbol

Porvoo domkyrka är stadens landmärke, en katedral som byggdes på 1400-talet. Den ligger på en kulle och kännetecknas av dess vita putsade väggar och magnifika gotiska arkitektur.

Trots dess imponerande yttre är Porvoo domkyrka också en olycksalig byggnad, med fem bränder under sin flera hundra år långa historia. Så sent som i maj 2006 blev kyrkan svårt skadad av en anlagd brand, men efter två års renovering återinvigdes den 2008.

Porvoos gamla rådhus och utomhusmarknad

I hjärtat av Porvoos gamla stadsdel finns det ljusrosa gamla rådhuset. Det är känt som Finlands äldsta rådhus och är numera Porvoo Museum, öppet för allmänheten.

Museet visar material, möbler och konstverk som berättar Porvoos historia, vilket gör det till en rekommenderad plats för dem som vill veta mer om staden.

Dessutom hålls det regelbundet en utomhusmarknad på torget framför det gamla rådhuset. På marknaden kan du köpa söta hantverk, handgjorda smycken och andra unika Porvoo-produkter, vilket gör det till en bra plats att leta efter souvenirer.

Sammanfattning

Porvoo ligger bara en timmes bil- eller bussresa från huvudstaden Helsingfors, och lockar många besökare från både in- och utland. För att ta dig från Helsingfors till Porvoo kan du också använda ångbåten J.L. Runeberg. Det tar lite längre tid att resa med ångbåt, men du kan njuta av den unika charmen att se Porvoos vackra landskap från båten i lugn och ro. 

Om du får chansen att besöka Finland, ta dig tid att besöka Porvoo och upplev dess historiska, vackra gator och natursköna landskap.