Finlandet

Mustamakkara: En blodkorvspecialitet från den finska staden Tampere

黒ソーセージ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I de europeiska länderna finns det sedan länge en rödsvart korv, känd som blodkorv, som är fylld med fläskkött och blod. I Finland finns det en liknande rätt som kallas Mustamakkara. I Japan är en korv gjord av blod i sig ganska ovanlig, eller hur? I denna artikel kommer jag att enkelt introducera Mustamakkara och dess egenskaper samt recept.

Vad är Mustamakkara?

Mustamakkara är en traditionell finsk maträtt, en blodkorv, som görs med fläskkött och djurblod. På finska betyder Mustamakkara ”svart korv”, och den har faktiskt det karakteristiska utseendet av blodets färg. Denna maträtt har ätits i Finland sedan 1600-talet och är idag en specialitet från staden Tampere.

タンペレ大聖堂
Tampere-domkyrka: Finska industriella staden Tampere och dess mystiska kyrkaFinland är känt för sin andra största stad, Tampere, efter Helsingfors. Tampere är en av Finlands ledande industristäder som utvecklats snabbt sedan början av 1900-talet. Denna gång tar vi upp en stenkyrka som ligger på västra sidan av Tampere, Tampere-domkyrkan. Här kommer jag att förklara i detalj om sevärdheterna i Tampere-domkyrkan och omständigheterna kring dess konstruktion. Om du vill veta mer om Tamperes historia och sevärdheter eller överväger en resa, läs vidare....

Det finns liknande blodkorvar i olika europeiska länder, men en av de stora särdragen med Mustamakkara är att den serveras med lingonsylt. Lingonsylt är en nordisk krydda, och bärens syra passar bra med kötträtter, därför serveras den också med Mustamakkara. Användningen av djurblod kan ge en svag ”frisk” arom, men att servera med lingonsylt mildrar denna smak. Dessutom är vanliga grillkorvar, kallade ”Makkara”, mycket populära i Finland.

リンゴンベリー
Lingonbär: Ett oumbärligt bär i nordisk matI Norden finns det ett bär som kallas lingon, som ger vackra röda frukter. Lingon, som kan växa kraftigt även i kalla områden, har länge ätits i Norden som en värdefull näringskälla på vintern. Lingon är ofta förädlade till sylt och såser, och i Norden används lingonsylt som en topping för olika rätter. Idag vill jag introducera egenskaperna hos den lilla frukten lingon, som är populär i Norden....
マッカラ
Makkara: Finsk grillkorv över öppen eldKolgrillade korvar är en klassisk maträtt som älskas av både vuxna och barn i Japan. Även för finländare är korven en av deras favoriträtter, och i Finland kallas grillkorvar för "makkara". I den här artikeln kommer jag att presentera finska grillkorvar, makkara....

Om den västerländska traditionella maträtten blodkorv

I Japan är korvar som huvudsakligen görs av fläskkött vanliga, och det finns knappt någon tradition att använda djurblod i matlagningen. I kontrast är blodkorv en helt normal mat i Europa och vissa delar av Asien, där en köttätande kultur är utbredd.

Särskilt i länder som Tyskland, där en boskapsuppfödnings- och köttätande kultur har utvecklats sedan antiken, är rätter som använder inte bara det röda köttet, utan också djurens blod och inälvor, allmänt utbredda. Dessutom fanns det också aspekten att rätter med blod uppstod som visdom för att slösa så lite som möjligt på boskap när mat var knapp.

Blodkorv serverades tidigare i Europa som en minnesmåltid som serverades på dagen för boskapsslakten. Idag är blodkorv en vardagsmat i många europeiska länder och vissa delar av Asien, som till och med säljs i snabbköp.

Recept och sätt att äta Mustamakkara

Huvudingredienserna i Mustamakkara är fläskkött, svinkött och vete- eller rågmjöl som bindemedel. Kryddor och ingredienser som lök kan också läggas till. Dessa ingredienser fylls i det så kallade kaset, tarmens hudparti, och steks för att laga mat.

Normalt kokas blodkorvar, men med Mustamakkara är det vanligt att steka dem. Eftersom blod används, är hållbarheten för Mustamakkara kort och kan inte lagras under en längre tid. Det bör ätas så snart som möjligt.

Sammanfattning

Den finska Mustamakkara är en av de traditionella maträtterna som använder svinkött som huvudingrediens. Även om det har en karakteristisk rödsvart färg och en unik smak, sägs det att smaken är mild och att vissa människor blir beroende av den. En annan särprägel för de nordiska länderna är att de inte serveras med ketchup eller senap, utan med lingonsylt.