Arkitektur

Uspenskikatedralen: Huvudkontoret för den rysk-ortodoxa kyrkan i Finland

記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finlands huvudstad, Helsingfors, står en historisk byggnad kallad Uspenskikatedralen. Denna kyrka byggdes under 1800-talet, när Finland var under det ryska kejsardömets styre. Den står på en kulle med utsikt över staden och bär på Finlands historia från 1800-talet till idag. Idag skulle jag vilja berätta mer om Uspenskikatedralen i Finland.

Den rysk-ortodoxa Uspenskikatedralen

Uspenskikatedralen är den största rysk-ortodoxa katedralen i Västeuropa och byggdes under andra hälften av 1800-talet, år 1868. Idag är den känd som huvudkontoret för den rysk-ortodoxa kyrkan i Finland.

Uspenskikatedralen ligger på en kulle på halvön Katajanokka i den östra delen av Helsingfors innerstad och erbjuder en utmärkt utsikt över den finska stadslandskapet och Helsingfors katedral.

Finland var en gång under det ryska kejsardömets styre och Uspenskikatedralen byggdes för att visa världen det ryska kejsardömets auktoritet. Arkitekten var Aleksej Gornostajev, en rysk arkitekt som utnämnts av Rysslands högsta kyrkoråd. Byggandet började år 1862 och färdigställdes sex år senare, 1868.

Namnet på Uspenskikatedralen kommer från ett ryskt ord som betyder ”sömn”. Den byggdes som en tempel som övervakar sömnen hos Jungfru Maria och är även känd som Katedralen för Guds Moders insomnande.

Yttre av rött tegel och gyllene kupoler

Uspenskikatedralen är en markant byggnad i Helsingfors stadslandskap, med ett karakteristiskt yttre av rött tegel. Yttre fasaden använder tegelstenar från Bomarsunds fästning på Åland, ett autonomt område i Finland, som förstördes under Krimkriget mellan 1853 och 1856.

Dessutom är de 13 gyllene kupolerna karakteristiska, en arkitektonisk design som ofta hittas i den rysk-ortodoxa kyrkan. Den unika formen och den vackra gyllene beläggningen är igenkännliga på långt håll som en av Uspenskikatedralens symboler.

Den bysantinska stilen som används i Uspenskikatedralen är en byggnadsstil och dekorativ stil som ofta hittas i kristna kyrkor. Den utvecklades i regionen Istanbul i Turkiet och blomstrade från 4:e till 15:e århundradet.

Karaktäristiskt för den bysantinska stilen är kupoler, som symboliserar Guds säte, på utsidan och mosaiker av marmor och flinta på insidan. De halvcirkelformade kupolerna i Uspenskikatedralen är ett typiskt exempel på bysantinsk arkitektur.

Uspenskikatedralens yttre hålls enkelt i rött och brons, men insidan är lyxigt och färggrant dekorerad. Insidan med sina mosaiker skapar en atmosfär som står i kontrast till utsidan.

Inredning omgiven av präktiga dekorationer

I Uspenskikatedralen kan alla gå in gratis, såvida det inte pågår en gudstjänst. När du går in i kyrkans inre kommer du att hitta ett utrymme fullt av lyxiga dekorationer, som skiljer sig mycket från utsidan. Det finns gyllene dekorationer, helgonbilder och en altare i fronten. Enligt riten i den rysk-ortodoxa kyrkan finns det inga bänkar. Gudstjänsten hålls stående.

Dessutom finns det ett blått kupoltak, och om du tittar upp mot taket kommer du att se ett vackert landskap som speglar himlen.

På baksidan av Uspenskikatedralen finns det en plakett tillägnad den ryska tsaren Alexander II, som styrde Finland vid den tiden. Denna plakett berättar om Uspenskikatedralens historiska förflutna, som byggdes under det ryska kejsardömets styre.

Katedralen kopplad till Tove Jansson, författaren till Mumintrollen

Mumintrollen är mycket populära i böcker, men visste du att det finns en djup koppling mellan Mumintrollen och Uspenskikatedralen? Tove Jansson, den finska författaren till Mumintrollen, besökte ofta Uspenskikatedralen under sin barndom. Därför ändrades namnet på parken nära katedralen till ”Tove Jansson Park” 2014, på Tove Janssons 100-årsdag.

Turister som besöker Finland för att se Mumintrollen kan missa Uspenskikatedralen som en religiös byggnad. Faktum är dock att det är en plats som besöks av många Mumin-fans, så se till att besöka det när du är på resa.

Sammanfattning

Uspenskikatedralen, en av de ledande rysk-ortodoxa kyrkorna i Finland, byggdes under det ryska kejsardömets styre. Idag är den den största rysk-ortodoxa kyrkan i Västeuropa, inklusive Skandinavien, och en populär plats för troende och turister.

Dessutom är det gångavstånd från Helsingfors torg och ligger mitt i en livlig stadskärna, så det är värt att planera ett besök när du är på resa.