Måltid

Prinsesstårta: En kaka från Sverige, täckt med grön marsipan

プリンセストルタ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Sverige finns det ett bakverk som kallas prinsesstårta. Prinsesstårtan är en tårta vars yta är täckt med en grön deg, och den har ett unikt och sött utseende. I Sverige är den så populär att den ofta ses på födelsedagsbord. Dessutom finns det anekdoter som är kopplade till namnet ”prinsesstårta” och har sitt ursprung i den svenska kungafamiljen. I den här artikeln kommer jag att presentera prinsesstårtan, en kaka som uppfanns i Sverige.

Vad är en prinsesstårta?

Prinsesstårtan är en tårta som kännetecknas av sin ljusgröna färg och sin släta, kupolformade yta. Denna tårta uppfanns i Sverige på 1920-talet. Namnet ”Prinsessan” betyder ”prinsessan” på svenska, och ”tårta” står för ”kaka”.

Så ”Prinsesstårta” betyder bokstavligen ”prinsesskaka” på svenska. I den engelskspråkiga världen kallas den ofta för ”Princess Cake”. Som jag kommer att förklara senare, har ursprunget till detta namn en stark koppling till den svenska kungafamiljen.

Hemligheten med det gröna utseendet är marsipan

Det största kännetecknet för prinsesstårtan är dess ljusgröna, belagda yta. Denna gula och gröna färg är mycket iögonfallande. Den gröna degen är tillverkad av utrullad, färgad marsipan. Marsipan är en godisprodukt tillverkad av mandelmjöl (mandelpulver) och socker. Det har en halvfast konsistens och kan formas som lera i olika former, vilket är anledningen till att det ofta används för att dekorera bakverk.

Vid tillverkningen av prinsesstårtan knådas marsipanen och rullas ut bred och tunn med en kavel. Sedan läggs den som ett skal över den förberedda tårtdegen. Ofta placeras också en rosafärgad marsipanros på toppen av prinsesstårtan.

Dessutom finns det många variationer av marsipandegen som används för prinsesstårtan, i andra färger som rosa och vit. Det är roligt att variera utseendet beroende på situation och stämning, vilket också ökar glädjen vid bakning.

De lager-på-lager-degarna är också ett höjdpunkt

Inuti tårtan, täckt med grön marsipan, finns flera lager av sockerkaka, vispgrädde och vaniljkräm staplade på varandra. Dessutom läggs ofta fruktgelé, som hallongelé, till. Syran i hallongelén ger en kick till sötman och gör den mer behaglig att äta.

Ursprunget till prinsesstårtan

Ursprunget till prinsesstårtan går tillbaka till 1920-talet. Vid denna tid undervisade en kvinna vid namn Jenny Åkerström (1867-1957) i hushållskunskap i Stockholm och publicerade 1929 en bok kallad ”Prinsessornas kokbok” där hon presenterade receptet på prinsesstårtan. Det fanns redan olika recept sedan 1800-talet, men receptet som Åkerström skrev i sin kokbok blev slutligen standardversionen av prinsesstårtans recept.

Dessutom besökte de tre döttrarna till prins Carl (Oscar Carl Wilhelm) av det svenska kungahuset, prinsessan Astrid, prinsessan Margareta och prinsessan Märtha, Åkerströms skola. De gillade denna tårta och kallade den ”gröna tårtan” (grön tårta). Men eftersom de tre prinsessorna gillade denna tårta, blev ”gröna tårtan” känd som ”prinsesstårta” (prinsesskaka).

Sammanfattning

Prinsesstårtan är en unik tårta från Sverige som kännetecknas av dess gröna marsipanyta. Jenny Åkerström publicerade ”Prinsessornas kokbok” 1929, vilket markerade början på prinsesstårtan.

Namnet prinsesstårta, vilket på svenska betyder ”prinsesskaka”, kommer från att denna tårta var favorittårtan hos de tre prinsessorna i det svenska kungahuset. Även idag är prinsesstårtan ett representativt bakverk i Sverige och älskas vid tillfällen som födelsedagar.