Arkitektur

Helsingfors centralbibliotek Oodi: Finlands innovativa bibliotek

オーディ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland, som är känt för sitt kalla klimat där många människor tillbringar vintermånaderna inomhus, har befolkningen en hög läshastighet. För att tillgodose denna läslust öppnades Helsingfors centralbibliotek Oodi 2018 som ett offentligt bibliotek.

Med sin kurviga design och den mysiga atmosfären som skapas genom den naturliga inredningen har den visat sig vara mycket populär under de senaste åren. I den här artikeln kommer jag att presentera Finlands innovativa bibliotek, som har väckt uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Grundläggande information om Helsingfors centralbibliotek Oodi

”Helsingfors centralbibliotek Oodi” ligger vid Kansalaistori-torget i hjärtat av den finska huvudstaden Helsingfors. Det tre våningar höga biblioteket har en total yta på 17 250 kvadratmeter och ligger direkt mittemot det finska parlamentet, vilket ger enkel tillgång från Helsingfors stadskärna.

Biblioteket är känt under smeknamnet ”Oodi”, som kommer från en tävling med cirka 1 600 förslag. ”Oodi” betyder ”ode” på gammalgrekiska och står för en sång som sjungs till ära av ära och prestation. Det antas att bibliotekets namn valdes för att gestalta de finska idealen om demokrati, frihet och jämlikhet.

Intressant nog är finländarna kända som en av de mest bokälskande befolkningarna i världen. Finländarna har den högsta biblioteksanvändningsgraden i världen, med 68 miljoner böcker som lånas ut varje år.

Med tanke på att Finland har en befolkning på 5,5 miljoner, motsvarar detta i genomsnitt cirka 12 böcker per person och år som lånas ut från bibliotek. Dessutom köps 20 miljoner böcker varje år, vilket också är en imponerande siffra.

En orsak till denna höga läshastighet är Finlands stränga klimat. Under vintermånaderna är dagarna korta och kalla, vilket gör att människor tillbringar mer tid inomhus. I Finland läser många människor för att fördriva tiden, vilket leder till en hög läshastighet och en av de högsta läskunnighetsgraderna i världen.

En modern design som har erkänts världen över

Helsingfors centralbibliotek Oodi utmärker sig med en modern och sofistikerad design som vänder upp och ner på de traditionella uppfattningarna om ett bibliotek. Byggnadens fasad är till hälften täckt med glas, medan den andra hälften har en vågformad trästruktur.

Denna unika design har sedan öppningen 2018 dragit till sig uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Året efter, 2019, fick Helsingfors centralbibliotek Oodi utmärkelsen ”Årets offentliga bibliotek 2019” av International Federation of Library Associations (IFLA). På så sätt erkändes Helsingfors centralbibliotek Oodi för sin enastående design som ett av de mest uppmärksammade biblioteken i världen.

Vägen från planering till färdigställande av biblioteket

Helsingfors centralbibliotek Oodi, som är känt över hela världen, började som en del av projektet för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet. 2012 hölls en internationell tävling för att välja bibliotekets design, och bland över 544 ansökningar valdes det finska arkitektkontoret ”ALA Architects”.

Projektet började med idén om att skapa ett utrymme där medborgarna kunde koppla av och utvecklades som en statlig gåva till medborgarna. Den 5 december 2018, dagen före Finlands 101:a självständighetsdag, öppnades Helsingfors centralbibliotek Oodi.

På bottenvåningen finns konferensrum och caféer

Oodi är en byggnad med tre våningar, där varje våning har ett eget koncept. Bottenvåningen, som man når genom den vågformade entrédörren, erbjuder konferensrum och evenemangsytor. Det finns också ett café och en restaurang där man kan ta en paus och njuta av en måltid.

Andra våningen är en arbetsyta för affärsmän

Andra våningen är främst tänkt som en arbetsyta för affärsmän och konstnärer. Alla nödvändiga verktyg finns tillgängliga, såsom lån av datorer, Wi-Fi och kopiatorer, och det används av affärsmän och frilansare.

Det finns också en konstnärs arbetsplats med en musikstudio, en fotostudio och till och med en 3D-skrivare. Dessutom finns det ett spelområde i biblioteket där man kan spela allt från datorspel till de senaste VR-spelen.

Tredje våningen är känt som ”bokparadiset”

Hittills har jag introducerat bottenvåningen och andra våningen, men den faktiska bokutlåningen sker på tredje våningen. Biblioteket har cirka 100 000 böcker, både tryckta böcker och surfplattor med e-böcker för utlån. Även om 100 000 böcker inte är mycket jämfört med traditionella bibliotek, kompenserar det sättet utrymmet används på mer än väl för detta. Tredje våningen är utformad enligt konceptet ”bokparadiset” och är ett ljust utrymme med naturligt ljus som faller in genom glasfönstren. Från de stora glasfönstren kan man också se ut över staden Helsingfors.

Hela våningen är utrustad med aluminiumhyllor som medvetet hålls låga. Detta skapar mer utrymme och minskar känslan av trängsel, och även rullstolsburna kan enkelt nå böckerna. Hyllorna är bara ungefär lika höga som en vuxens bröst, vilket gör att alla, från friska personer till personer med funktionshinder, kan vistas där utan stress.

Sammanfattning

Helsingfors centralbibliotek Oodi är ett stadsbibliotek som öppnades 2018 som en del av projektet för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet. Med sin naturliga nordiska design som använder trä och sin innovativa vågformiga struktur som skiljer sig från traditionella bibliotek, vann den en designtävling 2019 och blev internationellt känd.

Dessutom erbjuder den en rad olika tjänster, som musik och konst, utöver bokutlåning. Helsingfors centralbibliotek Oodi kan därför kallas en ledande multifunktionell inrättning i Finland som går utöver funktionerna för ett traditionellt bibliotek.