Finlandet

Nuuksio nationalpark: Finlands vackra nationalpark

ヌークシオ国立公園
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland finns det för närvarande 40 nationalparker, och Nuuksio nationalpark, som blev en nationalpark 1994, är en av dem. Inom parken bevaras ett vackert landskap av skogar och sjöar samt ett rikt ekosystem med sällsynta djur och växter. Det är en plats där den nordiska naturen möter dig i sitt naturliga tillstånd. I den här artikeln presenterar jag charmen med Nuuksio nationalpark i Finland.

Vad är Nuuksio nationalpark?

Nuuksio nationalpark (Nuuksion kansallispuisto) är en nationalpark där Finlands vackra natur och ekosystem skyddas och bevaras. 

Nuuksio nationalpark ligger i ett lugnt område i Esbo, nordväst om Finlands huvudstad Helsingfors och täcker en yta på 45 kvadratkilometer. I Finland fanns det 40 nationalparker från och med 2017, och Nuuksio nationalpark registrerades som en nationalpark 1994. 

Nuuksio nationalpark och andra nationalparker i Finland fungerar som skydd för natur och ekosystem, samt som platser för rekreation och avkoppling för människor i de nordiska länderna. Det är sant att Finlands gröna miljö är perfekt för vandring och picknick. 

Dessutom, som jag kommer att nämna senare, erkänns rätten att njuta av naturen i Finland, vilket innebär att du kan njuta av en mängd olika aktiviteter i parken, som grillning, simning i sjöar och bärplockning.

Känd som inspelningsplats för filmen ”Kamome Diner”

Visste du att Nuuksio nationalpark har en koppling till Japan? Nuuksio nationalpark användes som inspelningsplats för filmen ”Kamome Diner” från 2006, med Satomi Kobayashi, Masako Motai och Hairi Katagiri i huvudrollerna, som utspelar sig i Helsingfors, Finland. Det är förståeligt att Nuuksio nationalpark, med sin spektakulära nordiska natur, valdes som plats för filmen. 

För övrigt blev kanelbullarna som dök upp i ”Kamome Diner” också populära. Filmen är känd för att ha ökat kännedomen om kanelbullar i Japan. Kanske var det många som såg filmen och sedan besökte ett bageri för att köpa kanelbullar.

Rätten att njuta av naturen, som visar medvetenheten om att leva i harmoni med naturen

I Nuuksio nationalpark kan alla gå in i skogen och njuta av dess rika naturliga gåvor. I de nordiska länderna, inklusive Finland, har människor levt i harmoni med naturen sedan urminnes tider. Även idag finns det en medvetenhet om att leva i harmoni med naturen i de nordiska ländernas nationalkarakter. Det är därför alla kan njuta av de rika skogarna, även i nationalparker där naturen skyddas. 

Rätten att njuta av naturen, som garanteras av finsk lag, är en laglig kodifiering av denna medvetenhet. Inte bara i Finland, utan också i andra nordiska länder som har liknande lagar, är rätten för allmänheten att få tillgång till vildmarksområden en av de unika reglerna för de nordiska länderna. I Sverige är det inskrivet i konstitutionen. 

Huvudinnehållet i Finlands rätt att njuta av naturen är att alla, så länge de inte orsakar allvarlig skada på djur och växter, kan gå in i skogen, oavsett om det är statligt eller privat ägda, plocka vilda bär och svamp, fiska, campa och njuta av aktiviteter i naturen.

Inte bara finska medborgare, utan också invandrare och utländska turister har samma rättigheter. När du hör ”nationalpark” kanske du föreställer dig att åtkomsten är strikt begränsad. Men i Nuuksio nationalpark kan du njuta av en mängd olika utomhusaktiviteter, som vandring, och det finns skyltar i skogen. Att gå in i förbjudna områden och förstöra naturen är strängt förbjudet, men om du följer reglerna kan alla uppleva Finlands natur.

Tips för att njuta av Nuuksio nationalpark

Nuuksio nationalpark ligger cirka en timme med tåg och buss från Finlands huvudstad Helsingfors och är en populär plats för turister från hela landet som söker förfriskning. I Nuuksio nationalpark kan du äta med dina vänner på grillplatserna som finns i parken, simma eller fiska i sjöarna, och vandra genom skogen medan du njuter av den vackra utsikten och friska luften. 

Det finns flera vandringsleder, från lätta leder för nybörjare till mer avancerade leder, så att du kan välja en vandringsled som passar din nivå.  Nuuksio nationalpark är mycket stor med en yta på 45 kvadratkilometer, men det finns skyltar och informationstavlor överallt för att förhindra att vandrare går vilse. Många av skyltarna och trädmarkeringarna är gjorda av trä eller tyg för att skydda det naturliga landskapet. 

Dessutom, för miljöskydd, finns det inga restauranger eller affärer i Nuuksio nationalpark. Vid vandringens startpunkt finns det enda informationscentret, där du kan hämta dricksvatten från den anslutna kranen och köpa enkla snacks och drycker. Men eftersom det kan vara stängt beroende på säsongen, är det en bra idé att förbereda mat och dricksvatten i förväg.

Sammanfattning

Nuuksio nationalpark är en skattkista av djur och växter som har vuxit upp i den storslagna finska naturen. Det är känt som ett vandringsområde och många människor njuter av sin semester där, besöker från Helsingfors. Guidade turer finns också tillgängliga, så prova dem också.