Måltid

Lingonbär: Ett oumbärligt bär i nordisk mat

リンゴンベリー
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Norden finns det ett bär som kallas lingon, som ger vackra röda frukter. Lingon, som kan växa kraftigt även i kalla områden, har länge ätits i Norden som en värdefull näringskälla på vintern. Lingon är ofta förädlade till sylt och såser, och i Norden används lingonsylt som en topping för olika rätter. Idag vill jag introducera egenskaperna hos den lilla frukten lingon, som är populär i Norden.

Egenskaper hos lingon

Lingon är en typ av bär som kännetecknas av sina livliga och glänsande röda frukter. Det är en ständigt grönskande låg buske som är släkt med blåbär och växer främst i kalla områden i Norden.

Lingon kallas också ”kokemomo” på japanska. Ursprunget till det japanska namnet ”kokemomo” kommer från att lingon växer nära marken med tätt samlade grenar och löv, vilket liknar en scen med mossa som växer frodigt, och därför kallas det ”mossa persika (kokemomo)”.

I nordiska länder som Sverige och Finland är lingon en av de mest bekanta bären. Länge har nordiska familjer skördat viltväxande lingon i skogen och förädlat dem till sylt och såser för att smörja på bröd eller servera som en sidorätt till kötträtter. Lingonsylt kännetecknas av en uppfriskande söt och sur smak, vilket passar bra med rika kött- och fiskrätter. Dessutom är lingon rika på polyfenoler och vitamin E, och har nyligen fått uppmärksamhet som en supermat på grund av deras höga näringsvärde.

I den natursköna Norden kan du se vilda bär som lingon och blåbär överallt bara genom att gå in i skogen lite. I Norden finns det en lag som kallas ”allemansrätten”, som ger fri tillgång och aktiviteter i skogen. Därför kan människor som bor i Norden besöka skogen i närheten och fritt plocka lingon. ”Bärplockning World Championship” som hålls i Finland är också en unik händelse i Norden där vilda bär finns nära till hands.

Lingonbär växtplats

Lingonbär växer bra på magra jordar och tål kyla ner till -40℃, men å andra sidan är de känsliga för värme. Lingonbär är främst inriktade på kallare områden som Norden, Ryssland och norra Eurasien, Alaska och Nordamerika.

Lingonbär finns även i Japan, där de är kända för att växa på höglandet i Hokkaido och Kyushu. Men i Japan är deras habitat begränsade och i Tottori prefektur är det så begränsat att det regleras strikt genom en förordning som utser dem som en specifik sällsynt vild växt- och djurart.

Det är vanligt att förädlas till sylt och såser för lagring

I Norden är det ovanligt att äta lingonbär råa. Det är mer vanligt att de förädlas till sylt, såser, kompott eller fryses. Detta beror på att råa lingonbär har en stark syrlighet och är inte lämpliga för rå konsumtion. Istället kokas de med socker för att neutralisera syran och ätas som sylt. För att göra lingonsylt hemma, koka lingonbär med mycket socker.

Vanligtvis innehåller sylt som säljs i affärer konserveringsmedel. Lingonbär innehåller dock bensoesyra, vilket förhindrar tillväxten av mikroorganismer som främjar fermentering, såsom mjölksyrebakterier och mögel. Därför kan hemgjord lingonsylt förvaras relativt länge utan att använda artificiella tillsatser. För bästa kvalitet lingonbär, verkar det som om de blandas med socker och läggs i burkar som sylt utan att tillagas.

I Norden används det som tillbehör till maträtter

Lingonsylt är kanske inte så bekant i Japan. Men i Norden är det en grundläggande sylt som finns i varje hushåll. 

Lingonbär har länge varit en älskad ingrediens i Norden. I de kalla regionerna i Norden var det en gång ett stort problem med vitaminbrist på vintern, när grödor knappt kunde odlas och konserveringsteknik inte var välutvecklad. Lingonbär, som är härdiga, värderades högt som en viktig källa till vitaminer under vintern. Mot denna bakgrund är lingonsylt fortfarande en oumbärlig ingrediens i traditionella nordiska rätter.

Dessutom serveras lingonsylt med tårta, frukostbröd, kött- och fiskrätter. I Norden och Europa, där mer kötträtter konsumeras än i Japan, är kombinationen av kötträtter och söt sylt vanlig. Det kan vara förvånande för japaner, men syran och sötman i sylt mildrar smaken av fettet i köttet, så det verkar vara en överraskande bra kombination.

Ett exempel på detta är de traditionella svenska köttbullarna. I dessa nationella svenska hemlagade rätter serveras köttbullar alltid med potatismos, vit sås och lingonsylt ovanpå. Lingonsylt används också som sås i andra traditionella nordiska rätter som blodkorv och potatiskakor.

Hur kan man njuta av lingonbär i Japan?

För att njuta av lingonbär i Japan rekommenderas det att använda internetshopping eller att köpa färdig lingonsylt i importmatbutiker som IKEA och Kaldi Coffee Farm. Lingonsylt säljs till överkomliga priser på IKEA-butiker över hela landet. Det gör det möjligt att enkelt uppleva smaken av autentiskt nordiskt kök. 

Om du vill återskapa smaken av lingonsylt i ditt eget kök kan du ersätta den med hallon, som har en liknande söt och syrlig smak.

Sammanfattning

Lingonsylt är oumbärlig i traditionella nordiska rätter som svenska köttbullar. Lingonbär, som är råvaran för sylt, växer vilt i de nordiska skogarna och är så nära till hands att sylt finns i varje hushåll.