Arkitektur

Tampere-domkyrka: Finska industriella staden Tampere och dess mystiska kyrka

タンペレ大聖堂
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Finland är känt för sin andra största stad, Tampere, efter Helsingfors. Tampere är en av Finlands ledande industristäder som utvecklats snabbt sedan början av 1900-talet. Denna gång tar vi upp en stenkyrka som ligger på västra sidan av Tampere, Tampere-domkyrkan.

Här kommer jag att förklara i detalj om sevärdheterna i Tampere-domkyrkan och omständigheterna kring dess konstruktion. Om du vill veta mer om Tamperes historia och sevärdheter eller överväger en resa, läs vidare.

Funktioner i Tampere-domkyrkan

Tampere-domkyrkan är en kyrka i Tampere, Finlands näst största stad efter Helsingfors. Det byggdes mellan 1902 och 1907, vilket gör det en relativt ny kyrka i Norden, där det finns många medeltida byggnader. Det var designat av en man vid namn Lars Sonck. Vid byggandet antogs en arkitektonisk stil som kallas finsk romantisk arkitektur, som var populär från 1800-talet till 1900-talet. Från början kallades det inte Tampere-domkyrkan, utan hade namnet ”Sankt Johannes kyrka”.

När du tittar på exteriören av Tampere-domkyrkan, drar det orangefärgade tegelröda taket och stenväggarna uppmärksamheten. Som katedral finns det knappast någon extravagant exteriör, bara en majestätisk och enkel atmosfär. Dessutom finns det en liten plats med grönt gräs och blommande blommor framför Tampere-domkyrkan, vilket matchar den lugna atmosfären i domkyrkan.

Runt Tampere-domkyrkan finns också en stenmur som omger byggnaden. Det finns sex ingångar i muren, så du kan gå in genom en av dem när du går in.

Unik atmosfär inuti katedralen

Interiören i Tampere-domkyrkan, i motsats till dess enkla exteriör, är omsluten av en ovanlig atmosfär med många målningar med en unik touch, såsom ormmotivdekorationer och freskomålningar på taket.

Kända verk inkluderar ”Dödens trädgård” och ”Den skadade ängeln”. ”Dödens trädgård” är ett av konstnären Hugo Simbergs verk, som skildrar ett skelett som odlar blommor och skapar en skönhet som påminner om döden samtidigt.

Vad är staden Tampere där domkyrkan ligger?

I Japan är bilden av Finland starkt förknippad med huvudstaden Helsingfors, och staden Tampere, där Tampere-domkyrkan ligger, är inte så välkänd. Men i själва verkligheten är Tampere en av Nordens ledande industristäder och är en stad som uppmärksammas av affärsmän i Europa.

Tampere grundades på 1700-talet och sägs ha grundats av den svenske kungen Gustav III, som då styrde över Finland. På 1900-talet utvecklades Tampere snabbt med textilindustrin och metallindustrin som huvudsakliga industrier.

Dessutom, samtidigt som det finns moderna byggnader som fabriker och kontorsbyggnader, ligger Tampere i området som kallas finska sjödistriktet, och det finns många vackra sjöar och natur i omgivningarna. Tampere ligger mellan två sjöar, Näsijärvi i norr och Pyhäjärvi i söder.

Det finns en höjdskillnad på cirka 18 meter mellan de två sjöarna, och Tampere utvecklade vattenkraft genom att utnyttja denna höjdskillnad. På så sätt etablerade Tampere sin nuvarande ställning som Finlands näst största industristad genom att utnyttja sina geografiska egenskaper och vattenkraft.

Omständigheterna kring konstruktionen av Tampere-domkyrkan

Som tidigare nämnts var Tampere i början av 1900-talet, då Tampere-domkyrkan byggdes, mitt i en stor expansion och utveckling som en industristad. I takt med stadens utveckling ökade också stadens befolkning kraftigt, vilket ledde till problem.

Problemet var att när många människor flockades till kyrkan för söndagsgudstjänst, uppstod stor trängsel. Dessutom ökade trängseln ytterligare eftersom Finlayson-fabriken, den största anläggningen i Norden vid den tiden, låg på östra sidan av staden.

Som en lösning på trängselproblemet i kyrkorna vid den tiden bestämde man sig för att bygga en ny kyrka för att sprida ut de troende som besökte gudstjänsterna. Således föddes Tampere-domkyrkan, som byggdes på västra sidan av staden, motsatt Finlayson-fabrikens område.

Sammanfattning

Tampere-domkyrkan, designad av Lars Sonck, är en byggnad som byggdes i början av 1900-talet för att matcha den snabba industrialiseringen i Tampere. Den har en stenexteriör som påminner om medeltida Europa och en mystisk inredning med verk av berömda konstnärer. Därför är Tampere-domkyrkan en symbol för Tampere som besöks av många människor för olika syften, från gudstjänster till turism.