Arkitektur

Stockholms slott: Sveriges kungliga residens och slott

ストックホルム宮殿
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

”Stockholms slott” används som officiellt residens för Sveriges nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, där han utför olika officiella arbetsuppgifter. Ursprungligen byggdes slottet som en fästning på 1200-talet, och efter flera ombyggnader och renoveringar är det nu ett vackert slott med barockstil. Slottets inre är också öppet för allmänheten, och det sägs att många historiska samlingar visas där. I den här artikeln kommer jag att ge en mer detaljerad introduktion till Stockholms slotts historia och egenskaper.

Vad är Stockholms slott?

Stockholms slott är det officiella residenset där Sveriges nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, utför sina arbetsuppgifter. Slottet ligger på Slottsholmen, i Gamla Stan i Stockholm. 

Det nuvarande utseendet på Stockholms slott byggdes för över 200 år sedan, 1754. Det eleganta tegelslottet i barockstil är en av Sveriges mest historiska byggnader, som bevarar minnet från 1700-talet.

Stockholms slott har länge varit bostad för den svenska kungafamiljen. Efter att kung Carl XVI Gustaf flyttade sitt privata residens till Drottningholmsslottet på Lovön 1981, används Stockholms slott som officiellt residens för att utföra offentliga uppgifter. 

Slottet används för kungens arbete samt för möten med statsbesökare och Nobelpristagare vid banketter och andra officiella evenemang i Sverige.

Stockholms slotts historia

Stockholms slott härstammar från en fästning som byggdes på 1200-talet av den svenske politikern Birger Magnusson för att försvara Mälaren. Genom tiderna blev fästningen mer och mer använd som ett palats, då kallat Tre Kronor, efter de tre kronor som representerades av slottets takspiror. 

På 1500-talet genomgick slottet omfattande renoveringar under kung Johan III för att omvandlas till ett renässanspalats. Senare, under 1690-talet, omformades slottet av arkitekten Nicodemus Tessin (yngre) i barockstil. Emellertid förstördes större delen av slottet av en brand 1697, bara sju år efter ombyggnationen, men återuppbyggnaden fortsatte och slottet stod färdigt i sitt nuvarande skick 1754.

Slottet är öppet för allmänheten

Stockholms slott är öppet för allmänheten och är känt som en historisk plats med högt värde, besökt av många turister från både Sverige och utlandet.

Stockholms slott, som består av fyra byggnader uppförda i väster, öster, norr och söder, är ett stort slott med 609 rum i en sju våningar hög byggnad. Inuti slottet finns kungliga föremål som kronor och möbler, vilket ger en inblick i den svenska kungafamiljens historia.

Inuti slottet finns två museer: Tre Kronor-museet och Antikmuseet. Tre Kronor-museet ligger på en av de få platser som inte skadades i branden 1697, och här kan man se dekorationer från slottet före renoveringen.

Antikmuseet, även känt som Europas äldsta offentliga museum, innehåller över 200 konstverk, inklusive italienska skulpturer samlade av Gustav III under hans expeditioner. Observera att detta museum endast är öppet under sommaren, så var uppmärksam på detta när du besöker.

Det finns också konferensrum där du kan se kungens och regeringsföreträdarnas arbete, Drottning Kristinas silvertron från 1600-talet, och galleriutrymmen där porträtt av svenska kungligheter genom tiderna visas.

Vaktavlösningen vid middagstid varje dag

Efter att ha stillat din intellektuella nyfikenhet med slottets lyxiga interiör och möbler, delta gärna i vaktavlösningen som äger rum på Stockholms slotts innergård varje dag klockan 12:00.

Vaktavlösningen är en traditionell ceremoni på Stockholms slott som går tillbaka till 1500-talet. Varje dag, från klockan 12:00 och i cirka 45 minuter, kan du se kungafamiljens livgardes marsch i takt med storslagen musik framförd av ett musikkår.

Intressant nog finns det också många kvinnliga soldater bland livgardet i det svenska kungliga slottet. Sverige är känt för att vara ett land där kvinnors deltagande i politik och ekonomi samt jämställdhet mellan könen främjas, och som en del av detta deltar kvinnliga soldater också i vaktavlösningen.

Jämställdhet mellan könen gäller också för armén, som historiskt sett har betraktats som en manlig yrkeskår. Vaktavlösningen kan ses som en ceremoni som återspeglar Sveriges jämställdhetsideal.

Sammanfattning

Stockholms slott är fortfarande den officiella residensen för Sveriges kung och platsen för officiella arbetsuppgifter. Se till att besöka detta palats, som har haft en viktig politisk och historisk ställning i Sverige sedan länge, när du är på besök.