Sverige

Tomte: En liten älv från nordisk folktro

トムテ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I gamla nordiska legender dyker en liten älv upp vid namn Tomte. Tomten bor på loftet i bondgårdar eller i lador och tar hand om boskapen, ger invånarna lycka och fungerar som ett skyddsand. I Nordeuropa älskas han också istället för Jultomten. I denna artikel kommer jag att introducera er för den vänliga lilla älven från norr, Tomten.

Vad är en Tomte?

En Tomte är en söt älv som ser ut som en dvärg och finns i nordisk folktro. I Nordeuropa sägs det att Tomten bor på loftet i gamla bondgårdar eller i lador och skyddar invånarna i huset.

På natten kommer den flitiga Tomten fram och hjälper till i huset, rengör ladugården, tar hand om hästarna och fungerar som en nattvakt som skyddar bondgården. I Sverige finns det många hushåll som har en Tomte-figur i huset som ett skyddsand.

Men Tomten har en svår karaktär. Om man retar honom kan han lämna huset eller göra rackartyg. Det sägs att om man utövar våld mot djur eller barn, blir Tomten arg och stjäl saker från ladugården, lämnar bondgården eller till och med slår till.

Tomten ser ut precis som Jultomten

Den vänliga men skrämmande Tomten ser ut precis som Jultomten som vi alla känner till. Enligt folktro har Tomten en barnstorlek med fyra fingrar och bär grå eller mörkblå kläder.

Framför allt är hans lysande röda spetsiga mössa och hans väl underhållna hakskägg anmärkningsvärda. Han ser ut som en liten, deformerad version av Jultomten.

Det är också intressant att i Nordeuropa varierar namnet och designen på Tomten något beroende på land och region. Faktum är att ”Tomte” är svenska, i Finland kallas han ”Tonttu” och i Danmark och Norge ”Nisse”.

Utséendet varierar också mycket. Till exempel är den ovanstående bilden av ”Nissen”, som är populär i Danmark och Norge. Nissen har runda ögon och ett riktigt ansiktsuttryck. Om något, kanske Nissen mer liknar Jultomten som vi föreställer oss.

Naturligtvis, även om smeknamnet och utseendet är olika, spelar älvorna som överförts i Nordeuropa fortfarande rollen att ge invånarna i huset lycka och välfärd, precis som i gamla legender.

Dessutom har vi i en annan artikel ingående beskrivit den finska älven Tonttu.

トントゥ
Tonttu: Flitiga älvor i finska traditionerI nordiska länder som Finland finns det en fe som heter "Tonttu" som dyker upp i gamla folkhistorier. Tonttu älskas som en skyddsande som bor på olika ställen som skogar, privata hem och till och med i finska bastur. I denna artikel kommer jag att förklara om Tonttu, den förtjusande feen från Finland....

Belöning till Tomten på julafton

På julafton, när staden lyser röd, är det också en speciell händelse för Tomten som belöning för ett års hårt arbete. I Nordeuropa är det vanligt att lämna mat på bordet för Tomten för att uttrycka tacksamhet. Detta är tänkt att låta Tomten komma åt festmåltiden på natten när invånarna sover.

Framför allt får Tomtens favoritmat, gröt, inte saknas. Denna gröt kallas ”porridge” och är sötad med socker, smör och mjölk.

Tomten, som på julafton kan äta gröt och många andra godsaker, är överlycklig. En belönad Tomte kommer att fortsätta att arbeta för invånarnas lycka även efter jul. Men om du glömmer att förbereda gröten, kan du dra på dig Tomtens vrede och han kan hämnas genom att spela olika spratt.

Förresten, för japaner, där salt gröt är vanligt, kan söt gröt vara förvånande. Men i Nordeuropa är denna ”porridge” en vanlig frukost. Ibland serveras den även med honung eller blåbär, och det är en smak som människorna i Nordeuropa känner från barndomen. Dessutom kallas Tomtens älskade gröt ”Riisipuuro” i Finland och äts traditionellt.

リーシプーロ
Risgrynsgröt: Finlands traditionella mjölkgrötフィンランドでは、お米に牛乳と砂糖を加えて煮たリーシプーロというお粥があります。レシピがシンプルなこともあり、フィンランドの家庭で人気の朝食です。日本のお粥のように塩だけで食べることもあれば、フルーツをトッピングするレシピもあり、幅広い楽しみ方ができます。今回は、フィンランドの伝統的なミルク粥「リーシプーロ」の味や作り方、歴史などを紹介したいと思います。「リーシプーロと日本のお粥はどう違うの?」「レシピを詳しく知りたい」という方は、是非参考にしてください。...

Yule-Tomten på julen

På julen blir Tomten ”Yule-Tomten” och delar ut gåvor till barnen. ”Yule” betyder jul på svenska. Personen som är klädd som Yule-Tomten ger barnen gåvorna personligen. Outfiten är nästan densamma som Jultomtens med vitt skägg och röda kläder.

Skillnaden är att den nordiska Yule-Tomten ger gåvorna personligen och att släden dras av en get och inte av en ren. Ursprungligen var Tomten en existens som härstammade från nordisk folktro och hade ursprungligen ingenting att göra med kristendom, jul eller Jultomten. Men genom Sveriges kristnande i det förflutna och införandet av jultraditioner från Amerika på 1900-talet, spred sig den moderna traditionen med Yule-Tomten som ger julklappar.

Sammanfattning

Tomten, en vänlig men ibland lunefull älv från norra Europa. Tomten, vars ursprung ligger i gamla folktrotraditioner, älskas fortfarande av invånarna i Nordeuropa idag.