Finlandet

Tonttu: Flitiga älvor i finska traditioner

トントゥ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I nordiska länder som Finland finns det en fe som heter ”Tonttu” som dyker upp i gamla folkhistorier. Tonttu älskas som en skyddsande som bor på olika ställen som skogar, privata hem och till och med i finska bastur. I denna artikel kommer jag att förklara om Tonttu, den förtjusande feen från Finland.

Den finska fen Tonttu

Tonttu, kännetecknas av sitt utseende som ett litet barn med en röd spetsig hatt, härstammar från älvor som förekommer i gamla nordiska folkhistorier. Namnet på fen varierar i de nordiska länderna. Tonttu är namnet på fen i Finland. Hon kallas också ”Haltija”, vilket betyder ”fe” på finska.

Enligt finska folkhistorier bor Tonttu vanligtvis i skogar eller på vindar i privata hem. Tonttu, som bor i ett hus, anses vara en slags skyddsande som skyddar invånarna i huset från sjukdomar och brand, så att de kan leva lyckligt.

Olika namn i de nordiska länderna

Tonttu är en fe som förekommer i folkhistorier som har förts vidare bland människor i Skandinavien under lång tid. Folkhistorier visar sina unika egenskaper när de förmedlas över länder och regioner, eftersom kulturen och klimatet på dessa platser är införlivade. Till exempel kan uttal och accent variera starkt bara genom att korsa ett berg, liknande dialekter på japanska.

Därför är ”Tonttu” det finska namnet, och namnet på fen varierar i andra nordiska länder. I Sverige kallas fen inte ”Tonttu” utan ”Tomte”.

Tonttu’s arbete är helt arbetsdelat

Ett kännetecken för Tonttu är att varje Tonttu har sina egna specialområden och rollfördelningen är klar, liknande en komplett arbetsfördelning i det mänskliga samhället.

Till exempel finns det Tonttu som bor i skogen och observerar växter och vilda djur, och det finns Tonttu som bor i hyddor nära mänskliga bosättningar och tar hand om boskap. I Finland finns det också olika typer av Tonttu, som Sauna-Tonttu, som bor i bastun, och Jul-Tonttu, som hjälper jultomten.

Jul-Tonttu, jultomtens hjälpare

Det sägs att Jul-Tonttu dyker upp i Finland under julperioden. I Skandinavien kallas jul ”Joul” och Jul-Tonttu kallas också Joul-Tonttu.

Jul-Tonttu’s uppgift är att hjälpa den mycket upptagna jultomten med sitt arbete. Jul-Tonttu kontrollerar om barnen i Finland har varit bra och artiga under hela året, antecknar detta och rapporterar det till jultomten. Därefter bestämmer jultomten på grundval av listan som rapporterats av Jul-Tonttu, vilket barn som får en julklapp och vilket som inte gör det. Enligt skandinavisk tradition bor Jul-Tonttu i ”Korvatunturi” i Finland tillsammans med jultomten och renarna.

Sauna-Tonttu, bastuns beskyddare

Även i Japan blir bastur, som har sitt ursprung i Skandinavien och Finland, alltmer populära. I Finland finns det många offentliga bastur och många hushåll har till och med privata bastur. Idag används bastur som hälsofaciliteter, men i Finland har de alltid använts som heliga platser för att rena kroppen och för att rena döda kroppar.

I sådana finska bastur finns Sauna-Tonttu, en älv som betraktas som en skyddsande. Det sägs att Sauna-Tonttu ser till att människor som använder bastun har roligt och är säkra. I finska hushåll lär man barnen att rengöra bastun efter användning, så att Sauna-Tonttu kan känna sig bekväm. Det finns också traditionen att lämna bastun tidigt på julafton, så att Sauna-Tonttu kan vara där i fred.

Sammanfattning

Tonttu, en liten skyddsande från nordisk folklore. I Finland värderas Tonttu som en viktig existens som för med sig lycka och skyddar familjen från olycka.