Liv

Lördagsgodis: Svensk kultur att bara äta godis på lördagar

ルーダスゴディス
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Sverige är känt som ett av de länder som konsumerar mest sockerprodukter i världen, och det finns en mängd söta barnsnacks som gelégodis och choklad till försäljning på gatorna. Ett karaktäristiskt drag hos godisälskande svenskar är vana med Lördagsgodis, där man bara äter godis på lördagar. I denna artikel ska jag förklara denna svenska vana med Lördagsgodis, dvs. den veckovisa godisdagen.

Svenska godisvanor, Lördagsgodis

Visste du att det finns en unik regel i Sverige, ett nordiskt land, att barn bara får äta godis på lördagar? Denna regel kallas ”Lördagsgodis”. På svenska betyder ”Lördag” ”lördag” och ”godis” ”godis” eller ”karameller”. Så det betyder ”lördagsgodis”.

I Sverige har familjer med barn vanan att ge barnen godis en gång i veckan, bara på lördagar. Naturligtvis är det inte obligatoriskt att genomföra Lördagsgodis varje vecka på lördagar. Frekvensen och reglerna för när barn får godis varierar från familj till familj.

Ändå har många svenska familjer vanan att njuta av Lördagsgodis som ett veckovist nöje på lördagar. Sverige har en av de högsta godiskonsumtionerna i världen och det finns många självbetjäningsgodisstånd i städernas konfektyravdelningar.

Även på svenska IKEA säljs choklad och gelégodis efter vikt, med priser på cirka 300 yen per 100g. Och på Lördagsgodis, godislördagen, sägs det att barn som har avstått från godis under veckan belönar sig med att köpa och äta massor av godis.

Hur Lördagsgodis uppstod

Van med Lördagsgodis har sitt ursprung i en kampanj för förebyggande av karies som den svenska regeringen främjade på 1950-talet. Med Sveriges ekonomiska utveckling fick barn fler tillfällen att äta godis, men det var nödvändigt att förhindra karies från överdriven sockerkonsumtion. Så den dåvarande svenska regeringen startade en förebyggande tandläkarkampanj med mottot ”Låt oss bara äta godis på lördagar”.

Även idag kvarstår arvet från denna kampanj i det svenska samhället i form av Lördagsgodis. De som då var barn har nu blivit föräldrar och lär sina egna barn att ”godis äts bara på lördagar”, och på så sätt fortsätter traditionen med Lördagsgodis i samhället.

Sammanfattning

Lördagsgodis är en del av svensk kultur och betyder ”lördagsgodis”. Varje lördag kan barn äta så mycket godis de vill. En kampanj för att förebygga karies på 1950-talet var startskottet för att Lördagsgodis idag fortfarande tillämpas i många hushåll som en regel för barns godisätande.

Dessutom ses traditionen med Lördagsgodis som ett sätt att främja barns självständighet och ekonomiska utbildning genom att lära dem att beräkna och spara en budget för att köpa sina favoritgodis. Kanske vore det också en bra idé i Japan att införa en regel om att bara unna sig godis på helgerna, liknande Lördagsgodis.