Arkitektur

Drottningholm Slott: Världsarvet där Sveriges kung bor

ドロットニングホルム宮殿
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Sverige finns en byggnad som kallas för Drottningholm Slott. Detta Drottningholm Slott är faktiskt ett historiskt palats som används som privat residens för den svenska kungafamiljen. I denna artikel förklarar jag Drottningholm Slott i Sverige, dess egenskaper och historia.

Vad är Drottningholm Slott?

Drottningholm Slott är ett historiskt privat residens för den svenska kungafamiljen, beläget på ön Lovön i Mälaren i utkanten av huvudstaden Stockholm. Det byggdes på 1500-talet av den dåvarande svenska kungen Johan III för hans drottning, och Drottningholm betyder ”drottningens ö” på svenska.

Sedan dess har det ombyggts flera gånger av de svenska drottningarna och fått sin nuvarande form. Numera är det också känt som bostad för den svenska kungafamiljen. År 1982 flyttade den svenska kungen Carl XVI sin bostad från ett palats i Stockholm till Drottningholm Slott.

Strikt taget är Drottningholm Slott kungafamiljens privatbostad, och Stockholms slott används som officiellt residens. Som ett viktigt byggnadsverk som förmedlar historien om den tidigare svenska kungafamiljen till eftervärlden, blev det 1991 registrerat som världsarv under namnet ”Drottningholms kungliga egendom”.

Världsarvet inkluderar det kungliga slottet, med undantag för kungafamiljens bostadsområde, samt hovteatern, trädgården och det Kinesiska lustslottet på samma område. Idag är det en turistattraktion som Sverige äger som världsarv, och området utanför kungafamiljens bostadsområde är öppet för allmänheten.

Skönheten som är känd som ”Nordens Versailles”

Drottningholm Slott är känt som ”Nordens Versailles” på grund av sin majestätiska och värdiga skönhet. Anledningen till detta är att palatsets dekoration och arkitektur starkt påverkades av den dåvarande europeiska kulturen och arkitekturen, särskilt Frankrike.

Det sägs till och med att det berömda franska Versailles användes som referens vid konstruktionen. Palatsets inredning är öppen för allmänheten, och de värdiga dekorationerna som tillkom på 1600- och 1700-talet är en höjdpunkt.

Historien om palatset som älskades av de svenska drottningarna

Ursprunget till dagens Drottningholm Slott ligger i byggnaden som den dåvarande svenska kungen Johan III 1570 gav till sin drottning Katarina Jagellonica som en gåva. År 1661 drabbades det av en brand, men följande år 1662 planerade Hedvig Eleonora, drottning till Karl X och drottningmor till Karl XI, att återuppbygga det.

Det byggdes av arkitektduon Nicodemus Tessin far och son och stod klart 1686 i en form som lades till i barockstilen. För övrigt är Nicodemus Tessin far och son även kända som arkitekter till dagens officiella residens för det svenska kungahuset, Stockholms slott.

ストックホルム宮殿
Stockholms slott: Sveriges kungliga residens och slott"Stockholms slott" används som officiellt residens för Sveriges nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, där han utför olika officiella arbetsuppgifter. Ursprungligen byggdes slottet som en fästning på 1200-talet, och efter flera ombyggnader och renoveringar är det nu ett vackert slott med barockstil. Slottets inre är också öppet för allmänheten, och det sägs att många historiska samlingar visas där. I den här artikeln kommer jag att ge en mer detaljerad introduktion till Stockholms slotts historia och egenskaper....

Med tiden kom en stor vändpunkt för Drottningholm Slott under drottning Louise Ulrikas regeringstid på 1700-talet. År 1744 firades bröllopet mellan kronprins Adolf Fredrik och drottning Louise Ulrika av Preussen på Drottningholm Slott. Vid detta tillfälle gav den dåvarande svenska kungen Fredrik I Drottningholm Slott som bröllopsgåva till drottning Louise Ulrika.

Drottning Louise Ulrika var en lärda med upplysningstankar och en framstående kultur och konst. Som herrinna till palatset genomförde drottning Louise stora renoveringsarbeten på palatset. Hon introducerade först den rokoko-stil som uppstod i Frankrike med sin fina kurvdekoration i palatsets inredning. Hon bidrog också starkt till palatsets kulturella utveckling genom att utvidga ett teater, samla konstverk och vårda trädgården. Genom dessa planer av drottning Louise slutfördes dagens Drottningholm Slott.

Tre stilar i en elegant trädgård

Drottningholm Slott erbjuder inte bara ett vackert slott, utan också många attraktioner på platsen.

Först att nämna är trädgården, som skapar en grandios utomhuslandskap. Trädgården sträcker sig över en yta på cirka 90 hektar, och om man lägger till slottet och skogen når hela området en imponerande 127 hektar. De vackra trädgårdarna, berikade av noggrant skötta träd och planteringar som sträcker sig längs avenyerna mot slottet, är lika mycket en sevärdhet som slottet själva.

Norr om trädgården angränsar även den engelska trädgården, designad av Frederick Magnus Piper 1780. En speciell egenskap hos trädgården är att tre olika stilar – fransk barock, rokoko och engelsk stil – kommer samman på en enda plats.

Trädgården, som består av tre olika tidsepoker och stilar, verkar reflektera den historiska utvecklingen av Drottningholm Slott, som har tagit upp och utvecklat kultur och konst från olika länder.

Det kungliga teatern med utrustning från 1700-talet

Drottning Louisa hade ett intresse för konsten och uppförde 1754 Drottningholms slottsteater på sin egen palatsmark. En brand under en föreställning 1762 ledde till att teatern delvis förstördes. Den byggdes dock om som en teater fyra år efter branden, 1766, med ljusa dekorationer i vitt och blått i gustaviansk stil.

Tragiskt nog mördades drottning Louisas son, kung Gustav III, under en bal på Stockholmsoperan den 16 mars 1792. Detta mord ledde till att det kungliga teatern stängdes i mer än 100 år, fram till 1922.

Det kungliga teatern, som återöppnades 1992, mer än ett sekel efter mordet på Gustav III, sätter fortfarande upp operor och teaterstycken på sommaren. Dekorationerna och teaterutrustningen från 1700-talet används fortfarande.

Det exotiska Kina Slottet

Kina Slottet byggdes 1753 av Adolf Frederick som en födelsedagspresent till drottning Louisa Ulrika. Det är känt för sin blandning av fransk rokoko och asiatisk chinoiserie-stil. Idag kan man fortfarande besöka det och beundra kinesisk keramik och lackarbeten.

Kina Slottet byggdes under en tid då Ostindiska Kompaniet, världens första aktiebolag, grundades i Sverige. Detta ledde till införandet av kinesisk kultur i Sverige och blev en modefluga. Kina Slottet, som tog över dessa kinesiska dekorationer, glädde också drottning Louisa, som var kunnig inom konst och kultur.

Sammanfattning

Drottningholms slott, ofta kallat Norden Versailles, med sitt praktfulla slott, sina stora trädgårdar, sitt historiska kungliga teater och Kina Slottet, är ett mästerverk erkänt som ett världsarv. De underbara dekorationerna, som säkert förvånade de svenska drottningarna från det förflutna, är fortfarande bevarade och gör det till en av Sveriges viktigaste historiska platser.