Finlandet

Finska Lihapiirakka: En Pirogliknande rätt med ris och kött

Lihapiirakka
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland finns det en rätt som heter Lihapiirakka, vilket liknar de ryska Pirogerna. Det finska köket innehåller många rätter som har påverkats av grannländerna Ryssland och Sverige, och Lihapiirakka är en av dem. I denna artikel presenterar jag egenskaperna för Lihapiirakka och dess skillnader från de ursprungliga Pirogerna.

Vad är Lihapiirakka?

Lihapiirakka är en finsk rätt, en sorts snackbröd, som bakas av vetemjöl och fylls med olika fyllningar och sedan friteras. Det är den finska versionen av de ryska Pirogerna.

Finland var under ryskt styre i cirka 100 år fram till självständigheten 1917. Därför är Finland och Ryssland nära förbundna på grund av deras geografiska och historiska närhet.

Även det finska köket påverkades av den ryska matkulturen, och den finska versionen av Pirogerna, Lihapiirakka, är inget undantag. ”Lihapiirakka” är en kombination av det finska ordet ”Liha”, vilket betyder ”kött”, och ”piirakka”, vilket betyder ”kaka”.

Som namnet på rätten redan antyder, används ingredienser som nötfärs, lök och kryddor som peppar vanligtvis. I detta avseende liknar Lihapiirakka de ursprungliga Pirogerna. Å andra sidan utmärker sig Lihapiirakka genom att även ris används som ingrediens. Detta kan bestå av vitt ris, brunt ris eller korn.

Genom att lägga till ris blir rätten mer mättande, och riset absorberar överflödigt olja och köttsaft för att förhindra att degen blir mosig och vattnig.

Piroger är friterade snackbröd från Ryssland

I Japan ser man kanske bara Piroger på ryska restauranger, och det finns många människor som inte känner till Piroger. Piroger är en friterad bröd rulle fylld med kött som föddes i Ryssland, gjord av starkt mjöl och torrjäst, fylld och friterad i olja.

I Ryssland och andra östeuropeiska länder är det en traditionell husmanskost och äts ofta som snabbmat eftersom det är bekvämt. Dessutom varierar metoderna för tillagning och innehållet i fyllningen av Piroger beroende på land och region, om de är friterade eller bakade.

I fallet med bakade Piroger uppnås en krispig och läcker textur genom att baka i ugnen. I Japan skulle man vid omnämnandet av fyllda och friterade bröd förmodligen först tänka på Currybröd. Faktum är att det i Japan födda Currybrödet är en rätt som ursprungligen baserades på de ryska Pirogerna.

Så äter man Lihapiirakka

Lihapiirakka är en populär snack i Finland. I Finland är det vanligt att dela Lihapiirakka i två halvor och äta med ketchup eller senap. Eftersom Lihapiirakka själv är mild i smaken, kan du krydda den efter din smak.

Å andra sidan, eftersom Lihapiirakka, som är fylld med nötfärs och ris och sedan friterad, är en kaloririk mat, bör du äta den med måtta. Detta beror på att rätter som föddes i kalla regioner som Ryssland och Finland är utformade för att effektivt tillhandahålla energi. I Finland är det som snabbmat, så du bör vara uppmärksam på kalorierna.

Sammanfattning

I Finland är den ryska rätten Pirog känd som Lihapiirakka och äts ofta som en bekväm snack. Lihapiirakka, som friterar kött och ris i ett degskal liknande en pastaskal, är en rätt som får full pott även när det gäller mättnad.