Finlandet

Tippaleipä: Den finska struvkakan som äts på Vappen

Funnelcake
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland finns det en helgdag som heter ”Vappen”, vilket motsvarar den internationella arbetsdagen. På Vappen går många människor ut i staden för att fira, och det är vanligt att äta ett bakverk som heter Tippaleipä. I denna artikel presenterar jag den finska trendiga sötsaken Tippaleipä.

Vad är Tippaleipä?

Tippaleipä är ett sött bakverk liknande en munk, som dyker upp i Finland på Vappen-dagen, den 1 maj. Tippaleipä betyder ”droppbröd” på finska och kallas i väst också för struvkaka.

De grundläggande ingredienserna och smaken liknar dem hos munkar, men vad som sticker ut är dess unika utseende. De tunna linjerna som korsar varandra är knappt igenkännliga som mat vid första anblicken.

Denna form uppstår genom att man häller degen genom en slags apparat, liknande en spritspåse, i oljan för att friteras. Om du dock häller degen direkt från spritspåsen i oljan kan du bara göra tunna munkar som churros. När du gör Tippaleipä hälls degen i en burk utan botten. Degen går sedan in i oljan, där den sammanfogar och tar en invecklad form.

Om Vappen-dagen

Medan den 1 maj i Japan är en vanlig arbetsdag, är den internationellt fastställd som ”May Day”, arbetsdagen. May Day är en helgdag som erkänns i mer än 80 länder, och på denna dag hålls demonstrationer och möten för att förbättra arbetsförhållandena.

I norra Europa, inklusive Finland, finns det också en helgdag den 1 maj som heter ”Vappen”, vilken motsvarar May Day. Vappen i Finland är dock mer av en händelse där man firar med vänner och firar våren än en demonstration för att förbättra arbetarnas rättigheter. Det är vanligt att bära en vit hatt på Vappen-dagen, som ges vid studentexamen.

Känd i väst som Funnel Cake

Tippaleipä är det finska namnet, och i väst, inklusive Amerika, kallas den för Funnel Cake. I Amerika betraktas den som en enkel gatumat-söt, och det sägs att den kanske är den nästa boomen efter pannkakor.

Precis som namnet ”kaka” antyder kan du njuta av Funnel Cake som en pannkaka om du lägger frukt eller grädde på den. Det är också möjligt att göra en mängd olika dekorationer, som bär och chokladgrädde, och det är också ett trendigt ämne som en snygg söt som sticker ut på sociala medier. Namnet Funnel Cake kommer för övrigt från ”Funnel”, vilket betyder ”tratt”.

En tratt är ett verktyg som används för att hälla vätska i en behållare med en smal öppning, som kan ses på bilden ovan. Namnet ”Funnel Cake” kommer från att kaket som är typiskt för Funnel Cake fylls i en tratt och sedan hälls i friteringsoljan för att stelna degen.

Sammanfattning

Tippaleipä är en populär sötma i Finland, som är oumbärlig på Vappen-dagen och sticker ut genom sin unika form. I engelsktalande länder är det också känt som Funnel Cake och drar uppmärksamhet som en gatumat-söt. Det kan också bli populärt i Japan i framtiden.