Stad

Stockholms tunnelbana: Ett tunnelbanesystem fyllt med konstverk som ett konstmuseum

Stockholm-metro
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Sveriges huvudstad, Stockholm, rymmer Stockholms tunnelbana, ett tunnelbanesystem som förbinder staden med olika regioner. Förutom dess roll som ett transportnav, har Stockholms tunnelbana också en konstnärlig dimension, eftersom den är dekorerad med en mängd konstverk. I denna artikel vill jag introducera Stockholms tunnelbana, även känd som ”världens längsta konstmuseum”.

Översikt över Stockholms tunnelbana

I Sveriges huvudstad Stockholm rör sig landets enda tunnelbana, Stockholms tunnelbana. Med en total längd på 105,7 km sträcker sig nätverket från centrala Stockholm till förorterna.

Stockholms tunnelbana har 100 stationer, varav 47 är underjordiska. Det finns tre olika linjer, var och en uppkallad efter sin färg: den röda linjen (Röda linjen), den blåa linjen (Blåa linjen) och den gröna linjen (Gröna linjen). 1933 öppnades Stockholms spårvägsnät. Senare, 1941, utvecklades planen för att bygga Stockholms tunnelbana, och den första tunnelbanelinjen invigdes den 1 oktober 1950, baserad på vidareutveckling av de befintliga spårvägslinjerna.

Konstverk på tunnelbanestationerna

Stockholms tunnelbana, som var den första tunnelbanan i Sverige och Skandinavien, används varje år av nästan 300 miljoner människor. Dessutom har Stockholms tunnelbana också en konstnärlig dimension. Särskilt i stationshallarna visas många konstverk, vilket gör stationerna till en sorts konstgalleri. Av de 90 stationerna i Stockholms tunnelbana är många utsmyckade med en mängd konstverk, inklusive väggmålningar, skulpturer och installationer.

Varje station på Stockholms tunnelbana är utsmyckad med konstverk som passar till ett visst tema, vilket är en av dess särdrag. Konstverken i Stockholms tunnelbana började på 1950-talet, när tunnelbanan öppnades. Konstnärer började skapa väggmålningar och andra konstverk i hopp om att få människor närmare konsten.

Idag är konstverken i Stockholms tunnelbana världsberömda och kallas ”världens längsta konstgalleri”.

Så här åker du med Stockholms tunnelbana

Här vill jag förklara hur du åker med Stockholms tunnelbana.

Först och främst drivs tunnelbanan, bussar och spårvagnar som rör sig i Stockholm av ett företag som heter Storstockholms Lokaltrafik (kort SL), liknande JR i Japan. Dessutom är biljetter och avgifter för alla offentliga transportmedel som drivs av SL (med några undantag) desamma, så att du kan använda samma biljett för tunnelbana, buss osv. Du behöver inte köpa en ny biljett varje gång du byter.

Också kostnaden för en enda resa är densamma för alla transportmedel. Särskilt när du går på tunnelbanan kan du köpa en pappersbiljett eller använda det så kallade SL Access Card, ett transportkort med inbyggd chip. Eftersom Sverige nu i stort sett är kontantfritt, är det i princip inga problem att bara använda ett chipkort.

Det finns olika typer av biljetter för Stockholms tunnelbana, vilka skiljer sig från dem i Japan. Först och främst finns det ”Enkelbiljett”, som är giltig i 75 minuter. Med denna biljett kan du byta mellan olika transportmedel som tunnelbana, buss och spårvagn så många gånger du vill inom 75 minuter. Dessutom är priset oberoende av avståndet, dvs oavsett om du åker en eller tio stationer, är priset alltid detsamma.

Dessutom finns det ”Travel Card”, som tillåter ett obegränsat antal resor inom en viss tidsperiod. Travel Card är giltigt i 24 timmar, 72 timmar eller upp till 7 dagar och låter dig använda offentliga transportmedel så många gånger du vill. Detta alternativ rekommenderas särskilt om du planerar att använda offentliga transportmedel flera gånger, till exempel när du reser till Sverige.

Du kan använda enkelbiljetter för längre resor och Travel Cards för dagsturer till olika platser. Välj beroende på ditt mål och reseplan.

Sammanfattning

Stockholms tunnelbana, som öppnades 1950, är en viktig del av kollektivtrafiken i Stockholm. Förutom dess funktion som transportmedel rymmer den också en mängd konstverk, inklusive väggmålningar.