Evenemang

Juhannus: Den traditionella midsommarfesten i Finland

ユハンヌス
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Över hela Europa och i de nordiska länderna firas fester varje år för att fira årets längsta dag, sommarsolståndet. Även i Finland äger en midsommarfest, kallad ”Juhannus”, rum under den sista lördagen i juni. Det är tradition att njuta av bastu, lägereldar och matlagning tillsammans i sommarstugor utanför staden. I denna artikel presenterar jag den finska midsommarfesten.

Vad är Juhannus?

Sommarsolståndet är årets längsta dag och markerar slutet på de långa vintermånaderna och början på sommaren. Över hela världen hålls fester och särskilda traditioner relaterade till sommarsolståndet vid denna tidpunkt på året. I Finland firas varje år i slutet av juni midsommarfesten ”Juhannus”.

För finländarna är Juhannus den näst viktigaste händelsen efter jul. När midsommarfesten närmar sig lämnar finländarna städerna för att återvända till landsbygden eller för att tillbringa tid i sommarstugor vid sjöarna. Under själva dagen njuter de av grillning, utomhusdans med vänner och familj och tillbringar natten runt en lägereld som kallas ”Kokko”.

Fram till 1954 var midsommardagen alltid den 24 juni, men sedan dess har finsk lag fastställt att sommarsolståndet firas på lördagen mellan den 20 och 26 juni. I Finland är även fredagen före den officiella helgen på lördag en helgdag och tillsammans med söndagen blir det en lång helg på tre dagar. Finländarna börjar förberedelserna för midsommarfesten på fredagen genom att flytta till sommarstugor och dekorera dem. Som ett resultat töms städerna under sommarsolståndet, många affärer stänger och landskapet blir lugnt.

Ursprunget till Juhannus

I Finland har midsommarfesten firats i många år som en av traditionerna. Ursprungligen var det en ceremoni för att visa tro på Ukko, guden för väder och skörd i finsk mytologi.

Guden Ukko, som också ligger till grund för det finska ordet för åska, ”Ukkonen”, ansågs i Finland vara bäraren av den gynnsamma regn som behövdes för goda skördar. Därför, i det förflutna, under midsommarfesten bad människor till Ukko för överflödande skörd och fred.

Namnet på midsommarfesten var inte Juhannus, som det är idag, utan ”Ukko Juhla”, det vill säga Ukko-festen.

Hur finländarna firar midsommar

Idag har midsommarfesten blivit mer av en festival där man firar sommarens ankomst med familj och vänner, snarare än att be gudarna om fruktbarhet. Finländarna återvänder till landsbygden fredagen före midsommar för att tillbringa tid med sin familj eller åker till stugan med vänner, om de äger en.

Trähusen kanske inte är mycket bekanta för japaner, men ägandegraden av dessa hus i Finland är bland de högsta i världen och det är helt normalt att tillbringa fritiden där. Även de som inte äger en stuga hyr en för midsommarfesten eller tillbringar helt enkelt tid nära en sjö eller omgiven av naturen.

I stugorna njuter finländarna av traditionella finska rätter som potatis och lax, alkoholhaltiga drycker och kopplar av i bastun nära sjöarna innan de hoppar i vattnet för att svalka sig.

Midsommaren i Finland sammanfaller med perioden för de vita nätterna, då solen inte går ner och det är fortfarande ljust även vid midnatt. Därför är midsommaren en dyrbar tid för finländarna, där de kan leka utomhus hela natten efter en lång vinter.

Tända en stor brasa kallad ”Kokko” i hjärtat av natten

Huvudattraktionen på midsommarfesten är att tända en stor brasa i hjärtat av natten och tillbringa tid tillsammans runt elden. Denna brasa kallas ”Kokko”. Traditionen att tända en brasa under midsommarfesten går tillbaka till forntiden och består fortfarande idag.

Syftet med denna eld är att skrämma bort demonerna som dyker upp när nätterna blir längre efter midsommaren och att föra med sig ett år av rikliga skördar och lycka. Ju större elden, desto kraftfullare är effekten av bönen.

En konstig kärlekssägen för midsommaren

Även om midsommarfesten i Finland har förändrats mycket jämfört med tidigare firanden, kvarstår vissa sedvänjor, som elden, fortfarande idag. Under midsommaren, förutom böner för överflöd, hölls ceremonier relaterade till avkomman och kärlekens framgång.

Till exempel finns det en sägen om att om man sover med sju olika blommor som blommar under midsommaren under kudden kommer den framtida fästmannen att dyka upp i drömmarna. Det finns också en tro att om man tittar naken i en brunn eller en sjö kommer den förutbestämda partnerns bild att visas.

Sammanfattning

I Japan är det en tradition vid början av sommaren att äta speciella rätter som vetemochi i Kanto-regionen och bläckfisk i Kansai-regionen för att be om tillväxt för risplantor och överflöd av de fem sorterna av spannmål. Även om det finska Juhannus är annorlunda i form, har det samma mål att fira överflöd och förändring av årstider. Ur detta perspektiv kan det finska Juhannus kännas mer bekant.