Finlandet

Karelska piroger: En gröt-fylld kaka från den finska regionen Karelen

カレリアンピーラッカ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I den finska regionen Karelen, som ligger i östra delen av landet, finns det sedan länge en rätt som kallas karelska piroger. Karelska piroger är kända för sitt unika recept där gröt är inbakat i rågmjöldeg, och är en traditionell maträtt i denna region. I denna artikel vill jag presentera smaken, ursprunget och receptet på karelska piroger, som älskas av finländarna.

Vad är karelska piroger?

Karelska piroger är en sorts kaka som äts i Finland där mjölkgröt är inbakad i rågmjöldeg. Denna rätt är en traditionell maträtt från regionen Karelen i östra Finland och är så känd att den nästan kan betraktas som en nationell maträtt i Finland. Den kallas också ”Karelsk kaka”.

Vanligtvis knådas rågmjöl till en deg och sedan fylls den med mjölkgröt. Karelska piroger, som kombinerar två huvudkolhydrater, ris och bröd, är lätta och har en distinkt smak. I Finland äts det ofta som en snack. Den lätt sura rågmjöldegen och den krämigt söta mjölkgröten passar perfekt ihop och är mycket goda.

Ursprung i regionen Karelen på 1700-talet

Ursprunget till karelska piroger ligger i regionen Karelen, som ligger på östra sidan av Finland och längs gränsen till Ryssland. ”Piroger” betyder ”kaka” på dialekten i södra Karelen i Finland. Därför betyder karelska piroger på japanska ”kaka från regionen Karelen”.

Karelska piroger började tillverkas i regionen Karelen på 1700-talet. På grund av Finlands extremt kalla klimat var risodling dock inte lämplig, och tidigare användes gröt gjord av korn eller grönt ärtmjöl som fyllning. Från 1800-talet började ris importeras till Finland genom handel, och det blev vanligt att använda ris för fyllningen av karelska piroger.

Hur man gör karelska piroger

Deg till karelska piroger består av knådad rågmjölsdeg och gröt kokt med mjölk.

Först tillverkas gröten enligt det vanliga receptet för gröt, där mjölk tillsätts. Gröten måste vara ordentligt kyld innan den lindas in i degen. Om du gör gröten dagen innan och förvarar den i kylskåpet kan du genomföra tillagningen smidigt.

Nästa steg är rågmjölsdegen, som endast görs av rågmjöl, vetemjöl som bindemedel, salt och vatten. Dessa ingredienser knådas till en deg och rullas sedan ut till en tunn oval form med en kavel. Rågmjölsdegen behöver inte jäsa. Efter att du har lagt gröten på degen, nyp ihop kanterna på degen och vik dem för att skapa veck. Du kan tänka dig att du gör dumplings.

Efter att du har vikt degen, grädda den i cirka 10 till 15 minuter i ugnen vid 250 grader. När ytan är vackert brynt, ta ut den från ugnen och pensla kakan med smält smör som avslutning.

Det är också bra att bara äta rågmjöl och gröt, men det rekommenderas att använda bär eller lax som topping. Som en variant på receptet finns det också recept som använder potatismos eller havregryn istället för den traditionella mjölkgröten.

Sammanfattning

Karelska piroger är en enkel kaka som har sitt ursprung i regionen Karelen i östra Finland och där gröt är inbakad i rågmjölsdeg. Det är en av finländarnas själsrätter, och dess karakteristiska milda sötma är attraktiv. Eftersom det är en kaka som huvudsakligen använder ris, är det också en lättillgänglig rätt för japaner, som äter ris.