Måltid

Kanelbulle: Berömd bakverk från Sverige

シナモンロール
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Många människor kanske beställer en kanelbulle när de beställer kaffe på ett café. Visste du dock att kanelbullen ursprungligen kommer från Sverige? I den svenska kaffekulturen, känd som ”Fika”, är kanelbullen en oumbärlig del. Den är mycket populär i Skandinavien och har spridits över hela världen från Sverige. I den här artikeln vill jag informera er om tjusningen med svenska kanelbullar.

Kanelbullen kommer från Sverige

Kanelbullen är ett iögonfallande bakverk som bakas i en spiralform av en deg av socker och kanel. Inte bara dess förtjusande utseende, utan även den söta smaken av karamelliserat socker och doften av kanel är oemotståndliga och populära i Japan.

Denna kanelbulle dök också upp i filmen ”Kamome Diner”, som spelades in 2006 i Helsingfors, Finland. Det sägs att vissa personer som såg filmen genast gick till ett bageri.

Men visste du att kanelbullen ursprungligen kommer från Sverige? Dessutom är kanelbullar en oumbärlig del av den svenska kaffekulturen, Fika. Fika är en vana där man tar en liten paus varje dag klockan 10 och 15 för att njuta av kaffe eller te och söta bakverk. I Japan blir det också gradvis mer känt.

フィーカ
Fika: Sveriges kaffepauserI Sverige finns det en kultur kring kaffepauser som kallas "Fika”. När det är dags för fika tar svenskarna en paus från arbetet och äter kakor och dricker kaffe tillsammans med kollegor eller familj för att koppla av. I den här artikeln presenterar jag fika, en livsstilsvana som är oumbärlig för svenskar....

När man tänker på den svenska Fikan är kaffe eller te och svenskt bakverk oumbärliga. Kanelbullen är särskilt populär och är en av desserterna som ofta njuts under Fikan. Som namnet antyder är kryddan kanel oumbärlig för kanelbullar, men i Sverige används ofta kryddan kardemumma, som också används i curry.

カルダモン
Kardemumma: Drottningen av kryddor som vikingarna förde till NordenKardemumma är ett krydda med karakteristiska gröna frön och kan ofta hittas i japanska mataffärer. Ursprungligen kommer den från Indien och är oumbärlig i nordiskt bakning. Kardemumma används ofta i bakverk som svenska kanelbullar och finska traditionella söta bröd "pulla". Idag vill jag presentera kardemumma och dess historia....

Spridning i Sverige efter första världskriget

Kanelbullen är en svensk specialitet vars historia sträcker sig tillbaka till efter första världskriget för cirka 100 år sedan. Under kriget förklarade Sverige sin neutralitet och tillbringade krigstiden som icke-deltagare tillsammans med Norge och Danmark. Men mat reglerades och importerade varor som mjöl och socker begränsades.

Efter kriget kunde livsmedel äntligen erhållas hemma, och kanelbullen gjordes av de tillgängliga ingredienserna. Vid den här tiden var dock råvarupriserna fortfarande mycket höga och det var vanligt att bara välbärgade människor beställde och åt kanelbullar på caféer. Först efter krigsslutet på 1920-talet började de tillverkas även i vanliga hushåll tack vare förbättrad råvarudistribution.

På 1950- och 60-talen upplevde landet en ekonomisk uppgång genom utvidgningen av exporten till Europa. I Sverige kunde nu ingredienserna för kanelbullar lätt erhållas. Vid den här tiden fanns det många hemmafruar, så konsumtionen av bakverk hemma ökade snabbt och kanelbullen blev ett av de vanligaste bakverken i Sverige.

Den 4:e oktober är kanelbullens dag

Svenskarnas kärlek till kanelbullar framgår den 4:e oktober, ”kanelbullens dag”. Denna dag infördes 1999, på 40-årsjubileet för Svenska hemmabageriförbundet.

Även om dagen som infördes i Sverige fortfarande är ganska ung, verkar det som att många svenskar går till bageriet den 4:e oktober. Eftersom detta är den dag då konsumtionen av kanelbullar är som högst, kan man se hur populärt detta bakverk är bland svenskarna.

Sammanfattning

Den svenska kanelbullen, som nu älskas i Japan och över hela världen, är ett standardbakverk vid kaffetid. Varför inte prova en kanelbulle med en kopp kaffe på svenskt sätt på din lediga dag?