Måltid

Aquavit: Nordisk snaps från potatis

アクアヴィット
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Spritdrycker som gin och vodka har många fans på grund av deras höga alkoholhalt och rena smak. Även i de nordiska länderna avnjuts alkohol vid olika tillfällen som måltider, kvällsdrickande och för att värma kroppen. Ett sådant sprit är snapsen som kallas ”Aquavit”, som ursprungligen kommer från de nordiska länderna. I denna artikel presenterar jag karaktäristika och historien om Aquavit, som är utbrett i de nordiska länderna.

Egenskaper hos Aquavit

Aquavit är en sorts spritdryck, likt Shochu, brandy och tequila. Det finns olika märken över hela världen, baserade på lokala specialiteter, och bland dessa är Aquavit en alkoholhaltig dryck som ursprungligen kommer från Sverige, Danmark och Norge. Förutom de skandinaviska länderna tillverkas Aquavit också i Tyskland.

En karaktäristisk punkt för Aquavit är användningen av potatis som råmaterial. Potatis, som har använts som en basföda och konserver i de nordiska länderna sedan 1700-talet på grund av dess frostbeständighet, är en av de närmaste växterna för invånarna i norr, som till och med kan bearbetas till snaps som Aquavit. Ursprunget till ordet ”Aquavit” kommer från latinets ”aqua vitae” (livets vatten). Det kallas också ”snaps”.

Aquavit är färglöst och klart och har med 40% – 45% en mycket hög alkoholhalt jämfört med vin och öl. Den höga alkoholhalten hos Aquavit blir tydlig när man tänker på att rysk vodka normalt har cirka 40 grader.

Tillverkning av Aquavit

Spritdrycker tillverkas genom att utnyttja skillnaden mellan vattens och alkohols kokpunkt. Genom att värma upp den bryggda alkoholen förångas alkoholen med lägre kokpunkt och omvandlas tillbaka till vätska genom kylning, vilket skapar en högre alkoholhalt.

Tillverkningen av Aquavit är nästan samma som för normal sprit. Precis som whiskey görs från korn eller vete och rom från sockerrör, görs Aquavit huvudsakligen från potatis eller spannmål. Först blandas potatis med malt, jäses och destilleras en gång. Sedan tillsätts smakämnen som kummin och fänkål samt olika örter och kryddor. Genom ytterligare destillering skapas Aquavit.

Historia om Aquavit

Ursprunget till Aquavit i norra Europa går långt tillbaka. Det sägs att det redan i Stockholms stads finansrapporter från 1400-talet i Sverige fanns hänvisningar till ”Aquavit”. Å andra sidan var den ursprungliga Aquavit, som var annorlunda än idag, en spritdryck som destillerades från importerat vin.

Anledningen till att potatis användes som råmaterial var det sjuåriga kriget från 1756 till 1763. Under det sjuåriga kriget fördes potatis från Tyskland över havet till de nordiska länderna, och sedan dess har potatis spridit sig i norra Europa och används även som råmaterial för Aquavit.

Sammanfattning

Den nordiska Aquavit är en snaps tillverkad av potatis. Den höga alkoholhalten, som uppnås genom tillverkning av sprit genom extraktion och förgasning av alkoholhalten i den bryggda alkoholen, är karakteristisk, och Aquavit har med över 40 grader en mycket hög halt.

Redan på 1400-talet dracks en föregångare till Aquavit i Sverige, och även idag avnjuts denna alkohol i många hem och barer i norra Europa.