Danmark

Tibberak: Vallmofrö toppad danskt frukostbröd

ティビアキス
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Danmark, som är en stor mejeriproducent, har många bröd gjorda med smör och mjölk, och det tibberaks vi presenterar här är en av dem. Tibberak är ett välkänt bröd i Danmark där smör och vallmofrön tillsätts till danskt deg. Här kommer jag att förklara om det danska vallmofröbrödet tibberak, inklusive detaljerade recept och ursprunget till namnet. Om du är intresserad av nordiska bagerier, varför inte läsa vidare?

Tibberak är en klassisk dansk frukostbröd

Tibberak är en klassisk dansk frukostbröd, kännetecknad av dess vallmofrö toppning. Danmark är ursprungligen en stor mejeriproducent, och bröd gjorda med ost och mjölk konsumeras dagligen.

Ett typiskt exempel är det danska brödet, som också är populärt i Japan. Tibberak är en typ av danskt bröd gjort med grundläggande ingredienser som smör, salt, vatten, vetemjöl och mjölk. Till skillnad från danska bröd, som sötas med socker, tillsätts dock sälta till tibberak med hjälp av en smörpasta.

Karaktäristiska lager av bröddeg blandad med smörpasta

Tibberak är en dansk frukostbröd kännetecknad av dess flera tunna lager av deg. Det har en krispig konsistens liknande en croissant, och degen består av totalt 27 lager. Detta skapas genom att vika degen i tredubbla lager tre gånger.

Ett särdrag hos tibberak-degen är att den är rikligt blandad med smörpasta, vilket ger en salt smak. Vanligt danskt bröd kännetecknas av en söt smak från socker och frukt, men tibberak äts som en lättare salt bröd.

Emellertid, eftersom mycket smör används (upp till 70%), är det viktigt att vara försiktig med mängden du äter eftersom det är hög i kalorier även för en enda bit.

Ursprunget till namnet Tibberak

Ursprunget till namnet Tibberak är ”te” för ”te” och ”berak” för ”vallmofrö”. ”Berak” i tibberak betyder exakt ”vitt vallmofrö” på danska, men det är inte ovanligt att använda svart vallmofrö som topping.

Dessutom, som namnets första del betyder ”te”, är tibberak känt för att vara ett bröd som går bra med te som kaffe och svart te.

Tebirkes ursprung

När man tänker på danskt bröd är det många som tänker på wienerbröd, men faktum är att wienerbrödet egentligen härstammar från Wien, Österrike.

Nordiska länder är kända för sitt kalla klimat året runt, vilket gör att veteodling inte är särskilt lämplig. Därför har vete varit en sällsynt råvara för gemene man, och istället har rågbröd varit den dagliga födan. Det är först på senare tid som wienerbröd och andra bakverk gjorda av finmalt vete har kommit till Danmark.

Det finns flera teorier om tebirkes uppkomst, men en av de mest troliga är att det ursprungligen var ett bröd från Österrike som introducerades i Danmark under 1800-talet, där det sedan anpassades med en dansk twist.

Under 1800-talet var det strejk bland bagare i Österrike, vilket ledde till att de inte kunde sälja bröd öppet på grund av rädsla för att bli betraktade som strejkbrytare. På grund av dessa omständigheter flyttade vissa hantverkare från Österrike till Danmark, där de förde med sig många brödrecept. Det sägs att även föregångaren till det wienerbröd vi känner idag spred sig på detta sätt.

Så, baserat på de recept som förts över till danska bagerier, skapades tebirkes genom att lägga till smörpasta och vallmofrön som pålägg.

デニッシュ
Danskt: Älskad konditoribröd i DanmarkNär man tänker på danskt bröd tänker man oftast på det söta och krispiga brödet som de flesta någon gång har ätit. Danskt bröd härstammar ursprungligen från Danmark och har spridits över hela världen, inklusive Japan. I Danmark, liksom i Japan, är danskt bröd en oumbärlig del av köksbordet och äts vid en mängd olika tillfällen, från födelsedagar till kaffepauser. I den här artikeln kommer jag att presentera det danska danska brödet....

Sammanfattning

Vi har nu presenterat tebirkes, en älskad dansk wienerbrödstyp. Tebirkes med smörpasta och vallmofrön är ett unikt danskt bröd som sällan ses utanför Danmark, inklusive i Japan. Även om danskt wienerbröd ofta har grädde, sylt och torkad frukt som pålägg, så har tebirkes vanligtvis endast vallmofrön som pålägg.

Därför kan man säga att tebirkes är ett bröd där man kan njuta av den rena och enkla smaken av vallmofrön och smör, utan några andra tillsatser.