Danmark

Danskt: Älskad konditoribröd i Danmark

デニッシュ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

När man tänker på danskt bröd tänker man oftast på det söta och krispiga brödet som de flesta någon gång har ätit. Danskt bröd härstammar ursprungligen från Danmark och har spridits över hela världen, inklusive Japan. I Danmark, liksom i Japan, är danskt bröd en oumbärlig del av köksbordet och äts vid en mängd olika tillfällen, från födelsedagar till kaffepauser. I den här artikeln kommer jag att presentera det danska danska brödet.

Det danska brödet, danskt bröd

I Norden, särskilt i Danmark, är danskt bröd känt som ett mycket populärt bröd. Danskt bröd, bakat i form av en paj med vetemjöl, kallas också ”danskt bakverk”.

Det mest kända kännetecknet för danskt bröd är den krispiga konsistensen. Denna krispiga konsistens skapas av de många skikten i degen. Efter att ha omslutit fast smör i bröddegen viks och rullas degen upprepade gånger för att skapa flera skikt. När brödet gräddas i ugnen smälter smöret mellan lagren och skapar den krispiga konsistensen.

Danskt bröd är också känt för sina färgglada toppings. I Danmark säljs många olika typer av danskt bröd med toppings som grädde, choklad och färgglad fruktsylt.

I Danmark kallas danskt bröd för ”Wienerbröd”, vilket betyder Wiens bröd. Anledningen till att det kallas Wiens bröd är att, som jag kommer att förklara mer detaljerat senare, ursprunget för danskt bröd anses vara Wien i Österrike.

Hur man njuter av danskt bröd på danskt vis

I Danmark finns det många olika typer av danskt bröd att njuta av. Till exempel är ”kringle” en typ av danskt bröd som kännetecknas av dess distinkta ringform och äts ibland istället för tårta på födelsedagar. På barns födelsedagar görs danskt bröd i form av barn, kallat ”kagemand”, som ges som present till familj och vänner.

Har ni hört talas om det danska ordet ”hygge”? Hygge betyder en varm och mysig atmosfär mellan människor. Danska människor kan inte vara utan att känna hygge, en viktig del av deras liv. I Danmark hittar människor tid att njuta av söta godsaker som danska bakverk medan de tillbringar lugna, avslappnade stunder i hygge. 

För övrigt har Sverige, ett annat nordiskt land, också en kaffepaus som kallas ”fika”. Danmark och Sverige är båda kända för hög lycka och arbetsproduktivitet globalt, och det kan vara att hygge och fika, vanor som hjälper till att återfukta kropp och själ, också är anledningen till det.

Danskt wienerbröd har sitt ursprung i Wien

Danska wienerbröd är vanligtvis förknippade med Danmark eftersom de delar samma namn som ”dansk”, men faktum är att de ursprungligen kommer från Wien, Österrike. 

I Danmark kallas de även för ”wienerbrød”, vilket betyder ”Wien-bröd”. Wien, som en gång dominerade Europa som Habsburgska imperiet, spred sitt inflytande och gastronomi, inklusive bröd, till grannländerna. 

Det är tänkt att danskt wienerbröd fördes till Danmark från Wien på 1850-talet. Det var under en bageristrejk i Köpenhamn när österrikiska bagare introducerade brödet, vilket senare blev danskt wienerbröd.

Som en sidonotering är det franska bakverket croissant, som liknar danskt wienerbröd både i utseende och teknik, också ursprungligen från Wien. I Frankrike kallas bakverk ”viennoiseries”, vilket betyder ”Wien-bröd”. Det är troligt att Marie Antoinette, född i Wien, förde med sig wienerbröd när hon gifte sig med den franske kungen. 

Så danska wienerbröd och croissanter är som bröder från samma ursprung i Wien.

Första försäljningen av danskt wienerbröd i Japan var av Andersen

Danskt wienerbröd är mycket populära i Japan och kan hittas i bagerier och hotellfrukostar över hela landet. Det första danska wienerbrödet i Japan dök upp 1962, säljs av Takagi Bakery, som grundades i Hiroshima kort efter andra världskriget. 

Grundaren, Shunsuke Takagi, blev fascinerad av danskt wienerbröd under en resa till Europa 1959 och ville återskapa smaken i Japan.

Tre år efter att ha stött på danskt wienerbröd i Danmark, lanserade Takagi Bakery sitt danska wienerbröd 1962. Takagi Bakery ändrade sitt namn till Andersen Corporation 1967. Andersen Group är nu en av Japans ledande bageriföretag. 

Namnet Andersen kommer från den berömda danska författaren Hans Christian Andersen, som skrev många sagor som ”Den lilla sjöjungfrun” och ”Den fula ankungen”. Kanske har du besökt en Andersen-butik någon gång?

Sammanfattning

För människor som bor i Danmark är danska wienerbröd en oumbärlig del av frukost, lunchpaket och hygge-tid med kaffe. Danska wienerbröd, som kom från Wien till Danmark och sedan blev tillgängliga i Japan 1962, är ett älskat bakverk över hela världen som har korsat hav och tidsåldrar.