Arkitektur

Rosenborg slott: 17th århundradet, det danska kungens sommarpalats

ローゼンボー城
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I den danska huvudstaden Köpenhamn finns det ett gammalt slott som heter Rosenborg slott. Det byggdes 1606 av dåvarande danska kungen Christian IV och idag innehåller det ett museum som visar kungliga möbler och skatter och är öppet för allmänheten. I denna artikel skulle jag vilja presentera Rosenborg slott, som byggdes som en sommarresidens för den danska kungafamiljen, i detalj.

Vad är Rosenborg slott?

Rosenborg slott är ett litet gammalt slott som ligger i centrala Köpenhamn. Det planerades och byggdes 1606 av kung Christian IV av Danmark i samarbete med arkitekterna Bentel Lange och Hans van Steenwinckel. Ursprungligen byggdes det som ett sommarresidens för Christian IV, likt moderna semesterhus eller stugor.

Rosenborg slott är utformat i den holländska renässansstilen, som var vanlig i Danmark under 1600-talet. Slottets fasad, vars namn betyder ”Rosens borg”, kännetecknas av en lugn atmosfär som smälter in i Köpenhamns stad, samt röda tegelväggar och ett bronsfärgat tak.

Slottet är idag erkänt som dansk statsägande och har varit öppet som museum för de kungliga samlingarna sedan 1838.

Utställda är möbler och konstverk som är kopplade till den danska kungafamiljen från tiden för kung Frederik II, som styrde Danmark under 1500-talet, och in på 1800-talet och besöks idag av många besökare från både in- och utlandet.

Rosenborg slotts historia

Rosenborg slott byggdes 1606 och renoverades inom 28 år tills det fick sitt nuvarande utseende 1633. Slottets byggnation planerades av Christian IV, som var känd som en vis härskare och styrde Danmark från 1588 till 1648 i 60 år.

Christian IV var mycket förtjust i Rosenborg slott och besökte det ofta, även utanför sommarmånaderna, för att njuta av sin vistelse där. Det sägs att han dog i sitt sovrum 1648.

Efter Christian IV:s död fortsatte slottet att användas som kungligt residens tills Frederik IV byggde Frederiksborg slott 1710.

Rosenborg slott användes också som en privat tillflyktsort i nödsituationer, som till exempel under branden på Christiansborg slott 1794 och sjöslaget vid Köpenhamn 1801. Idag är Rosenborg slott populärt bland turister som ett museum som visar de danska kungafamiljens skatter.

Utställningen inne i slottet och skattkammarmuseet i källaren är höjdpunkterna

Även om Rosenborg slott är öppet för allmänheten finns det stränga säkerhetskontroller innan man kommer in, eftersom det finns ett skattkammarmuseum med kronor och juveler. Stora bagage måste lämnas in i gratis skåp eller en tillfällig förvaringsplats. Kameror är tillåtna, men det krävs en extra avgift för att fotografera. Ändå sägs det att kostnaden för fotografering är berättigad med tanke på den historiska betydelsen av de dekorationer och samlingar som visas i slottet.

Rosenborg slott är indelat i en trestory slott inre och en två våningar skattkammarmuseum i källaren, med två separata ingångar. När du kommer in i slottet kan du uppleva den tidigare livsstilen för den danska kungafamiljen i marmorhallar, målningar, keramik och hushållsföremål.

Dessutom innehåller källarvåningen ett skattkammarmuseum där kronor, svärd, elfenbensskulpturer och guldartiklar visas, som Christian IV fick vid sin kröning. Särskilt populära är kronjuvelerna och den så kallade kungliga spiran, en symbol för kunglig auktoritet.

Trädgården är en plats för avkoppling för människor

Förutom utställningsrummen där du kan lära känna historien och objekten från den danska kungafamiljen vid den tiden är trädgården runt Rosenborg slott en känd plats.

Runt slottet sträcker sig ”Kungsträdgården” eller ”Kongens Have”, även kallad Rosenborg trädgård, den äldsta trädgården i Danmark. Faktum är att trädgården är äldre än Rosenborg slott och skapades innan slottet byggdes 1606. Trädgården är en populär plats för avkoppling för ungdomar och familjer från Köpenhamn på helgdagar.

Dessutom finns det vid sidan av Rosenborg slott en kunglig gardeskasern, och beroende på tid på dagen kan du observera gardets träning.

Sammanfattning

Det Rosenborg slott som en gång byggdes som sommarresidens för Christian IV står idag som ett museum som berättar historien om den danska kungafamiljen, lugnt beläget i hjärtat av Köpenhamn. Från den lugna atmosfären som smälter in i Köpenhamns stad känner man värdighet och tyngd av en 400-årig historia.