Måltid

Glogg: Nordisk kryddad varm vin att dricka på julen

グロッグ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Japan finns det en tradition att dricka söt sake under vintersäsongen, och på liknande sätt är det i Norden en varm vin som kallas ”glogg” som är populär under julsäsongen. Vin dricks ofta vid rumstemperatur, men i Norden och Europa är det vanligt att värma vinet och dricka det. I den här artikeln kommer jag att introducera den speciella varma vinet ”glogg” som är populärt under julen i Norden.

Glogg är en kryddad varm vin

Glogg är en kryddad varm vin som har varit populär i Norden sedan länge. På engelska kallas det ”mulled wine”, på svenska ”Glögg”, på norska ”Gløgg” och på tyska ”Glühwein”. Namnet härstammar från ett gammalt svenskt ord som betyder ”att värma”.

I Norden och Europa finns det en tradition att dricka varmt vin under julsäsongen, och det är känt som ett vin med en sofistikerad smak av kryddor och värme. Receptet på glogg varierar dock från land till land. Till exempel i Sverige tillsätts mandel och russin till det uppvärmda vinet.

En speciell produkt endast för julsäsongen

I Norden erbjuds glogg som en speciell dryck under julsäsongen. I Japan går vi rakt in i julsäsongen så snart Halloween är över, och från den 1 november blir många butiker och företagskampanjer juldekorerade.

Likaså i Norden, under en period som kallas Advent, blir hela staden fylld med julatmosfär. Advent är en period på cirka 4 veckor fram till jul den 25 december, och den närmaste söndagen till den 30 november blir startdatumet för Advent.

アドベント
Advent: En månad av julförberedelser i hela NordenI Norden kallas de fyra veckorna före jul för "advent", en särskild tid då man ser fram emot Kristi födelse. Under adventstiden kommer belysning, marknader och evenemang i städerna att markera början av den riktiga julsäsongen. I den här artikeln vill jag presentera mer detaljerat om advent, som är en försmak av julen....

I den kristna världen är advent känd som en period att vänta på Kristi födelse. Under denna tid finns det en tradition i kyrkan som kallas Adventskrans, där en ljus tänds varje vecka. När alla fyra ljusen har tänts, betyder det att julen närmar sig.

I Norden dricks glogg under Adventperioden, och kryddade livsmedel blir populära under julsäsongen. Till exempel i Sverige är pepparkakor och lussekatter med saffran vanliga.

Glogg dracks en gång som medicin

Det finns flera teorier om ursprunget till glogg i Norden, men en vanlig teori är att det skapades i Sverige på 1800-talet baserat på ett recept från en gammal vinhandlare. Men det var förhållandevis nyligen som det började drickas som en alkoholhaltig dryck för julnjutning, som vi känner det idag.

Sedan länge har kryddor använts som medicin i Norden, och glogg skapades ursprungligen för att värma upp kalla kroppar. Likaså finns det en tradition i Japan att dricka söt sake under vintersäsongen. Eftersom det inte fanns någon uppvärmning vid den tiden, var alkohol som värmer kroppen högt värderad både i Norden och i Japan, nästan som medicin.

Glogg recept

Glogg receptet innebär vanligtvis att man lägger kryddor och rörsocker till rödvin och värmer det i en gryta, och använder kanelstång, ingefära, stjärnanis och kryddnejlika. När du värmer vinet, se till att det inte kokar för mycket så att alkoholen inte försvinner.

Det finns olika variationer av glogg beroende på landet. I Sverige är det vanligt att servera skalade mandlar och russin tillsammans med det varma vinet. Mandlar och russin serveras på en separat tallrik och kan läggas i vinet eller ätas med en sked enligt personliga preferenser.

Tips för att göra det ännu godare

Ett tips för att göra glogg är att låta vinet och kryddorna stå över natten efter det första steget i receptet. Detta gör att smaken och aromerna från kryddorna överförs till vinet. Det rekommenderas också att använda ett genomskinligt och värmebeständigt glasglas för att hälla det heta vinet i.

Du kan använda en mugg, men genom att använda ett genomskinligt glasglas kan du njuta av den rika röda färgen på vinet visuellt. Dessutom är det praktiskt att förbereda det heta vinet i förväg. Förvara det du inte dricker i en tom flaska och värma upp det igen när du vill dricka det.

Sammanfattning

Det kryddiga, varma vinet glogg, som är populärt i Norden, görs genom att tillsätta kryddor, rörsocker och toppingar till uppvärmt rött vin. Prova att värma vin i en gryta och inkludera den nordiska julsäsongens glogg i din middag.