Arkitektur

Vigeland skulpturpark: En stadspark i Oslo med unika skulpturer

ヴィーゲラン彫刻公園
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I den nordiska huvudstaden Oslo i Norge finns en enorm park på 320 000 kvadratmeter som kallas Frognerparken. Och det är i detta område som vi presenterar ”Vigeland skulpturpark”, en känd plats inom Frognerparken. Inom Vigeland skulpturpark visas 212 skulpturverk av den norske skulptören Gustav Vigeland. De många nakna statyerna med dynamiska poser och olika uttryck för glädje, ilska, sorg och glädje är mycket kraftfulla, som om de verkligen var levande. I den här artikeln kommer jag att fokusera på Vigeland skulpturpark och ge en detaljerad introduktion till parkens översikt och sevärdheter.

Översikt över Vigeland skulpturpark

Vigeland skulpturpark är en stadspark som ligger i en del av Frognerparken i Oslo, Norges huvudstad. I parken finns det 212 skulpturverk av den norska skulptören Gustav Vigeland. Dessutom designade Vigeland själv alla faciliteter i parken, såsom fontäner och broar, förutom skulpturer.

Verken i parken är indelade i sex sektioner, som huvudentrén och fontänerna, och skapar en atmosfär som liknar en utomhuskonstmuseum. Själva temat för skulpturerna är ”livets många aspekter”, och man kan uppleva skulpturverk som uttrycker olika element som utgör livet, såsom unga och gamla, glädje och sorg.

Vem är den norske skulptören Gustav Vigeland?

Gustav Vigeland (1869-1943), som ligger bakom namnet på Vigeland skulpturpark, var en skulptör som skapade många offentliga skulpturer i Norge i början av 1900-talet.

Vigeland föddes i Mandal, Norge, och studerade träskulptur vid tekniska skolan i Oslo. Sedan reste han genom Europa och arbetade som konstnär i Köpenhamn, Berlin, Paris och andra städer, innan han återvände till Norge för att arbeta som skulptör.

Under 1910-talet började planerna för ett biblioteksbygge i centrala Oslo, vilket ledde till att Vigeland var tvungen att lämna sin tidigare ateljé. Vid den tiden erbjöd Oslo kommun Vigeland en ateljé nära Frognerparken, under förutsättning att han skulle donera alla sina framtida skulpturer till staden Oslo. Sedan dess har Vigeland fortsatt att donera sina skulpturer till staden Oslo, vilket har resulterat i skapandet av dagens Vigeland skulpturpark.

En skulptursamling på 212 verk

Längs en 850 meter lång boulevard i parken finns det 212 skulpturer utställda. Vigeland skapade sina skulpturer i sitt hem och ateljé i Frogner-området i Oslo. För övrigt är Vigelands ateljé numera öppen för allmänheten som ett museum.

Inom Vigeland skulpturpark finns endast Vigelands egna verk. Detta beror på att han gav instruktioner om att inga andra verk än hans egna skulle placeras där under hans livstid.

När man tittar på skulpturerna som visas i parken ser man att de främst består av nakna figurer av människor i alla åldrar. Dessa nakna figurer är alla gjorda i naturlig storlek och är mycket detaljerade i sin utformning. En man som håller två barn i sina armar och en pojke som stampar med foten i vrede är exempel på de dynamiska poser och unika ansiktsuttryck som skulpturerna har, vilket gör att de ser ut som verkliga människor.

När Vigeland skapade sina skulpturer började han först med att göra en modell i lera, och sedan färdigställde hans elever och hantverkare dem i material som koppar och granit. Dessutom, för att låta besökarna fritt tolka konstverkens avsikt och bild, finns det ingen förklarande text bredvid skulpturerna.

Den unika ”Arga pojken” bronsskulptur

En av de mest iögonfallande verken i Vigeland skulpturpark är en skulptur som kallas ”Arga pojken”. Detta verk fick namnet ”Sinnataggen” på norska eftersom det ser ut som en liten pojke som stampar sina fötter i ilska. Bronsskulpturen är så realistisk att den ser ut som om den är på väg att röra sig, och den är mycket populär bland besökare och kallas ibland ”Vigelands Mona Lisa”.

Stenpelaren ”Monolitten”, symbolen för parken

Symbolen för Vigeland skulpturpark är den gigantiska stenpelaren ”Monolitten” (Monolitten), som är 14 meter hög. Denna skulptur skapades genom att en stenhuggare bearbetade en enda granitbit i 14 år och installerades 1946, tre år efter Vigelands död.

Monolitten är känd för att 121 personer är sammanflätade och håller om varandra. Enligt en teori representerar detta verk människans önskan om frälsning, där människor klättrar uppåt och uppåt mot en avlägsen himmel.

Sammanfattning

Vi har nu presenterat Vigeland skulpturpark, hur tyckte ni om den? Tyvärr dog Gustav Vigeland, upphovsmannen till parkens namn, 1943 innan parken var färdig. Men Vigeland skulpturpark, som slutfördes efter hans död, är nu känd som en populär plats som besöks av många turister och konstnärer. Förutom de 212 nakna statyerna finns det också gröna gräsmattor i parken, vilket gör det till en oas i mitten av Oslo och älskad av invånarna i Norge.