Evenemang

Advent: En månad av julförberedelser i hela Norden

アドベント
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Norden kallas de fyra veckorna före jul för ”advent”, en särskild tid då man ser fram emot Kristi födelse. Under adventstiden kommer belysning, marknader och evenemang i städerna att markera början av den riktiga julsäsongen. I den här artikeln vill jag presentera mer detaljerat om advent, som är en försmak av julen.

Vad är advent?

I västvärlden kallas de fyra veckorna fram till jul den 25 december för ”advent”, och firas tillsammans med familj och vänner. Ordet ”advent” kommer från det latinska ordet ”Adventus”, som betyder ”att komma”. I Japan kallas det också för ”Machu-ko”. Inom den kristna världen betraktas advent som en tid att se fram emot Kristi födelse.

Advent börjar på söndagen närmast den 30 november och varar fram till julafton, den 25 december. Under dessa fyra veckor förekommer en nedräkning som kallas ”Adventskrans”. Adventskransen är en tradition där man tänder ett ljus varje söndag.

Det första ljuset tänds på adventens första söndag, och sedan tänds det andra och tredje ljuset på följande söndagar. När alla fyra ljus är tända är det äntligen dags för julen. Adventskransen används inte bara i kyrkor utan också i hemmen, där familjer samlas varje söndag för att tända ljus och se fram emot julen.

I Japan är julen samlad i två dagar, den 24 december på julafton och den 25 december på juldagen, men i Norden firas den storslaget under en hel månad.

Advent är en stor händelse även i Norden

I de nordiska länderna, som tillhör den kristna världen, är advent en mycket viktig händelse och hela staden är omgiven av julstämning. Till exempel hålls stora julmarknader på torgen i Stockholm under adventshelgerna i Sverige.

På dessa marknader finns allt från juldekorationer till sötsaker och vin, allt för en begränsad tid under julsäsongen. Trots den kalla nordiska himlen är det mycket livligt varje helg. Dessutom är det lysande belysningen i städerna i Norden som skapar en mystisk atmosfär.

Advent förändrar heminredningen

När julen närmar sig förändras inredningen i de nordiska hemmen till att bli mer juldekorerade. På första dagen av advent hänger man upp en så kallad ”adventsstjärna”, en stjärnformad belysning. Detta är en inredningsdekoration inspirerad av Betlehemsstjärnan som uppenbarades på himlen vid Kristi födelse. Handgjorda pomander är också en oumbärlig del av juldekorationerna.

Pomander är en dekoration där man sticker kryddnejlikor i citrusfrukter som apelsiner och har sitt ursprung i 1500-talets Europa. Sedan långt tillbaka har man trott att pomander har förmågan att skydda mot ondska. Därför är pomander en populär inredningsdetalj i nordiska hem, som skyddar familjen från onda andar och sjukdomar.

Speciella godsaker på de nordiska borden

Under den nordiska julen är det inte bara dekorationsföremål som adventsstjärnor och pomander som är speciella, utan även maten som serveras på bordet. Under advent i Sverige äter man pepparkakor och lussekatter, en saffranskaka med högsta kvalitet. Dessutom dricker man glögg, en varm vinblandning med kanel och kryddnejlikor.

Dessutom är Sverige känt för sin tradition av ”fika”, att umgås med familj och vänner över kaffe och sötsaker. Fikat under julen blir också speciellt. Istället för de vanliga kanelbullarna byts de ut mot lussekatter och pepparkakor som bakats i ugnen. 

För övrigt firar även andra länder advent på olika sätt. I Tyskland finns det en tradition av att skära och äta en långsmal brödkaka, kallad ”stollen”, under advents fyra veckor.

Stollen är en kaka med nötter och torkad frukt i degen och smakar mer som en kaka än ett bröd. Dessutom är den vita sockerbeläggningen på ytan av stollen menad att föreställa det vita tyg som Jesus lindades i vid sin födelse. Stollen börjar säljas på beställning på bagerier i Japan från och med oktober, så många kanske redan känner till den.

Adventskalendern, med ursprung i Norden

Bland de adventsföremål som härstammar från Norden finns adventskalendern. Adventskalendern har dagarna 1 till 24 december på sig. I Norden används adventskalendern för att räkna ner dagarna från början av advent till julafton. Adventskalendern kännetecknas av att den har fönster eller fickor för varje dag.

Adventskalendern är utformad så att man inte tröttnar på den fram till julafton, till exempel genom att öppna fönster varje dag eller äta godis som finns i fickorna för varje dag. Det finns olika typer av kalendrar, från sådana med jultomtar som motiv till kalendrar med färgstarka, charmiga mönster. Det finns också fotogeniska designer som är populära som inredningsdetaljer på sociala medier.

Sammanfattning

I Norden firar man de fyra veckorna före jul som advent och firar det storslaget. Advent är en viktig tid för att förbereda sig inför julafton genom att äta lussekatter och stollen, och bära juldekorationer som pomander.