Finlandet

Salmiakki: Godis från Finland som betraktas som de värsta i världen

サルミアッキ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Salmiakki är en traditionell godis som länge har ätits i de nordiska länderna och älskas idag av allt från barn till vuxna. Men Salmiakki skiljer sig markant från de söta och färgglada godisar vi föreställer oss – det är kolsvart och har en smak och lukt liknande örtmedicin.

I denna artikel fokuserar jag på Salmiakki, som beskrivs som ”världens värsta”, och presenterar attraktionen bakom dess dåliga smak. Om du är intresserad av Finlands unika gourmetkök, läs vidare.

Kol-svarta godis som betraktas som de värsta i världen

När vi tänker på godis föreställer vi oss vanligtvis något sött och gott. Men i de nordiska länderna, börjat med Finland, är Salmiakki, en kolsvart godis som anses vara oätbar, mycket populär.

Salmiakki är en lakritsgodis som görs från örtplantan lakrits och blandas med ammoniumklorid, en kemisk förening. Den har en stark, medicinsk smak och en ammoniaklukt.

Dessutom är Salmiakki med sitt glänsande, kolsvarta utseende en traditionell konfektyrprodukt som länge har ätits i Finland och andra nordiska länder. Men Salmiakki kritiseras starkt av människor utanför norden som inte är vana vid smaken och har till och med online beskrivits som ”världens värsta godis”.

En typ av lakritsgodis

Salmiakki är en typ av lakrits. Lakrits kanske inte är mycket känt i Japan, men det är en vanlig godis i Europa och Amerika. Godiset görs från en planta som kallas lakrits, också känd som spansk lakrits.

Lakrits är en växt i ärtfamiljen och utmärker sig genom en lätt söt smak. Lakrits görs också från ingredienser som har extraherats från rötterna av lakrits.

Lakrits och ammoniumklorid som råvaror

Den stora skillnaden mellan Salmiakki och andra lakritsgodisar är att förutom lakrits används även ammoniumklorid som råmaterial. Ammoniumklorid kallas ”Salmiakki” på finska och är också ursprunget till namnet.

Ammoniumklorid är dock en kemisk förening med en stark stickande lukt, som vanligtvis används i halsontmedicin eller som gödsel. Genom att använda detta ämne i godis skapas den karakteristiska smaken av Salmiakki: Den salta smaken och den stickande ammoniaklukten av ammoniumklorid irriterar munnen och gör Salmiakkis unika smak. Man kan säga att det är en godis som representerar exakt kombinationen av två starka smaker.

Smaken jämförs med att äta bildäck

Smaken av Salmiakki, som beskrivs som ”världens värsta”, beskrivs allmänt på följande sätt. Enligt de människor som har ätit Salmiakki känner man först den starka saltsmaken och ammoniaklukten av ammoniumklorid. Sedan börjar långsamt beska och sötma blandas med örtdoften och dominera munnen.

På grund av sötman från lakrits, den salta smaken och ammoniaklukten från ammoniumklorid, beskrivs Salmiakki ofta som ”som att äta bildäck”. Denna mycket speciella smak är också anledningen till att Salmiakki knappt äts utanför norden.

För finnarna en välbekant smak

Även om Salmiakki kritiseras av utlänningar som inte är vana vid det som ”världens värsta” och ”som att äta bildäck”, är det mycket populärt i Finland självt på grund av dess unika aroma och smak.

Salmiakki började sprida sig som en enkel snack i Finland på 1930-talet. Förmodligen fanns det från början många negativa åsikter även i Finland, men med tiden blev fler och fler människor fascinerade av den unika smaken, lukten och den uppfriskande efterrätt som en halspastill, och Salmiakki började långsamt accepteras.

Idag njuter både unga och gamla finnar av Salmiakki som en standard-snack, och priset skiljer sig inte mycket från det för vanliga godis eller choklad i Japan. Dessutom finns det förutom standardgodiset också olika produkter som gummor och till och med Salmiakki-smaksatta drycker och pulver. Man kan se hur mycket Salmiakki uppskattas i Finland.

Sammanfattning

Den finska godiset Salmiakki görs av lakrits och den kemiska föreningen ammoniumklorid. Trots att det har rykte om sig att vara världens värsta godis, är det förvånansvärt populärt som en souvenir från Finland. Men om du ger den till någon utan att berätta om smaken i förväg, finns det en stor risk att det blir oenighet, så glöm inte att berätta om smaken i förväg.