Stad

Vaxholm: Stockholms försvarsfäste

ヴァックスホルム島
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Östersjön, öster om Sverige, ligger Stockholms skärgård, som består av över 24 000 öar av olika storlekar. En av dessa öar är Vaxholm. 

Vaxholm är en populär turistdestination som många besöker med färja från Stockholm. Fram till 19-talet fungerade dock området som en militär försvarsbas för att skydda Stockholm, och fästningen från den tiden finns fortfarande kvar idag. I den här artikeln kommer jag att gå igenom Sveriges Vaxholm, där färgstarka, vackra stadslandskap och robusta fästningar kombineras.

Vad är Vaxholm?

Vaxholm ligger cirka 20 km öster om Stockholm i Sverige och vid ingången och utgången till Östersjön. Vaxholm är en av cirka 24 000 öar i Stockholms skärgård, kända för att locka turister från både in- och utlandet som en semesterort. Dessutom är det beläget på huvudrutten från Östersjön till Stockholm och har en historia av att ha byggts som en försvarsbas mot invaderande fiender från Stockholm sedan 1500-talet.

Vaxholm fästning, militärbas

Vaxholm ligger på vägen mellan Östersjön och Stockholm. På grund av detta strategiska läge spelade ön en viktig roll som en försvarsfästning för att skydda huvudstaden Stockholm från marina invasioner från 1500-talet till 1800-talet. 

På östra sidan av Vaxholm finns Vaxholm fästning, som är beväpnad med kanoner och andra vapen och skyddas av robusta murar. Den första fästningen på Vaxholm byggdes på 1500-talet och det nuvarande Vaxholm fästningen byggdes 1863.

Även om det en gång var en stark försvarsfästning som skyddade sjövägen till Stockholm, är det nu öppet för allmänheten som Vaxholm fästningsmuseum. Inuti museet finns det utställningar av kanoner och projektiler från den tiden samt militära dokument som berättar om Sveriges krigshistoria.

En semesterort som besöks av många från Stockholm

Vaxholm, som en gång var beväpnad för att avvärja invasioner från fiendeland, var förmodligen en plats med en dyster atmosfär som var typisk för frontlinjebaser. Men idag är ön en populär semesterort med en färgstark stad och en lugn, glad atmosfär. 

På södra sidan av Vaxholm finns en stad med trähus och charmiga kaféer och hantverksbutiker. Åtkomsten från Stockholm till Vaxholm är också bra, med en färja på bara en timme. Du kan också ta dig dit med buss eller bil, men färjan, som ger dig möjlighet att titta på Vaxholms stadslandskap från havet, är ändå det rekommenderade sättet att ta sig dit.

Sammanfattning

Vaxholm har förvandlats från en militärbas till en plats med en lantlig atmosfär som liknar en semesterort. På soliga dagar kan du se många människor som sitter på kaféernas terrasser, njuter av en avslappnad fika med kaffe och bakverk.