Danmark

Koldskål: En uppfriskande dansk dessert gjord med filmjölk

コルスコール
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Sommaren i Danmark är jämfört med Japan ganska sval, med genomsnittliga högsta temperaturer strax under 20 grader i augusti. På grund av de långa vintermånaderna utan mycket solljus njuter danskarna av solbad i fulla drag så snart sommaren kommer.

Dessutom finns det många rätter som bidrar till att svalka under sommaren, en av dem är desserten kallad Koldskål. Den använder en ingrediens som inte är särskilt välkänd i Japan, filmjölk, och är känd för sin uppfriskande smak på heta dagar. I den här artikeln vill jag presentera Koldskål, en typisk sommarrätt i Danmark.

Koldskål, en populär sommardessert

Koldskål är en mjölkproduktsdessert som äts under sommarsäsongen i Danmark, där filmjölk är huvudingrediensen. Det är som en drickyoghurt i form av en soppa, och dess kyliga och uppfriskande smak är perfekt för sommaren.

Den utmärker sig med sin krämiga smak och den typiska syrligheten i filmjölk, och ”Koldskål” betyder ”kall skål” på danska. Det är vanligt att garnera den med säsongens bär eller smulade Kammerjunker (en typ av kex), vilket också är visuellt tilltalande.

Hur man tillagar Koldskål

För Koldskål-receptet används filmjölk, äggula, socker, vaniljstång och citroner. Filmjölk är en vätska som uppstår vid tillverkning av fermenterat smör och är ett vanligt lågfett- och lågkalorilivsmedel i västerländska och indiska länder.

Tillagningen av Koldskål är enkel: Först blandas äggula och socker och vaniljstång läggs till. Sedan läggs filmjölk till och blandas väl, och citronsaft läggs till för att justera syran. Slutligen kyler man det och garnerar med bär eller kex efter eget val.

I Danmark är det vanligt att lägga smulade kex i Koldskål. Koldskål har en uppfriskande smak som är perfekt för heta sommardagar, och passar särskilt bra med bär, som har sin säsong på sommaren i norra Europa.

Sammanfattning

Koldskål är en klassisk sommardessert i Danmark som görs med filmjölk och bär. Den är så populär att den till och med säljs i förpackningar i stormarknader, och eftersom tillagningen är enkel görs den hemma i många danska hushåll.