Evenemang

Vappu: Firas den 1 maj, den finska festen för att fira ankomsten av våren

メーデー
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland firas varje år den 1 maj en helgdag som kallas Vappu. På denna dag går människor ut på stan och firar en speciell fest. Världen över är denna dag instiftad som May Day, en dag för arbetarklassen, men den finska May Day, Vappu, är också känd som en minnesdag för att fira våren. I den här artikeln ska jag förklara den finska Vappu-dagen i detalj.

Varje år den 1 maj är det Vappu-dag

Den 1 maj är känd världen över som May Day, och det är vanligt att demonstrationer och möten hålls i många länder på denna dag för att begära förbättring av arbetarnas rättigheter. I Finland är dock den 1 maj en helgdag som kallas ”Vappu”. På Vappu hålls det aktiviteter för att förbättra arbetarnas arbetsförhållanden i städerna i Finland, på liknande sätt som på May Day. Men dagen präglas snarare av gemensamt ätande och drickande för att fira våren.

I de kalla nordiska länderna är ankomsten av vårsäsongen en mycket efterlängtad och viktig dag. Därför njuter de finska medborgarna på denna dag av fester med mat och dryck i parkerna och längs sjöarna under den varma vårsolen. Vissa människor börjar festa redan på kvällen den 30 april och firar sedan hela natten till nästa dag. Förresten är det tradition att både ungdomar och äldre bär en vit hatt på denna festdag, som de fått vid deras examen från gymnasiet.

Det finns olika teorier om ursprunget till Vappu, men det sägs att det ursprungligen var en katolsk helgdag som kallades ”St. Walpurgis”, som gradvis utvecklades till en fest för gymnasieexamen för överklassen i Finland, och sedan antog sin nuvarande form.

Vad är May Day?

May Day är en dag när arbetare samlas för att begära förbättring av sina arbetsförhållanden. På denna dag hålls demonstrationer, strejker och möten för arbetare. Denna May Day är en officiellt instiftad minnesdag av FN och en helgdag i över 80 länder världen över.

Ursprunget till May Day går tillbaka till det gamla Rom, där det fanns en festival kallad ”Maifest”, där offer till fruktbarhetsgudinnan Maia gjordes varje år den 1 maj för att be om en rik skörd.

Om May Day firas eller inte varierar från land till land. I västländer, där medvetenheten om individuella rättigheter är stark, firas det aktivt, medan den 1 maj i Japan är en vanlig arbetsdag, och i Danmark, ett nordiskt land, finns det ingen May Day.

Anledningen till att dagens May Day blev en arbetardag var en stor strejk som ägde rum den 1 maj 1886 i Chicago, USA. Vid den tiden demonstrerade arbetare som krävde att arbetstiden skulle minskas från 12 timmar till 8 timmar. Demonstrationer som krävde en 8-timmars arbetsdag hölls överallt och blev slutligen instiftade internationellt som May Day.

Sima, en kolsyrad dryck, är ett måste

I Finland dricks traditionellt en kolsyrad dryck som kallas Sima på Vappu-dagen. Sima tillverkas genom att fermentera vatten, citron, socker och torrjäst. Fermenteringsprocessen producerar koldioxid, vilket ger drycken en uppfriskande smak.

Historien om Sima går tillbaka till 1500-talet och importerades från Tyskland och Lettland som en högkvalitativ alkohol. Men med sjunkande sockerpriser blev det också populärt bland arbetare och allmänheten. Därför dracks Sima som en dryck för arbetarklassen på Vappu-dagen.

Sima är en oumbärlig dryck för Vappu, men eftersom den tillverkas genom alkoholisk fermentering innehåller den en liten mängd alkohol. Det är vanligt att föräldrar ger sina barn alkoholfritt Sima i stället för alkoholhaltigt Sima.

シマ
Sima: Ett traditionellt finskt förfriskningsdryck som dricks på arbetsdagenI Finland finns det en traditionell dryck som heter Sima, som traditionellt dricks på arbetsdagen den 1 maj. Sima, som framställs genom en unik jäsprocess, är populär för sin uppfriskande smak, liknande en limonad för vuxna. I denna artikel kommer jag att berätta mer om Sima, den traditionella finska drycken, dess egenskaper och dess historia....

Munkki, en snack som äts på Vappu

ムンッキ

Munkki, en friterad bakelse, är en berömd snack som äts på Vappu tillsammans med Sima. Den ser ut som en munk, men Munkki görs genom att först fermentera degen med torrjäst och sedan fritera den i olja.

Därför är det karakteristiskt att degen är fluffigare än vanliga munkar, och det betraktas faktiskt som en typ av bakverk mellan munkar och friterat bröd. Dessutom är det vanligt att smaksätta Munkki med kardemumma, vilket skiljer sig från japanska munkar.

ムンッキ
Munkki: Finska munkar som äts på 1 majDen 1 maj firas arbetarrörelsens dag över hela världen, känd som Första maj. I Finland kallas denna dag "Vappu", och det finns en tradition att äta en speciell sorts friterat bakverk vid namn Munkki på denna dag. Munkki liknar munkar och är särskilt populära på denna dag. I denna artikel vill jag presentera det finska bakverket Munkki för er....

Sammanfattning

Jag har pratat om den finska Vappu-dagen, där ankomsten av våren firas och fester hålls på olika platser. På Vappu-dagen finns det också läckra rätter som Munkki och Sima, och staden Finland är full av stor entusiasm hela dagen. Det är en unik tradition i de kalla nordiska länderna att fira ankomsten av vårsäsongen stort.