Finlandet

Sima: Ett traditionellt finskt förfriskningsdryck som dricks på arbetsdagen

シマ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland finns det en traditionell dryck som heter Sima, som traditionellt dricks på arbetsdagen den 1 maj. Sima, som framställs genom en unik jäsprocess, är populär för sin uppfriskande smak, liknande en limonad för vuxna. I denna artikel kommer jag att berätta mer om Sima, den traditionella finska drycken, dess egenskaper och dess historia.

Simas egenskaper

Den 1 maj är känd världen över som arbetsdagen, då åtgärder för förbättrade arbetarrättigheter genomförs. Även i Finland är den 1 maj en helgdag, känd som Vappu, som också har karaktären av en helgdag för att fira ankomsten av våren med familj och vänner.

På Vappu-dagen firas det fester över hela Finland, som njuts tillsammans med familj och vänner. En oumbärlig dryck på denna dag är Sima, en förfriskningsdryck gjord av vatten, citron, socker och torrjäst. Sima är känt för sin uppfriskande citronsmak och sin skarpa smak genom kolsyran.

Även om Sima utseendemässigt liknar en limonad, är det en jäst dryck, eftersom små mängder alkohol och koldioxid bildas under receptprocessen genom jäsning med torrjäst. I Finland säljs även alkoholfri Sima i mataffärer, men försiktighet rekommenderas när den ges till barn.

Den finska arbetsdagen, Vappu

Den 1 maj är känd världen över som arbetsdagen, men i Finland är det en helgdag som kallas Vappu. På Vappu-dagen firas inte arbetarrörelsen, utan ankomsten av våren, och medborgarna njuter av dagen med mat och dryck. Från sen eftermiddag den 30 april börjar människorna i de finska städerna fira fester med vänner, och många njuter av mat och samtal hela natten igenom.

På Vappu-dagen säljs Sima och andra livsmedel och drycker för Vappu-dagen i butiker över hela landet. På Vappu är det också vanligt att människor i alla åldrar bär de vita hattarna som de fick vid sin examen på finska gymnasier.

Receptet på Sima

Receptet på Sima är mycket enkelt och kan även lätt tillverkas hemma i Japan. De nödvändiga ingredienserna är vatten, citron, socker, torrjäst och russin för att främja jäsningen. För socker kan du också använda brun socker eller Sanontou för färgningen. Först lägger du socker och citron i kokande vatten och när vattentemperaturen har sjunkit till cirka 40 grader lägger du till torrjäst och låter den stå över natten.

Nästa dag tar du bort citronen och lägger den i en annan behållare som du förvarar i kylskåpet i några dagar. Under jäsningen bildas gas, så det är viktigt att behållaren är öppen. Precis som vid vinframställning genom jäsning av druvor, lägger du till några russin för att främja jäsningen. Lagringstiden är cirka en vecka.

Historien om Sima i Finland

Jag kommer att förklara hur Sima dracks i Finland. Sima har sitt ursprung i honungsvin, som kom från Tyskland och Lettland på 1500-talet. Efter att ha blivit importerat till Finland på 1500-talet etablerades det som en sommardryck på 1700-talet.

Dock framställdes Sima då av dyra ingredienser som honung och citron och var därför en dryck för en privilegierad klass, som adeln. På 1800-talet började man dock använda socker istället för honung, vilket gjorde det till en billig dryck som lätt kunde drickas av arbetare och allmänheten. Så etablerades Sima som en arbetardryck och är idag en uppfriskande standarddryck som dricks i Finland på våren.

Sammanfattning

Sima är en dryck liknande en limonad, som dricks varje år den 1 maj, Vappu-dagen, i Finland. Tillverkningsmetoden, där torrjäst läggs till och jäser i några dagar, är karakteristisk och skapar den unika smaken av Sima, som innehåller kolsyra och små mängder alkohol.