Evenemang

Air Guitar Världsmästerskap: En händelse i Finland som sätter luftgitarren i centrum

エアギター世界選手権
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I staden Oulu i Finland hålls varje år i augusti en festival känd som Air Guitar World Championships, som lockar deltagare från hela världen. Luftgitarren är en prestanda där man med kroppen låtsas att man spelar gitarr, och festivalen är känd för att bestämma de mest skickliga och uttrycksfulla luftgitarristerna. I denna artikel skulle jag vilja presentera denna unika musikfestival i Finland, där inga instrument finns: Air Guitar World Championships.

Luftgitarren VM i Finland

Air Guitar World Championships, en tävling där deltagarna tävlar med luftgitarren, har ägt rum varje år i augusti i Finland sedan 1996. Platsen är staden Oulu, belägen i norra Finland och nära polcirkeln. Oulu är en stad med cirka 200 000 invånare och är känd för sin utvecklade IT-industri.

Luftgitarren är en form av underhållning där man genom gester låtsas att man verkligen spelar gitarr.

Air Guitar World Championships handlar inte om hur bra man spelar ett instrument, som vid andra musiktävlingar. Istället framträder deltagarna till bakgrundsmusik och utför en prestanda på scenen som inkluderar skickliga handrörelser och uttrycksfulla ansiktsuttryck, och använder hela sin kropp. Slutligen bedömer domarna varje individs luftgitarr och väljer slutligen den som framfört bäst.

Faktum är att Air Guitar World Championships är utbredda som internationella tävlingar. Förutom Finland hålls nationella tävlingar också i USA, Frankrike, Thailand och Japan för att kvalificera sig till finalen.

Världsfred är tävlingens koncept

Air Guitar World Championships är inte bara en tävling för att avgöra den bästa luftgitarristen. I själva verket är konceptet för denna tävling att främja världsfred.

Det antas att om människor runt om i världen njuter av luftgitarr kan det bidra till att lösa krig, global uppvärmning och andra globala problem. Tävlingens motto är ”Gör luft inte krig”, vilket betyder att man hellre vill spela luftgitarr och få alla att skratta än att använda vapen i krig.

Så utses världsmästaren i luftgitarr

För att delta i Air Guitar World Championships måste man först kvalificera sig genom den tidigare lokala rundan eller en nationell tävling i sitt hemland och bli vald som representant. För att hålla en nationell tävling i sitt eget land måste man vara medlem i World Air Guitar Association. Representanter från olika länder tävlar sedan i augusti i Finland i Air Guitar World Championships, huvudtävlingen, för att bestämma den slutliga världsmästaren.

Tävlingen består av två rundor. I den första rundan genomför varje deltagare en luftgitarrprestanda till en låt som de har förberett själva, och därefter utses topp 10 genom domarnas bedömning. I finalrundan gör de sedan en improvisation till en låt som arrangörerna har valt. Bedömningen av luftgitarr utförs av fem domare, som var och en ger en poäng på upp till sex poäng, och den totala poängvärdet jämförs. För att förhindra att poängen svänger extremt på grund av domarnas individuella musikaliska smak och preferenser, läggs poängen från de tre domare som gett högsta och lägsta poäng minus poängen ihop.

Tiden som ges för luftgitarrframträdandet är bara en minut. På denna korta tid måste de spela luftgitarr med hela kroppen och påverka domarnas känslor. Den bästa artisten får titeln som världsmästare, baserat på en mängd bedömningskriterier, inklusive rikheten på uttryck, skicklighet i rörelser och hög underhållningskvalitet.

Japaner skiner också i tävlingen

Även japanska luftgitarrister deltar i Air Guitar World Championships och ger en fantastisk luftgitarrframträdande. År 2014 och 2018 vann en kvinnlig luftgitarrist vid namn Nanami Nagura. År 2004 gick Takeshi Kongochi in i tävlingen som första japan och hamnade på fjärde plats både detta och nästa år.

Även komikern Yosuke Ochi från Dainoji deltog och vann tävlingarna 2006 och 2007. Han hade ingen erfarenhet av gitarr och vann tävlingen trots att han inte kunde spela en riktig gitarr. Air Guitar World Championships är en tävling som värderar uttryck och passion mer än gitarrteknik.

Sammanfattning

Air Guitar World Championships som hålls i Finland är en något annorlunda festival, trots att det är en musiktävling finns det ingen instrument. Men det är en välkänd internationell festival, och varje år uttrycker många deltagare sitt självförtroende genom luftgitarr, det är en fest av underhållning.