Evenemang

Samiernas dag: En helgdag som firas den 6 februari i Norge

サーミの日
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Norge är den 6 februari varje år utsedd till ”Samiernas dag”. Denna helgdag har sitt ursprung i den samiska minoriteten som bor i Lappland-regionen på Skandinaviska halvön. Under denna tid hålls olika evenemang relaterade till samerna över hela Norge. I den här artikeln kommer jag att förklara ursprunget, innehållet och skapandet av Samiernas dag.

Den 6 februari är ”Samiernas dag”

I Norge firas varje år den 6 februari ”Samiernas dag”, en helgdag som är tillägnad den samiska minoriteten i Nordeuropa. Samerna bor i Lappland, i norra delen av Skandinaviska halvön, och lever ett nomadliv tillsammans med renar.

Sedan ”Samiernas dag” introducerades i Norge 1992, hissas den samiska flaggan varje år den 6 februari i de tre nordiska länderna Norge, Finland och Sverige, som ligger på Skandinaviska halvön. På denna dag hålls evenemang över hela Norge för att fördjupa förståelsen för samisk kultur och historia. Detta inkluderar Samisk kulturfestival, filmfestivaler och föreläsningar. Dessutom inrättas läroplaner om samisk kultur också i skolor och förskolor.

”Samiernas dag” fastställdes till den 6 februari eftersom det första samiska parlamentet hölls i Trondheim, Norge, från den 6 till 9 februari 1917, för ungefär 100 år sedan.

Den samiska minoriteten i Nordeuropa

I Japan tänker många på Ainu-minoriteten på Hokkaido när de tänker på minoriteter, men i norra delen av Skandinaviska halvön i Nordeuropa bor samerna, en ursprungsbefolkning med en unik livsstil. De lever ett nomadliv i Lapplandsregionen och har traditionellt haft renuppfödning som sin huvudsakliga inkomstkälla.

Lappland är en region som sträcker sig över de tre nordiska länderna Sverige, Norge och Finland samt Ryssland och är samernas huvudsakliga bosättningsområde. De har länge levt ett självförsörjande liv i denna region.

Lappland har inte några fastställda gränser som länder eller prefekturer, men hänvisar generellt till områden norr om 66° 33′ breddgrad. Samerna antas ha bott på Skandinaviska halvön i 10 000 år.

Men på grund av moderniseringen av Nordeuropa finns det en nedåtgående trend bland samerna som fortsätter att leva traditionellt. Mindre än 10% av samerna bedriver rennomadism som förr, och de flesta samerna lever en livsstil som är lik den moderna människans.

Fram till införandet av Samiernas dag

Som jag nämnde tidigare, hölls den första samiska sammankomsten mellan den 6 och 9 februari 1917, som ligger bakom införandet av ”Samiernas dag”. Denna sammankomst ägde rum i Sør-Trøndelag län i Trondheim, Norge, och bidrog avsevärt till förbättringen av samernas mänskliga rättigheter och politiska deltagande.

En av huvudaktörerna i denna samiska sammankomst var Elsa Laula Renberg.

Renberg föddes 1877 i Tärnaby, Norge, studerade i Stockholm och grundade Samiska sällskapet i Stockholm 1904. Och den 6 februari 1917 hölls den första samiska sammankomsten, kallad ”The South Sámi Fatmomakka Association”. Ordförande för organisationskommittén för denna sammankomst var Renberg.

Sammanfattning

”Samiernas dag” den 6 februari varje år är en dag då evenemang relaterade till samerna hålls över hela Norge. De ursprungliga samerna har länge levt ett nomadliv med renar på den skandinaviska halvön. Och ”Samiernas dag” är en värdefull högtid för att lära känna deras kultur och traditioner.