Finlandet

Maiglöckchen: En förtrollande blomma som erkänns som nationalblomma i nordiska länder

スズラン
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Maiglöckchen, kända för sina vackra, klockformade blommor, är även populära som prydnadsväxter i Japan. I Skandinavien älskas Maiglöckchen som en sommartradition och i Finland och Sverige har de utsetts till nationalblomma. I det här inlägget ska jag prata mer om Maiglöckchen, som har blivit nationalblomma i två nordiska länder.

Nationalblomma i Finland och Sverige

Maiglöckchen, som namnet antyder, är kända för sina runda, vita, klockformade blommor som hänger ner och ger ett charmigt och uppfriskande intryck. Maiglöckchen växer även i Skandinavien och kan hittas i skogar, lundar och till och med i hemträdgårdar. På sommaren kan man se Maiglöckchen på nordiska marknader och de har blivit en slags sommartradition.

Maiglöckchen, som länge har varit en del av människors liv i Skandinavien, har nu blivit utnämnda till nationalblomma i Sverige och Finland. Till exempel, i Finland under andra hälften av 1900-talet, genomfördes en tävling för att välja nationella symboler som nationalblommor och nationalfåglar. Maiglöckchen, som var nära medborgarna, valdes som symbol för Finland.

Grundläggande information om Maiglöckchen

Maiglöckchen är fleråriga växter i familjen Convallariaceae och växer främst i Europa och Asien. I Japan hittas de i höglanden i Tohoku-regionen och Hokkaido. I Japan kallas de ”Suzuran”, vilket hänvisar till de klockformade blommorna. Å andra sidan kallas Maiglöckchen ”Lily of the Valley” på engelska, vilket på japanska betyder ”Dal-lilja”. Detta beror på att Maiglöckchen blommar främst i dalar.

I Sverige kallas Maiglöckchen ”Liljekonvalj” och i Finland ”Kielo”. Speciellt det finska ordet ”Kielo” verkar vara ett populärt namn för flickor. I Japan är det också vanligt att ge nyfödda flickor blommiga namn som ”Yuri” (Lilja) eller ”Sakura” (Körsbärsblomma).

Även om Maiglöckchen har en positiv bild av charm och elegans finns det en varning. Maiglöckchen är giftiga, och giftet är särskilt koncentrerat i blommorna och rötterna. I värsta fall kan det vara dödligt. Det är viktigt att endast använda Maiglöckchen för att titta på och aldrig äta dem.

Skillnaden mellan Maiglöckchen i Japan och Skandinavien

Maiglöckchen växer naturligt både i Japan och Skandinavien, men sorterna skiljer sig åt. I Japan, särskilt i den centrala delen av Honshu och norrut, växer den inhemska Maiglöckchen (Convallaria keiskei), medan i Europa är den tyska Maiglöckchen (Convallaria majalis) vanlig.

Det tyska Maiglöckchen, som huvudsakligen säljs som en prydnadsväxt, är större än det inhemska japanska Maiglöckchen. Dessutom har det tyska Maiglöckchen en stark doft som till och med används i parfymer.

Situationen med Maiglöckchen i Europa

Här vill jag introducera situationen med Maiglöckchen i Europa utanför Skandinavien.

I Europa är Maiglöckchen också kända som ”Heliga Marias tårar”. Detta hänvisar till legenden om att Maiglöckchen uppkom från tårarna som den Heliga Maria grät när Jesus Kristus korsfästes.

Dessutom har Maiglöckchen en djup koppling till bröllop. Blommans språk för Maiglöckchen är ”ren kärlek” och ”kärleksbekännelse”, och det anses vara den ideala blomman för ett lyckligt bröllop. Dessutom är Maiglöckchen populärt som blomma för brudbuketten på grund av dess likhet med brudens brudklänning.

I Frankrike i synnerhet är Maiglöckchen kända som lyckobringare, och det finns en tradition att älskande ger varandra Maiglöckchen den 1 maj, ”Maiglöckchens dag” (Maiglöckchen kallas ”Muguet” på franska).

Sammanfattning

Maiglöckchen, som imponerar med sin vackra form och dess kalla färg som påminner om klockor, är populärt i Skandinavien, Europa och Japan. Maiglöckchen, nationalblomman i Finland och Sverige, avbildas också på finska frimärken och är nära människorna.