Danmark

Hygge: Danska uppskattningen av komfort

ヒュッゲ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Danmark, som varje år rankas i Världslyckorapporten, har ett ord kallat ”Hygge”. Hygge är ett värde som danskarna uppskattar, vilket innebär att leva ett behagligt liv. På senare år har Hygge, som erbjuder många tips för ett lyckligt liv i en tid av utbredd ångest, också blivit ett ämne i Japan.

I denna artikel kommer jag att introducera Hygge-tänkesättet som danskarna uppskattar. Om du känner att du är fast i vardagen eller känner en vag ångest, överväg att använda Hygge som en referens för den danska livsstilen.

Hygge, ett tänkesätt för ett behagligt liv

Danmark i Nordeuropa är ett land som på senare år har blivit känt för sitt utmärkta sociala system, jämställdhet och den höga lyckonivån hos dess befolkning. Och bakom danskarnas rika liv ligger ett tänkesätt kallat ”Hygge”.

”Hygge” är ursprungligen ett danskt ord och betyder ”att tillbringa en behaglig plats” eller ”ha en trevlig tid”. Idag används det i en bredare betydelse, och allt kan vara kopplat till Hygge.

Till exempel kan man njuta av tiden med familj och vänner, arrangera inredningen i rummet för att skapa ett behagligt utrymme, eller de lyckliga stunderna man känner när man läser med kakao på natten, kan kallas ”Hygge-tid”. Betydelserna som Hygge representerar är ”trevlig tid”, ”avkopplande liv och tidshantering” och ”lycka som känns i vardagen”.

Vad de har gemensamt är Hygge-ideén att ”leva ett noggrant liv för att tillbringa en trevlig tid”.

Den höga tillfredsställelsen i Danmark som uppskattar Hygge

Vilken bild har du av Danmark, ett land som uppskattar Hygge-värden? Danmark är känt som ett land med mycket höga skatter, men också med ett välutvecklat socialförsäkringssystem. Utbildningen är gratis upp till universitetet och det finns inga medicinska kostnader. Dessutom är det progressivt när det gäller jämställdhet, med ett ökande antal kvinnor i politiken och ekonomin och en miljö som gör det möjligt för kvinnor att arbeta efter födseln utan att avbryta sin karriär.

Danmark är också ett land som i flera år i rad har rankats högt i de årliga Världslyckorapporterna. Världslyckorapporten är en tillfredsställelserankning som FN har genomfört årligen i mer än 150 länder och regioner sedan 2012. Förutom Danmark tas ofta de bästa platserna av nordiska länder som Sverige och Norge.

Varför är lyckonivån för människor som bor i Danmark så hög? En av anledningarna till detta är danskarnas Hygge-tänkesätt.

Varför Hygge får uppmärksamhet i Japan

Hygge är ett tänkesätt som inte strävar efter materiell rikedom som pengar eller status, utan betonar andlig rikedom som förbindelsen mellan människor och harmoni med naturen.

Och Hygge-konceptet sprider sig också snabbt i Japan. Japan är en världsledande nation när det gäller materiell rikedom. Det finns många produkter och tjänster tillgängliga, och staden är full av underhållningsmöjligheter. Säkerheten och tillgängligheten är god, och det är en mycket gynnsam miljö i global jämförelse.

Men om Japans materiella rikedom är proportionell mot dess andliga rikedom är en fråga. Trots överflödet av saker känner många människor sig inte uppfyllda och är ständigt oroliga och otåliga.

Bakom intresset för den skandinaviska livsstilen, som visar en hög lyckonivå, tror jag att många japaners strävan efter helande och ett andligt rikt liv ligger.

Hur man lever ett hyggeligt liv

Det råder ingen tvekan om att den ”Hygge”-tankegången som danskarna praktiserar dagligen bidrar mycket till deras höga lyckonivå. Även vi kan ta danskarnas levnadssätt som en förebild och praktisera en hyggelig livsstil i vardagen.

Nedan kommer jag att presentera några sätt att leva ett hyggeligt liv.

Uppskatta den varma förbindelsen mellan människor

I Danmark är uppskattningen av en balanserad livsstil mellan arbete och privatliv, ”arbetslivsbalans”, allmänt accepterad. Även i Hygge värderas tiden med vänner och familj högt. I Europa är det inte ovanligt att bjuda in vänner eller grannar till husfester. Genom att spendera tid kring mat med människor de känner väl, känner de lycka.

Dessutom finns det i Sverige en liknande vana som den danska ”Hygge”, nämligen ”Fika”.

フィーカ
Fika: Sveriges kaffepauserI Sverige finns det en kultur kring kaffepauser som kallas "Fika”. När det är dags för fika tar svenskarna en paus från arbetet och äter kakor och dricker kaffe tillsammans med kollegor eller familj för att koppla av. I den här artikeln presenterar jag fika, en livsstilsvana som är oumbärlig för svenskar....

Fika är vanan att ta en kaffepaus under dagen. De njuter av kaffe eller te med bakverk och pratar med familj och vänner. För att skapa lugn och lycka i hjärtat är en varm relation mellan människor nödvändig.

Koppla av i ditt rum

I höglänta områden som Skandinavien, där dagarna är korta och nätterna långa på vintern, är det viktigt för danskarna att förbättra sina inomhusområden och spendera tid i rummet bekvämt.

I Danmark är ljus kända som en populär inomhusdetalj, och ljus som belyser mörka rum med mjukt eld har en mjuk ljusstyrka som glödlampor inte har. Danmark, ett av länderna med den högsta ljusförbrukningen i världen, visar att de är uppmärksamma på belysning. Dessutom är ljus lätt tillgängliga, så vi rekommenderar att du provar dem med hänsyn till hanteringen av eld.

Dessutom är det viktigt att inte bara tänka på ljus, utan också på hela rumsdesignen. På senare år har den enkla och naturliga skandinaviska inredningen fått uppmärksamhet i Japan. Den skandinaviska inredningen, som kännetecknas av mjuka färgtoner i pastellfärger och den varma texturen av trämobler, har också likheter med japanska tatami-rum. För de som tillbringar större delen av dagen i rummet kan en liten förändring i inredningen vara en stor distraktion.

Omges endast av det som verkligen är viktigt

Känner du till uttrycket ”Less is more”? Detta uttryck, som betyder ”mindre är mer”, tillskrivs den tyska arkitekten från 1900-talet, Ludwig Mies van der Rohe.

Detta koncept är också kopplat till den hyggeliga livsstilen. Med andra ord, lev endast med det som verkligen är viktigt, och ge upp onödiga saker.

Generellt sett anses det att ju fler saker man har, desto rikare är man. Men ju fler saker du har, desto svårare blir det att röra sig, och det uppstår kostnader för att hantera dem. Därför kan det minimalistiska tankesättet ”Less is more” vara i centrum.

Även i Danmark behandlar många människor saker med omsorg och köper inte fler produkter än nödvändigt. Det är vanligt att reparera och underhålla saker istället för att omedelbart köpa nya när något går sönder. Därför blir rummet aldrig överfullt, och du kan alltid spendera tid i ett rent och snyggt rum.

Dessutom uppstår en tillgivenhet och önskan att behandla ett objekt omsorgsfullt när man använder det under lång tid. Att befria sig från onödvändiga saker och vara omgiven av det som verkligen är viktigt leder till ett lätt och lyckligt liv, både fysiskt och psykiskt.

Var i kontakt med naturen

Dessutom rekommenderar vi att du spenderar mer tid i naturen. Länder som Skandinavien har en stor del av sitt land täckt av skog, och naturen är nära. Dessutom garanterar de nordiska länderna ”rätten att njuta av naturen”, vilket innebär att alla är fria att gå in i skogen och samla och utforska.

自然享受権
Allemansrätten: Nordens garanterade rätt att njuta av naturen北欧は国土の大部分が豊かな自然に覆われており、その自然を誰もが享受できる権利である「自然享受権」が誕生しました。今回は、北欧の自然享受権について、どのような法律であるのかを紹介していきます。...

Många danskar går lätt in i den närliggande skogen på lediga dagar och spenderar sin tid med att promenera, plocka bär, fiska och simma. Många studier har visat att kontakt med naturen har positiva effekter på den mentala hälsan.

En punkt när man praktiserar en hyggelig livsstil är att öka tiden du kommer i kontakt med växter i ditt dagliga liv. Du kan till exempel ta en promenad i den närliggande skogen, eller om du bor i staden, kan du ställa inomhusväxter som interiör i ditt rum. Bara att lägga till grönt i ditt liv bör slappna av ditt hjärta.

Sammanfattning

”Hygge” är ett ord som betyder den trevliga tiden och livsstilen som danskarna värderar. I det moderna samhället är vi ofta upptagna med arbete och studier och förlorar vår mentala lugn, men ”Hygge”, den norddanska livsstilen, ger oss ledtrådar om vad som verkligen är ett rikt liv.