Finlandet

Rauma: Finlands tredje äldsta stad med världsarv

ラウマ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Rauma är den tredje äldsta staden i Finland och grundades 1442. Gamla stan är ett världsarv och dess pastellfärgade gator är otroligt vackra. I den här artikeln kommer jag att berätta om staden Rauma i detalj. Om du är intresserad av Rauma, en dold pärla i Finland, läs gärna vidare.

Vad är Rauma för en stad?

Rauma är en liten stad med cirka 40 000 invånare, belägen ungefär 200 km nordväst om Finlands huvudstad Helsingfors. Den grundades 1442 och är känd som Finlands tredje äldsta stad. Den äldsta staden är Åbo och den näst äldsta är Borgå.

En gång i tiden var den känd som en hamnstad och utvecklades genom skeppsbyggnads- och spetsindustrin. Efter andra världskriget blev dock huvudindustrin till industri. Stadens centrum, där det finns samlingar av medeltida träbyggnader, är särskilt känt. Detta centrum kallas ”Raumas gamla stad” och representerar staden.

Raumas gamla stad, ett världsarv

Gamla stan, som sträcker sig i centrum av Rauma, är ett historiskt område som bevarar bilden av staden vid dess grundande 1442. Om du besöker Gamla stan hittar du gator som starkt bevarar den medeltida atmosfären och byggnader i nyrenässansstil.

Ytan på Raumas gamla stad är bara cirka 0,3 kvadratkilometer och inom denna gräns finns cirka 600 trähus. I det gamla stadshuset i centrum finns historiska dokument och konsthantverk som dokumenterar Raumas hundratals år gamla väg.

Dessutom finns i norra delen av Raumas gamla stad Heliga korsets stenkyrka, som byggdes under andra hälften av 1400-talet. Ursprungligen var det ett klosterkyrka, men det förseglades genom reformationen på 1500-talet och ändrades senare till en evangelisk-luthersk kyrka. Således erkändes Raumas gamla stad, som har många historiska byggnader och gator, som ett världsarv 1991.

De vackra trähusen i Raumas gamla stad är en attraktion

Ett synonymt för Raumas gamla stad är träarkitektur. Scenen med ljusa pastellfärger är en värld som är pittoresk på varje plats. Det finns olika teorier om varför byggnaderna i Rauma är färgglada, men en av de mest troliga är att sjömännen, som återvände till Rauma efter långa resor, kunde lätt känna igen sina hem genom att måla dem i slående färger.

Även om trähusen i Gamla stan är ett världsarv, bor fortfarande cirka 600 människor där, och de används också som affärer som säljer souvenirer och varor, och som restauranger. Dessutom blev Rauma nästan helt förstört av stora bränder 1640 och 1682, och byggnaderna återuppbyggdes efteråt i nyrenässansstil. Därför kommer de flesta av de befintliga träbyggnaderna från 1700-talet och senare.

Spetsknyppling är ett traditionellt hantverk i Rauma

I Rauma, som blomstrade i spetsindustrin från 1700-talet, är spetsknyppling känt som stadens traditionella hantverk. Spetsknyppling kallas också ”juvelen av tråd” på grund av dess skönhet. Dessutom är det dyrt eftersom det kräver komplicerade tekniker att sticka den.

Spetsknyppling, som skapades i slutet av 1700-talet, var populär både i Finland och utomlands på grund av dess vackra, finstickade mönster. Idag är spetsknyppling fortfarande ett representativt hantverk för staden Rauma, och det anordnas ofta utställningar.

ボビンレース
Klöppelspets: Den ädla vävningen, också känd som "trådens juvel"I olika europeiska och nordiska länder finns det en traditionell handvävning som kallas klöppelspets. Ursprungligen från Europa har tekniken spridit sig till många platser, såsom Rauma i Finland. I denna artikel introducerar jag klöppelspets, som har fascinerat många människor från medeltiden till nutiden. Om du är intresserad av handarbete och konsthantverk, bör du definitivt fortsätta läsa....

Sammanfattning

Rauma ligger på Finlands västkust och är landets tredje äldsta stad. Även om Raumas gamla stad är ett världsarv, är det på grund av dess låga bekantskap ett dolt ställe som knappt några japanska turister besöker. För de som vill ”dyka djupare in i Finland” rekommenderar jag starkt Rauma.