Finlandet

Blåbärspaj: Finska sommarsmaken

ブルーベリーパイ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland är blåbärspaj, som görs med blåbär som är i säsong under sommaren, mycket populärt. När sommaren kommer, skördar finländare hinkar fulla av sötsyrliga blåbär som har fått mycket solljus. De bakar sedan blåbärspaj hemma med de nyss plockade blåbären och njuter av den tillsammans med familj och vänner under sommaren. I den här artikeln kommer jag att introducera finsk blåbärspaj som kan enkelt göras även i Japan.

Blåbärspaj, populär även i Finland

Blåbärspaj med massor av blåbär på en frasig pajdeg är mycket populär även i Japan där bär används flitigt i sötsaker. Och i Norden, inklusive Finland, är det en populär kaka som äts dagligen under sommaren, antingen som en delikatess eller som tillbehör till kaffe.

Det finns ett brett utbud av recept, och blåbärspajer bakade i finska hem varierar från pajdeg till tarteletter, serverade med yoghurt eller vispgrädde, och det finns många olika receptstilar för varje familj.

I Finland kallas blåbärspaj för ”Mustikkapiirakka”. På finska betyder ”Mustikka” blåbär och ”Piirakka” betyder paj. Förresten, i Finland kallas både söta pajer och matpajer som quiche ”Piirakka”. Till exempel är Karelska piirakka, en lokal maträtt från Karelen-regionen i Finland, också en av dessa.

Blåbärspajer äts året runt i Norden, inklusive Finland, men det sägs att konsumtionen av blåbärspaj ökar särskilt under sommaren, från juli till augusti, när bären är i säsong i Finland.

Bär är en välbekant frukt i Norden

I de nordiska länderna, inklusive Finland, är bär som blåbär och hallon bland de mest välbekanta och uppskattade frukterna.

I de skogar som täcker hela Norden finns det vilda blåbär överallt, och tack vare allemansrätten, en unik lag i Norden, kan vem som helst fritt plocka blåbär som växer vilt i skogen.

Dessutom upplever Norden midnattssol under sommarsäsongen, då solen aldrig går ner och det är ljust ute dygnet runt. Tack vare midnattssolen kan de vilda bären få tillräckligt med solljus för att växa.

Dessa gynnsamma klimatförhållanden bidrar till att näringsrika och saftiga bär trivs och växer i Norden. Samtidigt blir de bär som kan skördas under sommaren en värdefull källa till vitaminer för människor som bor i Norden för att överleva den långa vintern då grödor inte kan odlas. I Norden har man länge konserverat blåbär som skördats under sommaren genom att sockra dem och lägga dem i burkar eller genom att frysa dem för att använda som vinterförråd.

Allemansrätten som erkänns i Norden

”Allemansrätten” är en unik lag i Norden, som ger alla rätten att fritt gå in i skogen och samla vilda svampar och bär, även om det är på privat mark. Denna rätt erkänns inte bara för medborgare i de nordiska länderna utan även för turister från utlandet. Och i Finland går många in i skogen under sommaren för att skörda blåbär som är i säsong.

Blåbären som skördas i skogen används hemma för att göra sylt eller sås, och det överskott som finns fryses in. Dessutom är det vanligt att baka blåbärspaj med färska blåbär och servera den till vänner och familj under sommaren.

I Finland är det inte ovanligt att äga en stuga vid en sjö. Tack vare midnattssolen, som ger långa ljusa timmar under sommaren, är det vanligt att hålla fester där alla samlas kring nybakade blåbärspajer.

自然享受権
Allemansrätten: Nordens garanterade rätt att njuta av naturen北欧は国土の大部分が豊かな自然に覆われており、その自然を誰もが享受できる権利である「自然享受権」が誕生しました。今回は、北欧の自然享受権について、どのような法律であるのかを紹介していきます。...

Blåbärspajrecept

För finskt blåbärspajrecept, börja med att blanda smör, ägg, socker och vetemjöl i en skål för att göra pajdegen. För fyllningen, använd blåbär, vaniljsocker, citronsaft för syrlighet och ”viili”, en finsk fermenterad mjölkprodukt.

”Viili” kanske inte är välkänt i Japan. Viili är en finsk fermenterad produkt gjord av mjölk, med en karakteristiskt klibbig konsistens och syrlighet. Smaken och konsistensen liknar japansk yoghurt. I Japan kan avrunnen yoghurt användas som ersättning.

Det rekommenderas också att använda frysta blåbär, eftersom det är billigare och eventuella rester kan sparas som de är. Slutligen, grädda i en 200°C ugn i cirka 30 minuter för att slutföra.

Sammanfattning

Blåbär, med sin sötsyrliga smak, är inte bara läckra att äta som de är, men blir ännu mer läckra när de används i en blåbärspaj. Den populära blåbärspajen i finska hem kan enkelt göras med ingredienser som finns i Japan, så varför inte ge det ett försök?