Islandet

Isländska får: En renrasig ras som introducerades av vikingarna

アイスランドシープ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Island är svårt att odla på grund av dess karga landskap, och djurhållning och betesdrift har alltid varit grunden för livet. Särskilt får, som är resistenta mot kyla, har sedan vikingatiden varit en viktig stöttepelare i det isländska livet. Rasen som är känd som isländskt får kommer från Island och är globalt känd som en sällsynt antik ras av får. Idag presenterar jag det isländska fåret, en renrasig ras som är hemmahörande på Island.

Det isländska fåret som vikingarna tog med sig

Island, ett nordiskt land täckt av tuffa bergregioner och glaciärer. De första människorna som bosatte sig här var vikingar, som dominerade de nordliga haven som pirater. De första vikingarna bosatte sig på Island 874. De tog med sig många tillgångar och kulturer från Norge till Island, inklusive får.

Fåren som vikingarna introducerade kallas isländska får. Även känt som isländskt får, det kännetecknas av dess hornade, korta benprofil. Detta isländska får är nu känt som ett får som är infödd på Island.

Fram till 1940-talet var det isländska fåret främst en mjölkkor för mjölkproduktion. Idag hålls det för ull och kött. Ullen förvandlas till ullprodukter som ytterkappor och inre kappor, och lammköttet exporteras globalt som isländskt lamm.

Får är Islands huvudsakliga boskap

Tyvärr är Islands mark inte lämplig för odling på grund av lava, ödemark och tufft klimat. Därför har Islands invånare alltid tjänat sitt levebröd genom boskapsskötsel.

Får är särskilt djur med hög kylresistens och kan hållas tillräckligt även i Islands kalla klimat. Ullfår omvandlas till kläder mot kylan och fårfkött till värdefulla livsmedel. På Island, där marken är fattig och svår att växa växter, var det viktigt att använda får helt, från ull till kött. Det finns många fårskivor i det isländska traditionella köket, från stekt kött till Svið, en gryträtt med fårhuvud.

En renrasig ras vars genetiska sammansättning inte har ändrats på över 1000 år

Det isländska fåret som vikingarna tog med sig på slutet av 800-talet är faktiskt känt som en sällsynt renrasig får över hela världen.

Idag utförs rasförbättringar på många husdjur, till exempel är svarta Wagyu-nötkreatur och broilers välkända. Till skillnad från detta har isländska får sedan deras introduktion till Island på 800-talet inte korsats och har bara hållits i samma blodlinje. Med andra ord, det är en sällsynt ras vars genetiska struktur mellan de förfäder till de isländska fåren som hölls på 800-talet och moderna individer är identisk.

Bakgrunden till detta är den strikta blodlinjestyrningen av den isländska regeringen. På Island är exporten av levande isländska får och importen av får av andra raser strikt begränsade. Tack vare dessa insatser skyddas det isländska fåret som en antik ras som har existerat i över 1000 år.

Högkvalitativt isländskt lamm

Renrasiga isländska får bearbetas och exporteras globalt som ”Isländskt lamm”. Isländska får hålls i allmänhet fritt och matas på gräs, örter och bär som växer på isländsk mark. Tillväxthormoner och antibiotika används inte.

Isländska får som har vuxit upp i Islands rika natur är också kända för sin högkvalitativa köttkvalitet. Det sägs att det inte har någon specifik lukt av fårkött och har en djup fyllighet och sötma. Emellertid utgör det isländska lammet bara cirka 1% av den totala importen av fårkött till Japan och är mycket sällsynt i Japan.

Sammanfattning

Det isländska fåret är ett får som vikingarna tog med sig när de koloniserade Island 874. Sedan dess har det varit känt som en antik fårkras som inte har korsats i cirka 1200 år.

Idag exporteras isländska får som isländskt lamm och deras högkvalitativa kött är mycket populärt. Det finns inte många, men vissa butiker i Japan erbjuder också isländskt lamm, så om du är intresserad, kolla in det.