Finlandet

Mors Dag: Frukost och blommor till mamma, en finsk högtid i maj

ヴァルコブオッコ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Mors Dag är också känd som en helgdag i Japan där man ger sin mamma, som tar hand om en varje dag, nejlikor. Mors Dag är en global tradition, även i Nordeuropa och Finland. I Finland har man förutom att ge blommor också den speciella traditionen att tillaga frukost till mamma. I denna artikel vill jag förklara hur Mors Dag firas i Finland och också berätta historien om Mors Dag.

Karakteristika för finska Mors Dag

”Mors Dag” är en globalt känd högtid där man visar sin tacksamhet till sin mamma. Mors Dag firas också i Finland, precis som i Japan, på den andra söndagen i maj. I Finland infördes Mors Dag 1918.

På Mors Dag används ”Hyvää äitienpäivää” (finska för ”Glad Mors Dag”) som en hälsning för att fira denna dag.

Precis som i Japan ger barnen sina mammor gratulationskort och presenter. I Finland är det vanligt att inte ge nejlikor, utan miniroser eller en blomma som kallas ”Valkovuokko”. Dessutom finns det i Finland en speciell tradition som skiljer sig från Japan: på Mors Dag tar barnen och pappan fram frukosten till mammans säng så att hon kan njuta av den i lugn och ro.

Valkovuokko, symbolen för Mors Dag

Valkovuokko, en blomma som representerar Mors Dag i Finland, är en flerårig växt av släktet Anemone i familjen Ranunculaceae, som ursprungligen kommer från Europa. I Japan är den också känd under namnen Yabuichige eller Ichirinsou.

Valkovuokko blommar under vårsäsongen från april till juni. Eftersom blomningen sammanfaller exakt med Mors Dag har den gradvis etablerat sig som blomman att ge på Mors Dag i Finland.

Valkovuokko är känd för sina vackra vita blomblad och växer i Finland på en mängd platser, från ängar till skogar. Varje vår blommar Valkovuokko-blommorna som om marken var täckt med en vit matta.

Mors Dags födelse

カーネーション

Mors Dag är idag en årlig tradition som firas runt om i världen, men när föddes Mors Dag egentligen? Det finns flera teorier om ursprunget till Mors Dag, som teorin att den kommer från det antika Rom eller uppstod i England på 1600-talet. Den mest accepterade teorin är dock att den uppstod i början av 1900-talet i Amerika.

Den 12 maj 1907 hölls en minnesceremoni för socialaktivisten Ann Jarvis i en kyrka i Philadelphia, USA. Ann Jarvis var känd för att ha hjälpt sårade soldater under inbördeskriget och hennes aktiviteter inom folkhälsan, och begravningen hölls i en kyrka som hon besökte under sin livstid. Hennes dotter, Anna Jarvis, lade hennes favoritblommor, vita nejlikor, på altaret och delade ut dem även till deltagarna.

Detta evenemang, som utfördes av flickan Anna Jarvis, spred sig gradvis i Amerika. Baserat på dagen då Ann Jarvis minnesceremoni hölls, förklarade den amerikanska regeringen 1914 ”Mors Dag” officiellt som en helgdag. Efter det spred sig Mors Dag från Amerika till resten av världen. I Finland infördes ”Mors Dag” 1918 och i Japan efter kriget 1947.

Sammanfattning

Mors Dag är en högtid som går tillbaka till Ann Jarvis och hennes dotter Anna Jarvis. I Japan är det vanligt att ge röda nejlikor på Mors Dag. I Finland ger man däremot den vita blomman Valkovuokko. Dessutom finns det i Finland traditionen att barnen tillagar frukost till sin mamma och låter henne slappna av.