Arkitektur

Blaue Lagune: Världens största utomhus varma källa i Island

ブルーラグーン
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Island är känt för sin aktiva vulkaniska aktivitet, liknande Japan. Och en välsignelse som kommer från denna vulkaniska aktivitet är de heta källorna. Det finns många varma källor på Island, precis som i olika delar av Japan. I synnerhet är Blue Lagoon känd som en av de största varma källorna i världen. I denna artikel kommer jag att presentera Blue Lagoon på Island i detalj.

Världens största utomhus varma källa, Blå Lagunen

Även om Island är känt som isens land, har det också en sida som ett av de ledande vulkaniska länderna, precis som Japan. På grund av den underjordiska vulkaniska aktiviteten finns det ånga och varmt vatten i många delar av Island, och samtidigt är många varma källsanläggningar öppna.

”Blå Lagunen”, som vi belyser denna gång, är en särskilt populär varm källa på Island. Blå Lagunen ligger cirka 40 km sydväst om Islands huvudstad, Reykjavik.

En av charmen med Blå Lagunen är den exceptionellt vackra färgen som man inte förväntar sig att se i en varm källa. Vattnets färg är en mild blandning av mjölkvitt och blått på grund av kiseldioxid och svavel.

Blå Lagunen, som namnet antyder, är en magnifik varm källa där det klara vattnet från de varma källorna sträcker sig ut över ett stort område. Ytan på den varma källan är cirka 5000 m² och den djupaste punkten har ett vattendjup på 1,4 m. Vattentemperaturen ligger mellan 37℃ och 40℃, lite ljummet, vilket gör det trevligt att doppa sig under långa perioder. Den yttre delen av den varma källan består av lava, vilket är en egenskap för vulkanlandet Island.

Blå Lagunen är världens största utomhus varma källa och en av de mest kända turistattraktionerna på Island. Det är en populär plats där många människor kommer för att koppla av och ladda upp, och lockar många besökare från in- och utlandet året runt.

Konstgjord varm källa som återanvänder avloppsvatten från kraftverk

Det varma vattnet i Blå Lagunen är inte en naturlig källa som strömmar upp från marken som i Japan. Vattnet som används i Blå Lagunen är faktiskt en konstgjord varm källa som återanvänder avloppsvatten som har använts för elproduktion i det närliggande Svartsengi geotermiska kraftverket.

Men även om det sägs att den använder vatten som har uppvärmts genom att värma upp grundvatten och havsvatten med geotermi, innehåller det varma vattnet i Blå Lagunen en stor mängd mineraler på grund av dess närhet till havet.

Den varma källan i Blå Lagunen har inte bara en hög skönhetseffekt, utan även den vita och leriga kiseldioxiden som erhålls från källan är mycket populär. Den vita kiseldioxiden i den varma källan kan användas fritt. Dessutom verkar det som att kosmetiska produkter som innehåller samma ingredienser som leran från Blå Lagunen också säljs i anläggningen.

Guide till faciliteterna vid Blå lagunen

Blå lagunen är inte bara en utomhus varm källa, det är också en plats som liknar en komplett avkopplingszon, med ett café, en restaurang och butiker.

Först och främst måste du boka Blå lagunen i förväg och göra en bokning online. Inträdesavgiften är cirka 6000 till 7000 yen i japansk valuta, vilket är lite dyrt för en varm källanläggning. Vid incheckning får du ett armband utrustat med en magnetisk chip, och du betalar med detta armband inom anläggningen. Därför behöver du inte ta med kontanter. Vid inköp lagras din inköpshistorik på armbandet och det totala beloppet betalas när du lämnar anläggningen.

Innan du går in i den varma källan är det obligatoriskt att tvätta sig i duschen. Dessutom är det obligatoriskt att bära badkläder vid badning. Det är vanligtvis nödvändigt att ta med egna badkläder, men om du glömmer det kan du hyra det på plats.

Nu kan du äntligen gå in i den varma källan vid Blå lagunen. Blå lagunen liknar mer en varm pool än en utomhus varm källa, och du kan njuta av det termiska badet genom att simma. Inom den 5000 m² stora platsen finns det en bastu, en grotta och till och med en bar där du kan dricka alkohol.

En av de särskilda funktionerna i baren vid Blå lagunen är att du kan beställa i en unik stil genom att sitta i vattnet upp till midjan. I Japan är det ovanligt att dricka alkohol medan du sitter i en varm källa. Efter att du har värmt upp i det termiska badet kan du njuta av en massage eller äta på en restaurang på plats.

Som du kan se har Blå lagunen en mängd olika faciliteter utöver den varma källan, och det är så tillfredsställande att du kan tillbringa hela dagen där utan att bli uttråkad.

Skapandehistorien av Blå lagunen

Låt oss ta en titt på historien om Blå lagunen och hur den skapades.

Blå lagunen är idag ett mycket populärt termiskt bad, men ursprungligen var det en damm som råkade bildas med avloppsvatten från Svartsengi geotermiska kraftverk. På Island, ett land med många vulkaner, finns det geotermiska kraftverk över hela landet, och Svartsengi geotermiska kraftverk byggdes 1976 som en av dessa anläggningar.

Svartsengi geotermiska kraftverk producerar elektricitet genom att använda ånga från 2000 meter under jorden för att driva turbiner. Dessutom värmer ångan också upp sötvatten, som levereras som varmt vatten för uppvärmning av hushåll. Ångan som stiger upp från underjorden kyls sedan ner och släpps ut som varmt vatten.

Normalt borde avloppsvattnet absorberas av marken, men det varma vattnet som producerades av Svartsengi geotermiska kraftverk innehöll mycket kisel. Eftersom kisel hårdnar vid kylning, stelnar det varma vattnet rikt på kisel innan det kan tränga in i den omgivande marken, vilket bildar en liten damm.

Vändpunkten för skapandet av Blå lagunen inträffade 1981, när en man vid namn Valur Margeirsson, som led av psoriasis, en typ av hudsjukdom, badade i dammen som bildats av avloppsvattnet. Även om människorna omkring honom avrådde honom från att gå in i en damm vars ingredienser var okända, förbättrades hans hudsjukdom märkbart efter badet. Därefter blev effektiviteten av det termiska vattnet mot hudsjukdomar allmänt känt.

På det sättet öppnades den lilla dammen, som bildades av kraftverkets avloppsvatten, 1987 som en termisk badanläggning under namnet ”Blå lagunen”.

Sammanfattning

Blå lagunen är den största utomhus termiska källan på Island och, som dess namn ”Blå lagunen” antyder, är det mjölkvita vattnet med en blå ton också mycket attraktivt. Dessutom är Blå lagunen också en konstgjord termisk källa som är miljövänlig eftersom den återanvänder avloppsvattnet från kraftverket. Dessutom finns det faciliteter som silikamuddskrubb, massage, café och bar, så du kan tillbringa hela dagen där.

Blå lagunen ligger cirka 40 km eller 30 minuter med bil från huvudstaden, Reykjavik. Från närmaste flygplats, Keflavik, kan du komma dit på cirka 20 minuter. Det finns också en direktbuss från Reykjavik, så tveka inte att besöka den under din resa till Island.