Danmark

Rødkål: Dansk ångkokt rödkål

リュドコール
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I den danska matlistan finns det förutom huvudrätten, kötträtten, också en mängd olika grönsaksrätter. Rødkål, en grönsaksrätt, är en av de mest populära grönsaksrätterna i Danmark. I denna artikel kommer jag att diskutera rätten Rødkål i detalj, så de som är intresserade av danska maträtter, var god och fortsätt läsa.

Rødkål är en grönsaksrätt till kötträtter

Rätten som jag vill introducera idag heter ”Rødkål”. Detta hänvisar till ångkokt rödkål som äts i Danmark. Det kan likna ”coleslaw” i Japan eller ”sauerkraut” i Tyskland. För övrigt betyder ”Rødkål” på danska ”rød” (röd) och ”kål” (kål).

Rødkål äts inte bara som en sallad på egen hand, utan är också populär i Danmark som en grönsak till kötträtter. Eftersom Danmark ligger i en kall höglatitudregion har kaloririka kötträtter alltid ätits. Typiska rätter inkluderar ”Flæskesteg”, den danska versionen av stekt fläsk.

Flæskesteg: Krispig textur, läcker dansk rostI danska hushåll konsumeras mycket fläskkött, och Flæskesteg, en kötträtt, äts ofta. Flæskesteg är en dansk rost som bakas i ugnen från ett stycke fläskkött. I den här artikeln vill jag introducera Flæskestegs egenskaper och recept, samt hur det äts i Danmark....

Rødkåls uppfriskande smak passar utmärkt till kötträtter. Det sägs att dess söt-sura och behagligt sura smak neutraliserar de feta delarna av kötträtten. Dessutom är Rødkål inte bara populär i Danmark, utan också i Tyskland, där det också finns många rätter med fläskkött, som en populär sidorätt.

Populär som julmat i Danmark

Rødkål äts året runt i Danmark, men är särskilt viktig som en julrätt. I Danmark finns det en tradition att äta Flæskesteg på julafton, vilket motsvarar kalkon i Japan, och Rødkål serveras som en sidorätt.

I Danmark köps Rødkål vanligtvis i livsmedelsbutiker. I livsmedelsbutiker säljs Rødkål året runt i burkar och kan lagras länge, så det förvaras ofta i hushållen.

Rødkål-recept

Som namnet antyder görs Rødkål genom att långsamt ångkoka rödkål i en gryta. Först tas roten av rödkålen bort och sedan hackas den fint. Dessutom läggs ofta lök till Rødkål.

Olja (eller smör) hälls i en gryta och rödkål och lök steks tills de är mjuka. Sedan minskas värmen, vatten och vitvinsvinäger, salt och peppar läggs till och kokas i cirka en timme. När rödkålen är mjuk är Rødkål klar.

Du kan göra en stor mängd av ett huvud rödkål, så rester kan lagras i kylskåpet som en sidorätt.

Sammanfattning

Danmark har en av de högsta konsumtionerna av fläskkött i världen, och det finns en mängd olika kötträtter. Rødkål är en oumbärlig grönsaksrätt till danska kötträtter, som kännetecknas av sin uppfriskande smak och surhet som mildrar det tunga fettet i köttet.

Om du inte kan få tag på rödkål kan du ersätta den med vanlig kål. Som en enkel sidorätt som du lätt kan förbereda bör du prova den åtminstone en gång.