Arkitektur

Tivoli Park: En dansk nöjespark grundad 1843

チボリ公園
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Tivoli Park, en av de äldsta nöjesparkerna som fortfarande är i drift, ligger i Köpenhamn, Danmark. Många kända personer, däribland H.C. Andersen, har besökt parken tidigare och den betraktas som en institution bland institutioner i Danmark. Grundat 1843 har Tivoli Park sedan dess lockat många turister från hela världen. I den här artikeln vill jag presentera denna danska nöjespark.

Tivoli Park, en av de äldsta nöjesparkerna

Tivoli Park, beläget i den danska huvudstaden Köpenhamn, är en av världens äldsta nöjesparker, grundad för över 170 år sedan, 1843. Parken ligger bara en minuts promenad från Köpenhamns centralstation, vilket gör det till ett idealiskt läge.

Som namnet antyder, huserar parken många attraktioner och restauranger. Parkens inre erbjuder en sagolik dansk landskap, vilket påminner om sagoförfattaren H.C. Andersens hemland, som också sägs ha tillbringat många timmar i parken.

Under dagtid njuter barnen av attraktionerna, medan parken på kvällen är upplyst på ett spektakulärt sätt och erbjuder ett trevligt utrymme även för vuxna. Danmark, som Japan, har fyra årstider, och Tivoli Park erbjuder olika säsongsevenemang, såsom Halloween på hösten och jul på vintern.

Tivoli Parks historia

Grundaren av Tivoli Park var Georg Carstensen, en undersåte till kung Christian VIII av Danmark på 1800-talet. Han skapade Tivoli Park i Köpenhamn som en nöjesplats för medborgarna, med konceptet av en plats ”utan klassdiskriminering och öppen för alla”. Vid den tiden var samhället strikt hierarkiskt, så en nöjespark öppen för alla, oavsett klass, var en nyskapande idé.

Tivoli Park är den tredje äldsta befintliga nöjesparken, den äldsta är Dyrehavsbakken, beläget i norra delen av den danska ön Själland, som grundades 1583. Den följs av Wiens Prater Park i Österrike, grundad 1766.

Många kända personer har besökt Tivoli Park, och det sägs att Andersen, sagoförfattaren, tillbringade många timmar där och arbetade på sina verk. Dessutom besökte Walt Disney, grundaren av Disneyland, Tivoli Park och inspirerades av den, vilket gjorde parken till en modell för Disneyland.

Öppettider och entréavgifter för Tivoli Park

Tivoli Park är inte öppet året runt, det finns öppnings- och stängningsperioder, så var uppmärksam när du planerar att besöka. Öppningsperioderna är vanligtvis från första veckan i april till slutet av september, från mitten av oktober till början av november för Halloween-perioden och från mitten av november till 31 december för julperioden. Parken är stängd från januari till mars. Öppettiderna är ganska sena, från söndag till torsdag från kl. 11.00 till 23.00 och fredagar och lördagar fram till midnatt.

Parken är också populär bland par som promenerar i den mystiska trädgården upplyst på natten. Entréavgifterna varierar något beroende på säsongen, men i japanska yen ligger de mellan cirka 1 700 och 2 000 yen. Det finns också årsvisum tillgängliga som tillåter entré under hela året, vilket vanligtvis kostar cirka 6 000 yen.

Tivoli Park är också tillgängligt med ”Copenhagen Card”, som ger obegränsad tillgång till turistattraktioner och kollektivtrafik i staden under en viss period. Det är dock viktigt att notera att entréavgifter och avgifter för varje attraktion är separata, så om du vill använda en attraktion måste du köpa en extra biljett. Avgifterna för attraktioner kan betalas varje gång, eller så kan du köpa en obegränsad biljett.

Guide till parkens attraktioner

Tivoli Park, som sträcker sig över cirka 85 000 m², erbjuder en mängd attraktioner som pariserhjulet, karusellen och berg-och dalbanan, som också är populära i Japan. Förutom klassiska attraktioner för barn finns det också spännande attraktioner som fritt fall och luftgungor, som kan avnjutas av vuxna.

Förutom attraktionerna anordnas också musikkonserter i parken. Varje fredag uppträder artister på scenen, och traditionella föreställningar som pantomimer presenteras på utomhusteatern ”Peacock Theatre” som ligger i mitten av parken. Tivoli Park har välkomnat nationella och internationella artister, inklusive Lady Gaga.

Det finns också över 50 restauranger och souvenirbutiker i parken, vilket gör det till en idealisk plats att koppla av. Restaurangerna serverar en mängd danska rätter samt västerländska och asiatiska rätter.

Den äldsta restaurangen i parken, ”Grøften”, som har varit i drift sedan 1874, är särskilt känd. Den är populär bland utländska turister eftersom den erbjuder traditionella danska rätter som smørrebrød.

Sammanfattning

Sedan grundandet 1843 har Tivoli Park, den mest kända nöjesparken i Danmark och Skandinavien, lockat många besökare, både lokala och utländska. Parken erbjuder en mängd attraktioner, från lugna åkattraktioner till spännande åkattraktioner, musikkonserter och nattliga ljusinstallationer, med så mycket att se och göra att det är omöjligt att utforska allt på en enda dag.