Arkitektur

Frederiksborgs slott: Ett magnifikt slott vid sjön i Danmark

フレデリクスボー城
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Danmark ligger Frederiksborgs slott, Nordeuropas största renässansslott. Slottet är byggt på tre öar i Palatsjön och har en fängslande och mystisk atmosfär, delvis tack vare dess imponerande fasad som verkar flyta på sjöns yta.

Slottet har en intressant historia då det renoverats av två danska kungar och efter en brand, restaurerats magnifikt. Idag kommer jag att berätta om det berömda nordeuropeiska danska slottet, Frederiksborgs slott.

Vad är Frederiksborgs slott?

Frederiksborgs slott är Nordeuropas största renässansslott och ligger i Hillerød på ön Nordjylland, cirka 30 km norr om den danska huvudstaden Köpenhamn. Slottet ligger på tre små öar i den vackra Palatsjön och har en fantastisk atmosfär och är en berömd sevärdhet i Danmark.

Slottet är byggt i samma renässansstil som Versaillespalatset i Frankrike, med en påkostad och solid fasad av röda tegelstenar. Slottets väggar och interiörer är utsmyckade med fina detaljer, vilket gör det till ett av de vackraste slotten i Danmark. Frederiksborgs slott planerades och byggdes i sin nuvarande form av den danske kungen Fredrik II på 1560-talet och färdigställdes av hans son Kristian IV på 1620-talet.

Byggnadshistoria av Frederiksborgs slott

Frederiksborgs slott påbörjades 1560 av den danske kungen Fredrik II, vars namn slottet bär. Större delen av dagens Frederiksborgs slott byggdes av Fredrik II:s son, Kristian IV, som efterträdde honom på tronen och föddes på slottet 1577.

I början av 1600-talet arbetade han med de nederländska arkitekterna Lorenz van Steenwinckel och Hans van Steenwinckel för att färdigställa bygget mellan 1602 och 1618. Efter Kristian IV:s död användes Frederiksborgs slott som bostad för de danska kungarna och mellan 1671 och 1840 användes det även för kröningar. Kristian IV, fascinerad av den nederländska stilen som användes i byggandet, beordrade byggandet av ett sommarpalats i Köpenhamn, som blev det berömda Rosenborgs slott.

Nu öppet för allmänheten som Nationalhistoriska museet

År 1877 öppnades Frederiksborgs slott som Nationalhistoriska museet, där möbler och konstverk som tillhört den danska kungafamiljen i århundraden bevaras och visas.

Efter en brand som förstörde större delen av slottets interiör samlades medel på nationell och regional nivå för återuppbyggnad. J.C. Jacobsen, grundare av bryggeriet ”Carlsberg”, bidrog med en betydande summa pengar som var mycket hjälpsam i restaureringsprocessen. Arton år senare, 1877, tack vare insamlade donationer, återhämtade sig slottet från förstörelsen orsakad av branden och återöppnade som Nationalhistoriska museet.

Museet innehåller många danska historiska samlingar, inklusive målningar, keramik och skatter. Dessutom sägs museet ha den största samlingen av porträtt i Danmark.

På andra våningen i Frederiksborgs slott finns en kyrka, byggd av hovarkitekten under Kristian V:s regeringstid. Ursprungligen reserverad för kungafamiljen hålls nu årliga musikkonserter i kyrkan. Under branden 1859 drabbades kyrkan av få skador och den ursprungliga interiören från byggnadstiden är fortfarande intakt. Varje torsdag, från 13:30 till 14:00, hålls en konsert med tre orglar från 1610.

Externa attraktioner på slottet, som sjön och trädgården

Förutom slottets interiör, som rymmer en mängd konstverk som berättar om Danmarks historia, är även omgivningarna, som trädgårdarna och sjön, väl underhållna och värda ett besök.

Förbi entréporten finns en innergård med en fontän och en bronsstaty av Neptunus som välkomnar besökarna. Den ursprungliga statyn av Neptunus flyttades till Stockholm, Sverige, 1659 under Nordiska kriget och finns fortfarande i gården på Drottningholms slott, som är ett UNESCO-världsarv, i utkanten av Stockholm. Följaktligen är bronsstatyn i gården på Frederiksborgs slott en kopia.

Dessutom erbjuder trädgårdarna på Frederiksborgs slott en unik inblick i estetiken hos franska trädgårdar. Den barocka trädgården designades på 1700-talet och återuppbyggdes mellan 1993 och 1996. Designen påminner om en kunglig krona, med vackra mönster av prydnadsväxter, som får högt betyg av turister.

Sammanfattning

I Danmark har Frederiksborgs slott en historia som går tillbaka till 1500-talet och är det största renässansslottet i norra Europa. Slottet, som har fått sitt namn efter kung Fredrik II och byggdes av honom och hans son Kristian IV, står fortfarande tyst vid sjön och vakar över de danska städerna.

Trots att det förstördes till största delen av en brand, har Frederiksborgs slott restaurerats på ett fantastiskt sätt och omvandlats till ett museum, vilket gör det till en plats som inte bör missas för dem som besöker Danmark.