Finlandet

Vihta: Ett massageverktyg särskilt för bastun, sammansatt av björkgrenar och -blad

vihta
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Den finska bastun, som uppfanns i Finland, är en anläggning som är perfekt för hälsa, skönhet och avkoppling. Det finns många bastuentusiaster inte bara i Finland, utan även i Japan. En bastu är inte bara till för uppvärmning, man kan även njuta av ångbad och kalla bad. Dessutom har ett verktyg som kallas ”Vihta” använts särskilt för bastun i Finland i flera tusentals år. I den här artikeln vill jag presentera Vihta, som man bör känna till för att njuta ännu mer av bastun.

Vihta, som används i den finska bastun

En bastu är en sorts ångbad som uppfanns i Karelen i norra Finland. Ursprunget till bastun går mer än 2000 år tillbaka. I forntidens Finland användes bastun inte bara för bad, utan även som en helig plats för födslar. Bastun introducerades till Japan under de olympiska spelen 1964.

Och i finska bastur har ett objekt som kallas ”Vihta” använts i mer än 2000 år. Vihta är en bukett av björkgrenar och -blad. I bastun slår man hela kroppen med Vihta. Det är i princip ett naturligt massageverktyg.

Vad är björken, som är råmaterialet för Vihta?

Björken som används för att tillverka Vihta är ett lövträd som tillhör familjen Betulaceae och släktet Betula. Den kännetecknas av sin vita bark, vilket är ursprunget till dess japanska namn ”Vit björk”. Den växer i kalla områden som Skandinavien och Kanada och kan även ses i de norra delarna av Honshu och Hokkaido i Japan. Den har en stark livskraft och växer även i områden där det finns snö, därför kallas den också ”moderträd”.

Björkträd växer vilt i hela Finland och är en bekant växt för finnarna. Bakgrunden till skapandet av Vihta är starkt kopplat till det faktum att björkar är inhemska i Finland. Eftersom björken är en bekant växt för finnarna, uppstod sannolikt idén att använda den i bastun.

Användning av Vihta

När du använder en vihta i bastun bör du först blötlägga den i vatten. Håll den sedan i ena handen och knacka försiktigt på hela din kropp, se till att du inte skadar din hud. Du kan gradvis öka kraften och justera intensiteten efter eget tycke.

Denna typ av kroppsslag med vihtan kallas ”vispning” och genom att stimulera huden kan du förvänta dig hälsofördelar som förbättrad cirkulation, metabolism, svettning, etc. Dessutom frigörs en aromatisk komponent från de unga bladen på björken som används i vihtan, vilket fyller bastukabinen och ger en avkopplande effekt liknande en skogspromenad.

Vihtan kan användas som ett massageverktyg, men kan också hängas upp på väggen i bastun och användas som dekoration. Vissa bastuanläggningar erbjuder också en tjänst där personalen slår din kropp med en vihta.

Sammanfattning

Vihtan är ett verktyg som har använts i mer än 2000 år, sedan bastun uppstod i Finland. Genom att slå kroppen med bladen på vihtan kan du förvänta dig olika hälsofördelar som förbättrad blodcirkulation, hudtoning och en naturlig arom. Genom att använda en vihta kommer din bastuupplevelse att bli ännu mer meningsfull.